instalacja programu z formatem.sh
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86_64
instalacja programu z formatem.sh
Witam. Probuje zainstalowac program. Szukalem po sieci ale jednak nadal mam problemy. Loguje sie na roota w konsoli. podaje dokladna lokalizacje pliku (/home/nazwa_usera/Pulpit/./install.sh) po czym wykakuje mi komunikat brak dostepu. nie wiem jak to zainstalowac. Prosze o pomoc. Z gory dzieki!
- wobli
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Re: instalacja programu z formatem.sh
Twój plik instal.sh to skrypt, takowy powinien mieć prawo wykonywalności. Nadaj mu go klikając prawym przyciskiem myszy, wybierz Właściwości/Uprawnienia i zaznacz Zezwolenie na wykonywanie... Uruchomisz go podwójnym kliknięciem lub jeśli potrzebuje praw roota komendą
Kod: Zaznacz cały
sudo ./instal.sh
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
A nie powinno być ?
Ja w ten sposób instaluje ...
Kod: Zaznacz cały
sh nazwa.sh
www.chomikuj/mkol63
- wobli
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Może być i tak. Po prostu podałem jeden ze sposobów żeby uprościć i nie mieszać pytającemuJaJacek pisze:A nie powinno być ?Ja w ten sposób instaluje ...Kod: Zaznacz cały
sh nazwa.sh

- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
W sumie plik install.sh dość rzadko jest plikiem instalacyjnym...
Ja bym zaczął od przeczytania załączonej dokumentacji, a jeśli jej nie ma to od sprawdzenia czy są tam takie dziwne pliki o nazwie "configure" czy "Makefile".
No ale ja to starej daty jestem, i to że instaluję aplikację według zaleceń autora to przestarzałe jest, teraz każdy Wie Lepiej (TM)?
Ja bym zaczął od przeczytania załączonej dokumentacji, a jeśli jej nie ma to od sprawdzenia czy są tam takie dziwne pliki o nazwie "configure" czy "Makefile".
No ale ja to starej daty jestem, i to że instaluję aplikację według zaleceń autora to przestarzałe jest, teraz każdy Wie Lepiej (TM)?