"przylepianie się" okien do górnego paska i brak pulpitów pulpitów w 11.04

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
kirg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

"przylepianie się" okien do górnego paska i brak pulpitów pulpitów w 11.04

Post autor: kirg »

Witam. jestem jeszcze "świerzakiem" na linuxie i nie zabardzo rozumiem nawet co się stało, nie miejcie mi za złe jeśli niejasno opisze i nie zrozumiem do końca odpowiedzi.
Od jakiegoś roku używałem 10.10, jako tako go rozumiałem, przedwczoraj zrobiłem aktualizacje do 11.04 i nowy "design" troszke mi niepodpasował. Od razu coś popsułem (dokładnie to co teraz) i uciekłem przy następnym logowaniu do poprzedniego wyglądu. jedynym problemem było "zniknięcie" pozostałych 3 pulpitów, więc wszedłem do Compizconfiga i zacząłem majstrować kostką pulpitu i obracaniem kostki. wszystko pięknie ale kostki jak nie było tak nie ma a okno ustawień "przyssało się" do górnego paska (jak zresztą większość innych, poza wyjątkami jak chrome), i zaczęły się wyświetlać komunikaty z cyklu "czy chcesz włączyć..." które nie dość że się pojawiają częściowo niewidoczne (zasłonięte górnym paskiem) to jeszcze są nieprzenośne.
ma ktoś pomysł jak to rozwiązać możliwie jak najbardziej z dala od lini komend? :)
Ostatnio zmieniony 07 lut 2012, 07:04 przez kirg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kordys
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: "przylepianie się" okien do górnego paska i brak pulpitów pulpitów w 11.04

Post autor: kordys »

Witaj.
Przejdź do CompizConfig, wejdź w ustawienia a następnie kliknij w przywróć ustawienia domyślne. Możliwe że "przekombinowałeś" w ustawieniach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”