Połączenie dwóch routerów przez WiFi
- MichDem
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Połączenie dwóch routerów przez WiFi
Witam.
Od pewnego czasu mam problemy z kartami sieciowymi w moim komputerze. Na początku miałem kartę PCI od Pentagramu, obecnie mam USB od LogiLink. Jednakże żadna z tych kart nie była w stanie osiągnąć pełnej prędkości. Najwyższa prędkość połączenia w testach to jakieś 4 MB/s, podczas gdy laptopach wynosiło to zwykle ok 30 MB/s.
W związku z tym doszedłem do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem będzie doprowadzenie internetu kablem. Nie mam możliwości bezpośredniego połączenia z routerem, więc chcę się z nim podłączyć bezprzewodowo innym routerem, a dalej kablem. Czyli prościej mówiąc: z routera 1 bezprzewodowo do routera 2, a z niego po kablu do komputera.
Niestety nie wiem jak można nawiązać połączenie między dwoma routerami, a w internecie nie znalazłem żadnych poradników, tak więc proszę o pomoc.
EDIT:
Router, który chcę podłączyć do komputera to D-Link Wireless 108G MIMO ADSL 2/2+ Router
Od pewnego czasu mam problemy z kartami sieciowymi w moim komputerze. Na początku miałem kartę PCI od Pentagramu, obecnie mam USB od LogiLink. Jednakże żadna z tych kart nie była w stanie osiągnąć pełnej prędkości. Najwyższa prędkość połączenia w testach to jakieś 4 MB/s, podczas gdy laptopach wynosiło to zwykle ok 30 MB/s.
W związku z tym doszedłem do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem będzie doprowadzenie internetu kablem. Nie mam możliwości bezpośredniego połączenia z routerem, więc chcę się z nim podłączyć bezprzewodowo innym routerem, a dalej kablem. Czyli prościej mówiąc: z routera 1 bezprzewodowo do routera 2, a z niego po kablu do komputera.
Niestety nie wiem jak można nawiązać połączenie między dwoma routerami, a w internecie nie znalazłem żadnych poradników, tak więc proszę o pomoc.
EDIT:
Router, który chcę podłączyć do komputera to D-Link Wireless 108G MIMO ADSL 2/2+ Router
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Re: Połączenie dwóch routerów przez WiFi
Aby router mógł odbierać sygnał radiowy z innego routera, musi mieć możliwość pracy w trybie AP-client.
Poza tym nie jestem pewien czy poprawi to jakość połączenia - w końcu pomiędzy routerami ciągle będzie połączenie bezprzewodowe, które jest tu wąskim gardłem.
Poza tym nie jestem pewien czy poprawi to jakość połączenia - w końcu pomiędzy routerami ciągle będzie połączenie bezprzewodowe, które jest tu wąskim gardłem.
- MichDem
- Sędziwy Jeż
Jakość łącza nie ma tu nic do rzeczy. Problem tkwi w tym, że obie karty sieciowe nie działają poprawnie przez co nie są w stanie osiągnąć pełnej prędkości.Poza tym nie jestem pewien czy poprawi to jakość połączenia - w końcu pomiędzy routerami ciągle będzie połączenie bezprzewodowe, które jest tu wąskim gardłem
- ekitowski
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chcesz podłączyć router ADSL-owy jako klienta do drugiego AP-ka... No to jak dla mnie to raczej niewykonalne. Jak wyżej wspomniano router musi posiadać funkcję AP-Client, WISP lub coś podobnego. Pomysł z wykonaniem takiego bridge-a może i jest dobry - ale ja potraktowałbym go jako ostateczność - wcześniej próbowałbym dowiedzieć się dlaczego są takie rozbieżności z transferem - szyfrowanie, zaszumiony kanał, ewentualnie inne sterowniki do sieciówki itd. A tak na dobrą sprawę to raz jeszcze przemyślałbym sprawę poprowadzenia kabelka - bo wydatek min 100 PLN na odpowiedni router to trochę dużo w porównaniu z cenami skrętki...
- MichDem
- Sędziwy Jeż
Cóż w tej chwili mam dwa routety (jeden w użyciu, drugi chcę użyć), więc akurat to nie problem. Zaś co do kabla, to rzeczywiście było by to najlepsze rozwiązanie, ale, mówiąc dość łagodnie - nie mam pozwolenia na wiercenie w ścianach, ani w drzwiach w celu podciągnięcia kabla...
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Jest, jesli weźmie się pod uwagę, że ten drugi router nie jest przystosowany do odbioru sygnału wifi.MichDem pisze:Cóż w tej chwili mam dwa routety (jeden w użyciu, drugi chcę użyć), więc akurat to nie problem.