Mi się podoba.
Procesor trochę słaby, ale grafika mocna.
Grafika z prockiem to integra (APU), czyli mniejsze zużycie energii, dłużej działa na baterii i mniej się grzeje.
A w czasach, gdy wszystko korzysta z akceleracji na grafice, to to może bardzo przyzwoicie działać pod Ubuntu.
Zanim kupisz poszperaj i popytaj. Ja w necie znalazłem coś takiego: http://ubuntuforums.org/archive/index.p ... 06795.html
świadczy to o problemach, ale być może do rozwiązania. Jeśli możesz z płytką ubuntu i pożyczonym modemem zainstalować system na lapku i uruchomić modem to warto to zrobić przed zakupem, bo nie musi zadziałać.
Niestety Pan sprzedawca nie pozwolił wetknąć pendrive z Ubu... ale zapewniał, że hula jak ta lala, nie chciałem być chamski i dopytywać skąd wie... co do samej maszyny, za te pieniądze cudów nie należało się spodziewać, a model na pierwszy rzut oka zasadniczo niby się nie różni od k53u poza oczywiście rozmiarem matrycy 14', a 15,6'. W rzeczywistości różnice są i to znaczące, poniżej moje dodatkowe spostrzeżenia co do samej budowy:
- górna klapka błyszcząca (k53 ma niby jakiś mat czy coś)
- obudowa plastik (sprawia dobre wrażenie, ale k53 ma niby aluminium)
- klawiaturka się ugina przy pisaniu (pewnie przez plastikowa obudowę)
- zawiasy, trzymają klapkę, ale ta nie jest zbyt "sztywna"
Niestety nie było mi dane zobaczyć jak to działa, niemniej chyba zrezygnuję pomimo ceny i Brazosa, jak coś brałbym raczej 15,6' z serii K, ale też trzeba by się przyjrzeć.
Dzięki za link powyżej, ja bardziej martwiłem się wydajnością zintegrowanej karty i procesora, tzn. nie chodzi o gry oczywiście tylko po prostu o poprawne działanie, ale dobrze wiedzieć, że Fn nie działają, w końcu to dosyć istotne na lapkach.
Jeżeli jeszcze szukasz, to mam dla Ciebie perełkę: Dell Vostro 3555
Posiada APU - AMD Llano, które jest o wiele potężniejsze od Zacate na tym ASUSIE.
Dodatkowo preinstalowany Linux, więc producent zapewnia pełne wsparcie techniczne dla tego systemu. Marka Vostro i 36 miesięcy gwarancji świadczą o wysokiej jakości wykonania.
P.S. Niedługo benchmarki tego laptopa pojawią się w Czytelni.
Pozdrawiam
k43 lapek bez windowsa i nie można włączyć na nim linuksa z liveUSB, żenada.
zamów sobie przez neta, ewentualnie potem odeślij, stracisz tylko koszty przesyłki, a laptopa możesz sprawdzić jak chodzi z ubuntu, i nawet nie ingerować w dysk bo wszystko można na liveUSB instalować.
odnośnie tego vostro 3555 to linux tam zainstalowany to w 99% wersja tylko konsolowa i producent nie musi dawać wsparcia technicznego, kiedyś można było sprzedawać lapki bez OS (system operacyjny) obecnie są sprzedawane zawsze z OS ( linux wersja z pulpitem - widziałem z suse, bardzo rzadko ; linux wersja konsolowa - chyba cała reszta; freeDos; windowsy różnej maści) , ew makson sam sprawdziłeś że linux na tym dellu ładnie chodzi ?
ja mam starszego della vostro 3500 i oficjalnie był bez systemu ale dołączyli do niego freedosa (ale u tak zainstalowałam mu co innego i wiecie jest nim najnowsze ubuntu) i nie było mowy o wsparciu technicznym ze strony della dotyczącym linuxa ale wiele delli jest certyfikowanych na stronie canonicala http://www.ubuntu.com/certification jeśli nie wiesz co wybrać to patrz link ( nie ma na tej liście asusa k43 )
co do della vostro 3555 zawiera grafikę ATI sprawdź czy nie jest tam grafika hybrydowa
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.