Witam zainstalowałem sobie Ubuntu na pierwszej partycji i dla kaprysu początkującego zrobiłem sobie jej kopię za pomocą gparted live na trzeciej partycji (sda3) .
Teraz mam dwa problemy:
-jak skonfigurować grub2 żeby można sobie wybierać z której partycji chcę uruchomić system .
- co zrobić żeby pliki na jednej partycji były widziane przez system załadowany z innej partycji (czyli np: pliki na partycji sda3 były widziane w systemie załadowanym z sda1).
polecenie update-grub2 nie powoduje dodanie do menu wyboru tego drugiego systemu.
Ubuntu na dwóch partycjach a grub2
-
- Gibki Gibbon
Re: Ubuntu na dwóch partycjach a grub2
W jaki sposób zrobiłeś kopię? Jeśli jest to kopia typu 1:1 (sklonowany obraz partycji), to zabawa może się źle skończyć ;] (dwa takie same UUID).
Podaj wyniki poleceń (może być z livecd):
Po "fdisk" jest małe "L" jak "Licheń".
=====
======
UUID partycji /dev/sda3 możesz zmienić poleceniem:
======
Nie działaj pochopnie - najpierw proszę o wyniki komend i odpowiedzi na pytania.
Podaj wyniki poleceń (może być z livecd):
Kod: Zaznacz cały
sudo fdisk -l
sudo blkid
Można dopisać (drugi, trzeci ... dziesiąty system) do pliku /etc/grub.d/40_custom (a potem: sudo update-grub). Co pokazuje polecenie?:-jak skonfigurować grub2 żeby można sobie wybierać z której partycji chcę uruchomić system .
sudo os-prober
Partycja powinna być widziana jako kolejny system plików w menedżerze plików, montowany automatycznie bądź po kliknięciu (próbie wejścia do tego systemu plików). Opcja druga - można dopisać na stałe do pliku /etc/fstab- co zrobić żeby pliki na jednej partycji były widziane przez system załadowany z innej partycji (czyli np: pliki na partycji sda3 były widziane w systemie załadowanym z sda1).
======
UUID partycji /dev/sda3 możesz zmienić poleceniem:
sudo tune2fs -U $(uuidgen) /dev/sda3
Nie działaj pochopnie - najpierw proszę o wyniki komend i odpowiedzi na pytania.