NVIDIA GeForce Fx 5700 - instalacja sterownika.

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Everlitill
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

NVIDIA GeForce Fx 5700 - instalacja sterownika.

Post autor: Everlitill »

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam pewien problem, tak jak w temacie.
Zainstalowałem Ubuntu 11.04 - Niebiańska Nimfa - polski remix, ale tak jak i na innych wersjach mam ten sam problem z instalacja sterownika do karty graficznej. A wiec po kolei co robiłem:
- Pobrałem sterownik ze strony Nvidia, znajduje się na liście legacy, wiec 173.14.xxx.
- Crtl+Alt+F1 -> logowanie jako root.
- chmod +x NVI *.
- Wyłączenie trybu gdm
- Instalacja :
No na początku problemem był kernel, pisało że jest nie skompilowany. Podniosłem jego wersje na 2.6.38-13.
Następnie problemem był : "ERROR: The Nouveau kernel driver is currently in use by your system. This driver is incompatible with the NVIDIA driver, and must be disabled before proceeding. Please consult the NVIDIA driver README and your Linux distribution's documentation for details on how to correctly disable the Nouveau kernel driver."
Wiec odinstalowałem pakiet. I po kolejnym uruchomieniu wszystko wydawało się być dobrze, instalacja zakończyła się. I ponownie uruchomiłem komputer.
Na monitorze pojawił się komunikat : " OUT OF RANGE 95khz/70hz (coś w granicach tych parametrów).
Uruchomiłem w trybie awaryjnym i zresetowałem ustawienia. No i nadal jestem bez sterownika.
Jakieś sugestie? :)
Pozdrawiam.
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: NVIDIA GeForce Fx 5700 - instalacja sterownika.

Post autor: JerryG »

Po co pobierasz ze strony jak w repo masz ten sam, prosisz sie o klopoty ??
Everlitill
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: NVIDIA GeForce Fx 5700 - instalacja sterownika.

Post autor: Everlitill »

@JerryG
Zainstalowałem z "Administracja -> Dodawanie sterowników" rekomendowany, po ponownym uruchomieniu dostałem max rozdzielczość 640x480. Wiec wszedłem w xorg.conf i zmieniłem "Section Monitor" -> HorizSync , VertRefresh . I pracuje na upragnionej rozdzielczości 1024x768. :-)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”