[SOLVED] Gnome 3 shell wyświetla odinstalowane programy i nie wyświetla niektórych zainstalowanych
- Melisa
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
[SOLVED] Gnome 3 shell wyświetla odinstalowane programy i nie wyświetla niektórych zainstalowanych
Nie wiem czy takiego tematu nie było, ja w każdym razie nie znalazłam więc postanowiłam tutaj poszukać pomocy.
Problem zaczął się już na Unity, z tym że tam zostało tylko mnóstwo skrótów dawno usuniętych programów. Teraz w gnome shell dodatkowo niektóre programy nie są wyświetlane w Menu - uruchamiam je poleceniem po kliknięciu ALT+F2 co jest trochę denerwujące, ale jeszcze do zniesienie, gorzej że zrobił się straszny bałagan przez mnóstwo nieistniejących programów, w dodatku niektóre pojawiają się też na liście "Otwórz za pomocą". Podejrzewam, że winny jest fakt iż katalog domowy mam na innej partycji i nigdy go nie formatowałam, od czasu Ubuntu 10.04, poprzez 10.10, 11.04, 11.10 do teraz Linux Mint 12. Może nie było to najmądrzejsze wyjście, ale prócz tego problemu z programami wszystko elegancko działa.
Czy da się jakoś rozwiązać ten problem? Czy mam po prostu się poddać przenieść najważniejsze pliki na inną partycje, sformatować tę z katalogiem domowym i przeinstalować system?
Problem zaczął się już na Unity, z tym że tam zostało tylko mnóstwo skrótów dawno usuniętych programów. Teraz w gnome shell dodatkowo niektóre programy nie są wyświetlane w Menu - uruchamiam je poleceniem po kliknięciu ALT+F2 co jest trochę denerwujące, ale jeszcze do zniesienie, gorzej że zrobił się straszny bałagan przez mnóstwo nieistniejących programów, w dodatku niektóre pojawiają się też na liście "Otwórz za pomocą". Podejrzewam, że winny jest fakt iż katalog domowy mam na innej partycji i nigdy go nie formatowałam, od czasu Ubuntu 10.04, poprzez 10.10, 11.04, 11.10 do teraz Linux Mint 12. Może nie było to najmądrzejsze wyjście, ale prócz tego problemu z programami wszystko elegancko działa.
Czy da się jakoś rozwiązać ten problem? Czy mam po prostu się poddać przenieść najważniejsze pliki na inną partycje, sformatować tę z katalogiem domowym i przeinstalować system?
Ostatnio zmieniony 08 sty 2012, 11:27 przez Melisa, łącznie zmieniany 1 raz.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Gnome 3 shell wyświetla odinstalowane programy i nie wyświetla niektórych zainstalowanych
jeśli podejrzewasz ze to jest problem z kontem użytkownika to załóż nowe kontoPodejrzewam, że winny jest fakt iż katalog domowy mam na innej partycji i nigdy go nie formatowałam, od czasu Ubuntu
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- Melisa
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Re: Gnome 3 shell wyświetla odinstalowane programy i nie wyświetla niektórych zainstalowanych
Problem z odinstalowanymi programami tak rozwiążę, zresztą na forum minta poradzono mi "pobawić się" w:
Ale nadal nie wiem za to czemu nie pojawiają się niektóre nowe programy. Jakieś pomysły? To raczej nie jest wina katalogu domowego, bo na czystym systemie (całkiem inna partycja i użytkownik) też w gnome shell miałam taki problem.
Kod: Zaznacz cały
~/.local/share/applications
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
wpisz sobie pokaże tobie się edytor menu i tam będziesz mógł dodać/usunąć niechciane wpisy
Kod: Zaznacz cały
alacarte (jeśli go nie masz to zainstaluj poprzez synaptica)
- Melisa
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Mam alacrate (uruchamiane poleceniem w ALT+F2) jest tam też straszny bałagan, ale na upartego niektóre da się poukrywać, gorzej z tymi których brakuje.mucha090 pisze:wpisz sobiepokaże tobie się edytor menu i tam będziesz mógł dodać/usunąć niechciane wpisyKod: Zaznacz cały
alacarte (jeśli go nie masz to zainstaluj poprzez synaptica)
Edit.
Rozwiązanie problemu: http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,3584.0.html