[SOLVED] Gnome 3 shell wyświetla odinstalowane programy i nie wyświetla niektórych zainstalowanych

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
Melisa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64
Kontakt:

[SOLVED] Gnome 3 shell wyświetla odinstalowane programy i nie wyświetla niektórych zainstalowanych

Post autor: Melisa »

Nie wiem czy takiego tematu nie było, ja w każdym razie nie znalazłam więc postanowiłam tutaj poszukać pomocy.

Problem zaczął się już na Unity, z tym że tam zostało tylko mnóstwo skrótów dawno usuniętych programów. Teraz w gnome shell dodatkowo niektóre programy nie są wyświetlane w Menu - uruchamiam je poleceniem po kliknięciu ALT+F2 co jest trochę denerwujące, ale jeszcze do zniesienie, gorzej że zrobił się straszny bałagan przez mnóstwo nieistniejących programów, w dodatku niektóre pojawiają się też na liście "Otwórz za pomocą". Podejrzewam, że winny jest fakt iż katalog domowy mam na innej partycji i nigdy go nie formatowałam, od czasu Ubuntu 10.04, poprzez 10.10, 11.04, 11.10 do teraz Linux Mint 12. Może nie było to najmądrzejsze wyjście, ale prócz tego problemu z programami wszystko elegancko działa.

Czy da się jakoś rozwiązać ten problem? Czy mam po prostu się poddać przenieść najważniejsze pliki na inną partycje, sformatować tę z katalogiem domowym i przeinstalować system?
Ostatnio zmieniony 08 sty 2012, 11:27 przez Melisa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Gnome 3 shell wyświetla odinstalowane programy i nie wyświetla niektórych zainstalowanych

Post autor: linuxozaurus »

Podejrzewam, że winny jest fakt iż katalog domowy mam na innej partycji i nigdy go nie formatowałam, od czasu Ubuntu
jeśli podejrzewasz ze to jest problem z kontem użytkownika to załóż nowe konto
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Melisa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Re: Gnome 3 shell wyświetla odinstalowane programy i nie wyświetla niektórych zainstalowanych

Problem z odinstalowanymi programami tak rozwiążę, zresztą na forum minta poradzono mi "pobawić się" w:

Kod: Zaznacz cały

~/.local/share/applications
Ale nadal nie wiem za to czemu nie pojawiają się niektóre nowe programy. Jakieś pomysły? To raczej nie jest wina katalogu domowego, bo na czystym systemie (całkiem inna partycja i użytkownik) też w gnome shell miałam taki problem.
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Brak
Kontakt:

Post autor: mucha090 »

wpisz sobie

alacarte (jeśli go nie masz to zainstaluj poprzez synaptica)
pokaże tobie się edytor menu i tam będziesz mógł dodać/usunąć niechciane wpisy
Awatar użytkownika
Melisa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

mucha090 pisze:wpisz sobie

alacarte (jeśli go nie masz to zainstaluj poprzez synaptica)
pokaże tobie się edytor menu i tam będziesz mógł dodać/usunąć niechciane wpisy
Mam alacrate (uruchamiane poleceniem w ALT+F2) jest tam też straszny bałagan, ale na upartego niektóre da się poukrywać, gorzej z tymi których brakuje.

Edit.
Rozwiązanie problemu: http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,3584.0.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”