Kernele testowe/stabilne wersja 17.x - atom oraz K8
Moderator: e X t 7 3
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Re: Kernele testowe wersja 17.x - atom oraz K8
Witam
Na wstępie chciałbym podziękować Panu e x t 7 3 za świetnie wykonaną pracę. Pana kernele dają drugie życie wielu starszym sprzętom...
Mam pytanie. Instalacja kernela v17 na Ubuntu 10.10 64 bit będzie bezpieczna? Komputer to Athlon X2, Radeon 3000, Realtek RTL8111/8168B.
Może któryś z użytkowników zainstalował poprawnie ten kernel?
Pozdrawiam
Na wstępie chciałbym podziękować Panu e x t 7 3 za świetnie wykonaną pracę. Pana kernele dają drugie życie wielu starszym sprzętom...
Mam pytanie. Instalacja kernela v17 na Ubuntu 10.10 64 bit będzie bezpieczna? Komputer to Athlon X2, Radeon 3000, Realtek RTL8111/8168B.
Pozdrawiam
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Witaj, pod 10.10 można spróbować, ale gwarancji nie daje.Cubensis pisze:Witam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Witam.
Edit: Problem z kmail rozwiązałem sam.
Jednak kombinując z tym przy okazji odkrylem coś innego a mianowicie że podczas wyłaczania systemu zaczyna (przed samym pojawieniem się splasha zamykającego system) sypać komunikatami o błędach, jednak tak szybko to znika że nie idzie przeczytać. Dałbym głowe że coś o ACPI.
Jak spowolnić wyświetlanie tych komunikatów, ew gdzie przeczytać jakieś logi z zamykania systemu żeby zobaczyć co jest nie tak?
Jednak kombinując z tym przy okazji odkrylem coś innego a mianowicie że podczas wyłaczania systemu zaczyna (przed samym pojawieniem się splasha zamykającego system) sypać komunikatami o błędach, jednak tak szybko to znika że nie idzie przeczytać. Dałbym głowe że coś o ACPI.
Jak spowolnić wyświetlanie tych komunikatów, ew gdzie przeczytać jakieś logi z zamykania systemu żeby zobaczyć co jest nie tak?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Nie masz się czym martwić, to różne błędy które nie niosą za sobą żadnego zagorzenia. Wynikają z błędów w komunikacji kernel <-> bios, błędów w skryptach, etc. ale nie są groźne.patrykos91 pisze:Witam.
Pozdrawiam
-- 10 lut 2012 14:54 --
Postawiłem Kubuntu 11.10 na starym Acer Aspire 5930 - tu z Intelem c2d T5800 - 2 GHz + Intel GMA X4500. Zainstalowałem kernel v18.0-k8-64 (Linux-3.2.5), skrypty APM, cpufreqd, wpisy do Grub. Maszyna pod KDE wręcz fruwa [pod moim kernelem non stop 60 ramek/s] - chodzi lepiej niż jak tam stało Ubuntu 10.04 z Compizem - też to zoptymalizowałem. Zużycie energii (włączone wifi i bth) schodzi do 14 Watt, a w trybie idle = wyłącza podświetlenie matrycy i "nic nie robi" spada do 11 watt.
Dziś nawet porównywałem prace generic 3.0.0 v16 do mojego v18.0-Brazos i K8 (wszystkie 64 bity) i o ile pod w/w Acerem różnica jest widoczna, jednak nie jest "piorunująca" [sądzę, że można by ją oceniać na jakieś 10-20 % lepiej] - pod względem (wydajność, responsywność) - bardzo widoczna w ilości zużywanego ram (mój ok 160 MB mniej) i energii - generic schodził co najwyżej do 27 watt, a standard to nawet 40 watt ! o tyle pod MSi X370 to wręcz przepaść. Nie porównywał od ponad miesiąca generyków do moich kerneli. W szczególności w przypadku v18.0-Brazos-64 jest to wręcz porażające. Pod generykiem [X370] po prostu KDE skacze jak żaba, tragedia. Pod v18.0 system działa, jak pod dobrze naoliwionym Compizem

Kernele v18.0 udostępnię w przyszłym tygodniu.
Pozdrawiam

-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
Pobawilem sie i bez Bumblebee usypia sie tak jak powinen.e X t 7 3 pisze: hmm dziwne ... zatem wyspał się w sytuacji, gdy po stronie systemu wydawało się już wszystko oki, a zatem już było po zakończeniu logowania. Wysłał sygnał wyłącz, a ten się nie wyłączył. Dysk został wyłączony, słyszałeś "klikniecie" ? Bios masz najnowszy tak ?
Pozdrawiam
Z wlaczana karta Nvidia tak jak poprzednio w pm-suspend.log jest success.
Jesli chcesz obejrzec to wrzucilem na dropboxa pare logow, moze cos rzuci Ci sie w oczy:
http://dl.dropbox.com/u/61025893/boot.log
http://dl.dropbox.com/u/61025893/dmesg
http://dl.dropbox.com/u/61025893/dmesg.0
http://dl.dropbox.com/u/61025893/kdm.log
http://dl.dropbox.com/u/61025893/pm-powersave.log
http://dl.dropbox.com/u/61025893/pm-suspend.log
http://dl.dropbox.com/u/61025893/udev
wkleilem tyle bo pare rzeczy w nich wskazuja na jakies bledy.
Pare minut temu padl mi net, siedze na wifi, co dziwne padl tylko mi a dwa laptopy dalej mialy.
Jeden z tych dwoch stoi kolo mnie, u mnie dopiero po restarcie systemu od razu z powrotem zaskoczyl.
Na razie nie wnikalem w przyczyne, zobaczymy czy sie powtorzy, laptop od poludnia w piatek tylko usypiany a Bumblebee nie uruchamialem.
A co do klikniec dysku, slyszalem je przy uruchamianiu, przy uspieniu jakos nie rzucilo mi sie na uszy.
Bios najnowszy pobrany ze strony Samsunga.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zatem, przyczyna - prawdopodobnie - leży gdzieś po stronie Bumblebee. Przyglądnę się logom.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Mam pytanie.
Czy Kubuntu nadal będzie aktualizowane do nowszych wersji po zmianie decyzji Canonical o finansowaniu osoby odpowiedzialnej czy raczej jest to ścieżka donikąd ?
Czy Kubuntu nadal będzie aktualizowane do nowszych wersji po zmianie decyzji Canonical o finansowaniu osoby odpowiedzialnej czy raczej jest to ścieżka donikąd ?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Oczywiście, że będzieFoka0111 pisze:Mam pytanie.

Pozdrawiam
-- 14 lut 2012 10:17 --
W kernelach ... w zasadzie od 3.0.x do 3.3.x-rc istnieje błąd w pliku źródłowym ec.c, który znajduje się w /[źródła kernela]/drivers/acpi. Błąd ten objawia się jedynie na 64 bitowych systemach i w chwili aktywacji ACPI (nawet jak nie aktywowane w bios to wystarczy np. próba zmiany jasności ekranu) ... a dodatkowo tylko na części maszyn Acera i Della. Polega on na tym, że przy starcie, albo raczej przy włączaniu/restarcie maszyny pojawia się błąd:
Kod: Zaznacz cały
ACPI: EC: input buffer is not empty, aborting transaction
Zmodyfikowałem w/w plik i najprawdopodobniej mój kernel v18.0 (64-bitowy) oparty na teraz o linux-3.2.6 już nie będzie skutkowało tego rodzaju błędami. Musze jescze zrobić pare tetsów.
Pozdrawiam
-- 14 lut 2012 11:06 --
Po przeprowadzeniu testów na jednej z maszyn, której problem dotyczy - Acerze Aspire 5930 (40 uruchomień/restartów/suspend i hibernacji), mogę już potwierdzić, błąd o jakim wyżej w moim kernelu v18.0-64bit (Brazos, K8 i atom) opartym o linux-3.2.6, na 99.9 % [zawsze się moze pojawić, jakiś dziwny "odszczepieniec"] nie będzie występował

Pozdrawiam

- M3cin
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
W końcu udało mi się znaleźć trochę czasu i zainstalowałem najnowsze Kubuntu (na razie 32 bit, jak się jajka 64 rozwiną bardziej to zmienię), zainstalowałem najnowsze jajko i zastosowałem się do instrukcji z działu skrypty i usprawnienia, no i jestem pod niemałym wrażeniem!
Po instalacji samego systemu i dokonaniu pełnej aktualizacji, Kubuntu strasznie zamulało, ale po zastosowaniu wszystkich zabiegów odżyło i pracuje się bardzo płynnie, przy włączonym nepomuku i efektach! Mowa o Asusie 1215n.
Wtrącę oczywiście swoje cztery litery: nie widzę żadnego sensu instalacji zbędnych pakietów ze skryptu jądra takich jak np nautilus (w KDE), może to sprawić problemy w działaniu środowiska, jeśli chodzi o menadżera serwisów to najlepszy jakiego używałem pod Debianiem to konsolowy sysv-rc-conf. Jest także w Kubuntu. Jeszcze jedna sprawa, chyba już ktoś wspominał, myszka USB na baterii nie da się wybudzić, touchpad działa.
Tak czy inaczej należą się ogromne gratulacje i niejedno piwo za robotę! Kubuntu jak dotychczas (odpukać) chodzi szybciej i lepiej od Archa (KDE 4.
czy też Debiana.
A skoro mowa o KDE, to instalował ktoś 4.8? Warto aktualizować czy poczekać? Wprowadza jakieś rewolucyjne przyspieszenie po za animacją ikon w dolphinie?
Po instalacji samego systemu i dokonaniu pełnej aktualizacji, Kubuntu strasznie zamulało, ale po zastosowaniu wszystkich zabiegów odżyło i pracuje się bardzo płynnie, przy włączonym nepomuku i efektach! Mowa o Asusie 1215n.
Wtrącę oczywiście swoje cztery litery: nie widzę żadnego sensu instalacji zbędnych pakietów ze skryptu jądra takich jak np nautilus (w KDE), może to sprawić problemy w działaniu środowiska, jeśli chodzi o menadżera serwisów to najlepszy jakiego używałem pod Debianiem to konsolowy sysv-rc-conf. Jest także w Kubuntu. Jeszcze jedna sprawa, chyba już ktoś wspominał, myszka USB na baterii nie da się wybudzić, touchpad działa.
Tak czy inaczej należą się ogromne gratulacje i niejedno piwo za robotę! Kubuntu jak dotychczas (odpukać) chodzi szybciej i lepiej od Archa (KDE 4.

A skoro mowa o KDE, to instalował ktoś 4.8? Warto aktualizować czy poczekać? Wprowadza jakieś rewolucyjne przyspieszenie po za animacją ikon w dolphinie?
HP ProBook 4540s | Radeon HD7650m | Bloglinux: http://www.linuxportal.pl/blogi/bloglinux
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Ciesz się a nautilus jest elementem związanym z ssm - niedługo modyfikacje z tym zwiazane ... co do systemu myślę, ze będzie coraz szybciej
. Ja cały czas testuje KDE 4.8
... właśnie to pisze ze stacjonarki (Kubuntu 11.10 32 KDE 4.8. build b) i jest szybko, ale ma jeszcze pewne niedociągnięcia konfiguracyjne. Radze poczekać może z 2 -3 tygodnie
. Co do kernela, jeśli mój projekt odnośnie maszyn + zoptymalizowane Ubuntu + wsparcie z płatnymi kernelami wypali ... będę mógł znaleźć czas (poświecę inne działania które przynoszą mi konieczne finansowanie) na przypomnienie sobie C/C++ [teraz w fazie szczątkowej - ostatnio kodowałem ... 10 - 15 lat temu (przed studiami)
... pozwala przynajmniej się "wyznać" w czym rzecz w modułach] i może zacznę wprowadzać znacznie głębsze zmiany ... na poziomie źródeł [teraz już to robię, ale raczej to są modyfikacje czyjegoś kodu, albo małe poprawki]
. Oczywiście to zależy od ... finansów niestety
.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

-
- Zakręcona Traszka
Tu trudno powiedziec, musisz sam sprawdzic.M3cin pisze:
Na kazdym sprzecie moga byc inne odczucia.
Mi osobiscie lepiej pasuje 4,8, wydaje sie lepiej dopracowane niz 4,7 na ktorym mialem co jakis czas okienko o bledzie krytycznym.
Teraz odpukac jakos nie widze

- M3cin
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Bez sensu jest instalowanie nowego menadżera plików tylko dla ssm, dlatego polecam w następnym wydaniu zastąpić go konsolowym sysv-rc-conf (około 500kb z zależnościami).e X t 7 3 pisze:Ciesz się a nautilus jest elementem związanym z ssm - niedługo modyfikacje z tym zwiazane ... co do systemu myślę, ze będzie coraz szybciej. Ja cały czas testuje KDE 4.8
... właśnie to pisze ze stacjonarki (Kubuntu 11.10 32 KDE 4.8. build b) i jest szybko, ale ma jeszcze pewne niedociągnięcia konfiguracyjne. Radze poczekać może z 2 -3 tygodnie
. Co do kernela, jeśli mój projekt odnośnie maszyn + zoptymalizowane Ubuntu + wsparcie z płatnymi kernelami wypali ... będę mógł znaleźć czas (poświecę inne działania które przynoszą mi konieczne finansowanie) na przypomnienie sobie C/C++ [teraz w fazie szczątkowej - ostatnio kodowałem ... 10 - 15 lat temu (przed studiami)
... pozwala przynajmniej się "wyznać" w czym rzecz w modułach] i może zacznę wprowadzać znacznie głębsze zmiany ... na poziomie źródeł [teraz już to robię, ale raczej to są modyfikacje czyjegoś kodu, albo małe poprawki]
. Oczywiście to zależy od ... finansów niestety
.
Pozdrawiam
Co do KDE tak też słyszałem że lepiej poczekać, albo nawet do wersji 12.04. Ta wersje będzie wyjątkowa i czuje że zawita u mnie na cały okres wsparcia.
Trzymam kciuki za interes, społeczność z resztą pewnie doceni Twoją pracę więc raczej nie powinno być problemów

HP ProBook 4540s | Radeon HD7650m | Bloglinux: http://www.linuxportal.pl/blogi/bloglinux
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Wiesz tylko ssm jest znacznie łatwiejszy dla newbie
... poza tym masz tu upstart 
Pozdrawiam

Pozdrawiam

-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Witam.
Ostatnio przy normalnej próbie zamknięcia systemu, napotkały mnie dziwne problemy.
Zaczęło się od tego że normalne "zamknij" z menu KDE nie dało efektu..spowodowało tylko zasmużenie ekranu (tak jakby się zawiesił w trakcie wyłączania). Wiec jako że ciągle miałem dostęp do wszystkiego wydałem polecenie shutdown 0 z konsoli; co poskutkowało przejściem do trybu tekstowego i wywaleniem błędu:
będąc w trybie tekstowym wpisałem jeszcze raz shutdown 0 (a co tam , warto spróbować
):
Przy wszystkich było [Ok] jedynie przy killing był [fail].
Potem jeszcze dałem na próbe exit co też sypło błędami (ale już chyba tylko tymi które kolega EXT73 zalecił zignorować, więc tym już się nie interesowałem.)
(fotka)
http://img84.imageshack.us/img84/6888/bledym.jpg
W końcu chciało mi się spać już tak bardzo że zwyczajnie walnąłem hard reset i zostawiłem to do dzisiaj..
Ostatnio przy normalnej próbie zamknięcia systemu, napotkały mnie dziwne problemy.
Zaczęło się od tego że normalne "zamknij" z menu KDE nie dało efektu..spowodowało tylko zasmużenie ekranu (tak jakby się zawiesił w trakcie wyłączania). Wiec jako że ciągle miałem dostęp do wszystkiego wydałem polecenie shutdown 0 z konsoli; co poskutkowało przejściem do trybu tekstowego i wywaleniem błędu:
Ubuntu 11.10 U270 tty1
U270 login: nm-dispatcher.action: Caught signal 15, shutting down...
modem-manager[949]: <info> Caught signal 15, shutting down...
unable to connect to system bus: Failed to connect to socket /var/run/dbus/system_bus_socket: Connection refused

root@U270:~# shutdown 0
root@U270:~# * PulseAudio configured for per-user session
* Disabling power management...
*Stopping CPU Frequency deamon cpufreqd
sanded disabled: edit /etc/default/saned
Stopping tor deamon: not running (there is no /var/run/tor/....)
Checking for running unattended-upgrades:
*Stopping the Winbind deamon winbind
*Asking all remaining processes to terminate ...
[b]*Killing all remaining processes... [fail]
*Will now switch to single-user mode
Potem jeszcze dałem na próbe exit co też sypło błędami (ale już chyba tylko tymi które kolega EXT73 zalecił zignorować, więc tym już się nie interesowałem.)
(fotka)
http://img84.imageshack.us/img84/6888/bledym.jpg
W końcu chciało mi się spać już tak bardzo że zwyczajnie walnąłem hard reset i zostawiłem to do dzisiaj..
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Widzę,z e tego rodzaju błędy się pojawiają w wersji 64 bit -> https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/811441
co do ewentualnych błędów:
To jest "standard" w 11.10 i wynika z błędów w skryptach dotyczących modemów.
Tak, czy siak trzeba będzie obserwować kiedy takie błędy występują.
Zresztą widzę, że to jakieś błędy w dbus ... tu tez błąd -> https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/885808
Pozdrawiam
co do ewentualnych błędów:
modem-manager[949]: <info> Caught signal 15, shutting down...
Tak, czy siak trzeba będzie obserwować kiedy takie błędy występują.
Zresztą widzę, że to jakieś błędy w dbus ... tu tez błąd -> https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/885808
Pozdrawiam

- M3cin
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Wczoraj miałem ten sam problem co kolega patrykos91 z wyłączeniem, jednakże tylko jednorazowy przypadek. Nawet hatl nic nie zdziałał, musiałem zrobić "hard reset"
- ale wczoraj mi komputer chodził cały dzień praktycznie i sporo się bawiłem z różnymi urządzeniami USB, nie wiem czy to może mieć jakiś związek.

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zobaczymy pod kernelem v18.0 ... być może jutro lub do niedzieli wypuszczę.M3cin pisze:Wczoraj miałem ten sam problem co kolega patrykos91 z wyłączeniem, jednakże tylko jednorazowy przypadek. Nawet hatl nic nie zdziałał, musiałem zrobić "hard reset"- ale wczoraj mi komputer chodził cały dzień praktycznie i sporo się bawiłem z różnymi urządzeniami USB, nie wiem czy to może mieć jakiś związek.
Pozdrawiam

- M3cin
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Aha no i jeszcze sprawa myszki na baterii, jak odłączam podczas działania komputer to nie działa ani mysz USB ani touchpad, po restarcie działa tylko touchpad, ale to już było wcześnie sygnalizowane.
Już nie mogę się doczekać, z góry dziękuje.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Co do myszki to ona działa, ale ... musisz ja 1-2 sekundy "poszarpać"M3cin pisze:Aha no i jeszcze sprawa myszki na baterii, jak odłączam podczas działania komputer to nie działa ani mysz USB ani touchpad, po restarcie działa tylko touchpad, ale to już było wcześnie sygnalizowane.

Kwestia kernela v18.0 [Brazos, K8 i atom] otóż po wielu analizach i skompilowaniu ok 100 kolejnych wersji

Pozdrawiam

- M3cin
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Myszkę się nie wybudza, szarpałem dosyć mocno (mocniej się nie da
). Kiedyś miałem podobnie po instalacji laptop-mode-tools, ale wystarczyło dosłownie 0.5 sekundy, raz szarpnąć myszką i działało.