Nadawanie praw administratora.
Nadawanie praw administratora.
Witam. Wczoraj zainstalowalem ubuntu 10.10. Zdecydowalem zacząć zabawę z hackingiem. Uczę się z podręcznika "Szkoła Hakerów".
Jeden z rozdziałów dotyczy działań w sieci Lan. Na początku muszę przestawić kartę sieciową w tryb odbierania poleceniem
[code]ifconfig eth0 promisc[/code]
Po wpisaniu tego w terminalu pojawia się komentarz "permission denied". Wnioskuje ze nie mam praw administratora. Jak je nadac?
Jeden z rozdziałów dotyczy działań w sieci Lan. Na początku muszę przestawić kartę sieciową w tryb odbierania poleceniem
[code]ifconfig eth0 promisc[/code]
Po wpisaniu tego w terminalu pojawia się komentarz "permission denied". Wnioskuje ze nie mam praw administratora. Jak je nadac?
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Nadawanie praw administratora.
Poczytaj o sudo panie hakier 

Czytam,czytam i wszystko w tym sudo opiera się wokół konta administratora i hasła. W system>amdinistracja>użytkownicy i grupy nadałem sobie prawa amdinistratowa wraz z hasłem ale w terminalu te hasło nie działa.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
i twoje haslosudo ifconfig eth0 promisc
Po wpisaniu tego nadal nie mam praw administratora.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Idź lepiej do tej "Szkoły Hakerów", niech Ci kasę oddadzą.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

HE HE! Podręcznik jest dla osob które chociciaż troche wiedzy związanej z linuxem i programowaniem posiadają. Sądzę, że te forum jest częściowo przeznaczone dla osób, które mają z tym systemem styczność po raz pierwszy. Po to właśnie założyłem tu konto.
Od czegoś chyba trzeba zacząć?
Od czegoś chyba trzeba zacząć?
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Najlepiej zacząć od manuala, albo chociaż googla. ;]
Sudo nie nadaje praw, sudo służy do uruchamiania polecenia z prawami administratora. Jeśli przed poleceniem wpiszesz sudo, to zostanie wykonane ono z prawami admina. Żeby wykonać kolejne, musisz ponownie wpisać sudo.
Jeśli chcesz się zalogować na admina, wpisujesz:
Wtedy nie musisz bawić się we wpisywanie sudo. Tylko pamiętaj że jesteś wtedy zalogowany jako root, wszystkie utworzone pliki będą należały do roota i ze standardowego konta możesz nie mieć do nich dostępu. Poza tym o ile gdy jesteś zalogowany jako zwykły użytkownik masz ograniczone prawa i ciężko coś popsuć w systemie, to roota nikt nie pilnuje i wystarczy jedno głupie polecenie żeby wyłożyć system. Warto mieć to na uwadze, żeby przypadkiem siebie nie shakować ;]
Sudo nie nadaje praw, sudo służy do uruchamiania polecenia z prawami administratora. Jeśli przed poleceniem wpiszesz sudo, to zostanie wykonane ono z prawami admina. Żeby wykonać kolejne, musisz ponownie wpisać sudo.
Jeśli chcesz się zalogować na admina, wpisujesz:
Kod: Zaznacz cały
sudo su
- binio007
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Jeśli kupiłeś oryginalną "Szkołę Hackerów", to masz tam płytę ze specjalnym distro, w którym automatycznie logujesz się jako root i działa wszystko z tej książki
Jednak jeśli masz takie problemy, to najpierw polecam Ci - http://pl.wikipedia.org/wiki/Polecenia_ ... jnego_Unix

Tak mam ta plyte ale wole pracowac na linuxie zeby wszystko umiec w praktyce. A co do tego linku to dzieki
Ogarne to