Witam.
Dziękuję za odpowiedź, lecz niestety nie rozwiązuje ona mojego problemu. Mam teraz możliwość opisać go dokładniej. Instalowałem tą aplikację korzystając z tych linków:
http://www.yamagi.org/quake2/debian.html
są to pakiety dla Debiana i pod moim Ubuntu zainstalowały się za pomocą centrum oprogramowania, ściągając potrzebne rzeczy z neta bez mojego udziału. Po tym wszystkim musiałem tylko w odpowiednim miejscu umieścić katalog baseq2, co też zrobiłem. Dodam, że dokładnie takim samym sposobem zainstalowaliśmy quake2 na dwóch innych laptopach, jednym z Ubuntu 11.04, i na drugim dokładnie takim samym jak mój , też z Ubuntu 11.10. Na obu działają bez problemów. Aby dokładniej zobaczyć w czym problem uruchomiliśmy na komputerach quake2 z terminala.
Na innym z kompów gra odpala się z rozdzielczością 1024:728, a na moim, zupełnie nie wiem dlaczego próbuje to robić w rozdzielczości 1280:800. I oczywiście nie daje rady.
Kod: Zaznacz cały
----- refresher initialization -----
LoadLibrary("./ref_gl.so")
Input initialized.
Refresh: Yamagi Quake II OpenGL Refresher
Using libGL.so.1 for OpenGL.
SDL video driver is "x11".
setting mode 10: 1024 768
Got 8 bits of stencil.
Using hardware gamma.
To jest zrzut z działającego quake, z innego kompa, u mnie właśnie trzecia od dołu linijka wygląda tak:
Nie wiem czy jest komenda , za pomocą której można uruchomić jakąś aplikację w określonej z góry rozdzielczości?