Połączenie dwóch routerów przez WiFi

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
MichDem
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Połączenie dwóch routerów przez WiFi

Post autor: MichDem »

Witam.

Od pewnego czasu mam problemy z kartami sieciowymi w moim komputerze. Na początku miałem kartę PCI od Pentagramu, obecnie mam USB od LogiLink. Jednakże żadna z tych kart nie była w stanie osiągnąć pełnej prędkości. Najwyższa prędkość połączenia w testach to jakieś 4 MB/s, podczas gdy laptopach wynosiło to zwykle ok 30 MB/s.

W związku z tym doszedłem do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem będzie doprowadzenie internetu kablem. Nie mam możliwości bezpośredniego połączenia z routerem, więc chcę się z nim podłączyć bezprzewodowo innym routerem, a dalej kablem. Czyli prościej mówiąc: z routera 1 bezprzewodowo do routera 2, a z niego po kablu do komputera.

Niestety nie wiem jak można nawiązać połączenie między dwoma routerami, a w internecie nie znalazłem żadnych poradników, tak więc proszę o pomoc.

EDIT:
Router, który chcę podłączyć do komputera to D-Link Wireless 108G MIMO ADSL 2/2+ Router
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Re: Połączenie dwóch routerów przez WiFi

Post autor: rob006 »

Aby router mógł odbierać sygnał radiowy z innego routera, musi mieć możliwość pracy w trybie AP-client.

Poza tym nie jestem pewien czy poprawi to jakość połączenia - w końcu pomiędzy routerami ciągle będzie połączenie bezprzewodowe, które jest tu wąskim gardłem.
Awatar użytkownika
MichDem
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Poza tym nie jestem pewien czy poprawi to jakość połączenia - w końcu pomiędzy routerami ciągle będzie połączenie bezprzewodowe, które jest tu wąskim gardłem
Jakość łącza nie ma tu nic do rzeczy. Problem tkwi w tym, że obie karty sieciowe nie działają poprawnie przez co nie są w stanie osiągnąć pełnej prędkości.
Awatar użytkownika
ekitowski
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: ekitowski »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chcesz podłączyć router ADSL-owy jako klienta do drugiego AP-ka... No to jak dla mnie to raczej niewykonalne. Jak wyżej wspomniano router musi posiadać funkcję AP-Client, WISP lub coś podobnego. Pomysł z wykonaniem takiego bridge-a może i jest dobry - ale ja potraktowałbym go jako ostateczność - wcześniej próbowałbym dowiedzieć się dlaczego są takie rozbieżności z transferem - szyfrowanie, zaszumiony kanał, ewentualnie inne sterowniki do sieciówki itd. A tak na dobrą sprawę to raz jeszcze przemyślałbym sprawę poprowadzenia kabelka - bo wydatek min 100 PLN na odpowiedni router to trochę dużo w porównaniu z cenami skrętki...
Awatar użytkownika
MichDem
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Cóż w tej chwili mam dwa routety (jeden w użyciu, drugi chcę użyć), więc akurat to nie problem. Zaś co do kabla, to rzeczywiście było by to najlepsze rozwiązanie, ale, mówiąc dość łagodnie - nie mam pozwolenia na wiercenie w ścianach, ani w drzwiach w celu podciągnięcia kabla...
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: rob006 »

MichDem pisze:Cóż w tej chwili mam dwa routety (jeden w użyciu, drugi chcę użyć), więc akurat to nie problem.
Jest, jesli weźmie się pod uwagę, że ten drugi router nie jest przystosowany do odbioru sygnału wifi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”