konfiguracja portów do serwera i TPSA

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
wojtek0018
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: Inna

konfiguracja portów do serwera i TPSA

Post autor: wojtek0018 »

Witam! Chcę sobie postawić serwer szczególnie pod apache i server minecraft. Mam usługę w tp z 4 zewnętrznymi IP, a jak dowiadywałem się na infolini nie moge sobie sam konfigurować portów i zew. IP tylko muszę im je podać, a oni to robią za mnie. Czy ktoś ma jakikolwiek pomysł jak to zrobić. Zaznaczam że jestem zielony w sprawie portów :)

ps
np. jeżeli serwer minecrafta ma port 25565 to mam im taki podać a oni jakoś przekierują go na zewnętrzne ip? jak to mniej wiecej działa ?
Awatar użytkownika
kordys
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: konfiguracja portów do serwera i TPSA

Post autor: kordys »

Po stworzeniu serwera podajesz TPSie IP. Reszta należy do nich. Tylko pamiętaj o maksymalnych zabezpieczeniach.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Masz zewnętrzne publiczne IP, czy jesteś za jakimś NATem?

Bo jak masz publiczne IP, to możesz sobie konfigurować system do woli.
Nawet nie czaję, co masz na myśli pisząc "konfiguracja portów" przy publicznym IP.
Jeśli twój IP jest widoczny z internetu, i stawiasz np Apacha - który słucha domyślnie na porcie 80 i adresie 0.0.0.0 - to będzie widoczny na adresie <twój-publiczny-IP>:80 - o ile żaden firewall po drodze nie blokuje połączenia.

Natomiast konsultantow z infolinii wszystkich telekomów warto by wysłać na douczanie, bo 99,9 % z nich nie ma nawet 20% wiedzy, jaka jest potrzebna do roboty, jaką wykonują.

Więc włącz sobie logowanie zdarzeń firewalla, albo zainstaluj jakąś nakladkę graficzną, jak np firestarter - lub inny, który na bierząco pokazuje zdarzenia firewalla, potem wejdź np na https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2 albo poproś kogoś, żeby przeskanowal twoje publiczne IP Nmapem, i zobaczysz, czy i na których portach dochodzą do Ciebie połączenia, - porównująć wynik ze strony lub nmapa z tym, co pokazał Twój firewall.
Możesz to tez sprawdzić Nessusem, o ile gdzieś w internecie masz kogoś , kto uruchomi demona Nessusd i da ci dostep, żebyś mógł przeprowadzić audyt.

I dopiero jak to sprawdzisz, to wtedy możesz się duraczyć z kretynerią z błękitnej linni TP.

To by było na tyle
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
wojtek0018
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

to jest tak dali mi jakiś gówniany router cellpipe na którym nie ma podstawowych funkcji typu przekierowania itp. gdybym miał to to bym nawet tu nie pisał :) dzwonilem do nich a oni powiedzieli ze to oni i tylko oni moga mi przypisać zewnętrzne ip do wewnętrznego. ..... czyli co mam im poprostu powiedzieć wewnętrzne ip serwera a oni to zrobią wszystko za mnie? babka z telekompromitacji powiedziała że musze jej konkretne porty podać....
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Na 4 adresy IP bierzesz router cellpipe, żeby jakieś usługi na świat wystawiać?
Czy dali CI przynajmniej kupon rabatowy do kliniki psychiatrycznej?

To jest jak rozumiem DSL Annex A lub Annex B, tak?
Bierzesz jakiegoś TPLinka, Netgera lub Planeta, i konfigurujesz.
Do 4 adresów IP najlepiej chyba będzie ustawić taki router (lub modem) w trybie mostu (bridge), (WSZYSTKIE jakie widzialem w sklepach mają ten tryb, ale lepiej przed zakupem najpierw zajrzeć do instrukcji :twisted: ), potem na kompie (serwer) z Linuxem cały net masz na karcie ethX np eth0.
I tam konfigurujesz, co potrzeba, wlacznie z kartami eth0.0 eth0.1 i eth0.2, tip, dla poszczególnych adresów IP, firewalla, i wszystko, co duszyczka zapragnie.

Router z ADSL który obsluguje 4 zewnętrzne IP, będzie chyba kosztowal dużo drożej niż 100 zł, natomiast nie wiem, czy na routerze z modem ADSL pójdzie DD_WRT lub OpenWRT - w których można to ustawić bez problemu.

EDYTA
To jest Cellpipe 7130?
To masz w instrukcji wszystkie funkcje routera, włącznie z NAT i przekierowaniem portów i całych zakresów portów.
Poczytaj sobie rozdział 4.2.2.4. Virtual Servers.
Jeśli inny, to też zobacz albo przekierowania albo most.

To by było na tyle
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 18:05 przez jacekalex, łącznie zmieniany 1 raz.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
wojtek0018
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

to jest router DSL ale nie wiem jaką to robi różnice wiem że niby tp lepiej traktuje w tedy klienta bo kiedyś przy ADSL miałem takie problemy że regularnie co 3 godziny rozłaczał sie niet i trzebabyło go rstartować

-- 11 sty 2012 18:10 --
jacekalex pisze: EDYTA
To jest Cellpipe 7130?
To masz w instrukcji wszystkie funkcje routera, włącznie z NAT i przekierowaniem portów i całych zakresów portów.
Poczytaj sobie rozdział 4.2.2.4. Virtual Servers.
Jeśli inny, to też zobacz albo przekierowania albo most.

To by było na tyle
gdyby to było to bym nie pisał... głupie TP zablokowało tą funkcję.... jedyne co można to do nich zadzwonić :) to co mam im powiedzieć ? jakie porty?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”