Bootowanie Ubuntu - biały pasek i zawieszenie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Bootowanie Ubuntu - biały pasek i zawieszenie
Witam. Mam problem podczas bootowania płyty ubuntu. Po włączeniu laptopa Samsunga NP300E7A, zaczyna on bootować płytę. Pojawia się jakiś fioletowy ekranik, a później jakby się zawiesza. Pojawia się czarny ekran z białym paskiem po prawej stronie. Płyta jest w porządku, gdyż na komputerze stacjonarnym odpaliłem ubuntu z płyty. Nie wiem w czym tkwi problem. Proszę o pomoc. Dla zobrazowania problemu odsyłam do filmiku, który nagrałem podczas bootowania:
http://www.youtube.com/watch?v=HaJq__yH ... AAAAAAAAAA
http://www.youtube.com/watch?v=HaJq__yH ... AAAAAAAAAA
Ostatnio zmieniony 01 lut 2012, 16:12 przez Tony308, łącznie zmieniany 1 raz.
- binio007
- Sędziwy Jeż
- Architektura: x86
Re: Bootowaniu Ubuntu - biały pasek i zawieszenie
Podczas tego fioletowego ekranu, jak ten ludzik jest na dole naciśnij spację 

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Re: Bootowaniu Ubuntu - biały pasek i zawieszenie
Naciskajac spacje wlacza mi sie menu wyboru. Po wybraniu opcji uruchom z plyty dzieje sie to samo. Probowalem ubuntu 10.04 lts i dziala, ale nie wykrywa karty dzwiekowej i sieciowej. Ubuntu 11.10 smiga az milo, tylko ze jest jeden powazny problem. Tlumaczenie jest okropne. Jest dostepna PELNA polska wersja tego systemu? Wlasnie pisze z ubuntu 11.10 i jak widzicie nie mam polskich liter.
- binio007
- Sędziwy Jeż
Re: Bootowanie Ubuntu - biały pasek i zawieszenie
Właśnie, masz menu. I jeśli tam wejdziesz, to możesz spróbować ustawić zaawansowane opcje bootowania. Wciśnij przy ekranie wybory przycisk F6, ale najpierw poczytaj o tych opcjach. Może to coś da, pozdrawiam.
-
- Gibki Gibbon
Użyj opcji nomodeset.Właśnie, masz menu. I jeśli tam wejdziesz, to możesz spróbować ustawić zaawansowane opcje bootowania. Wciśnij przy ekranie wybory przycisk F6, ale najpierw poczytaj o tych opcjach. Może to coś da, pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
No tak to zadziałało:) dziękuję:) Teraz pozostaje mi przetestowanie i później instalacja:) rozumiem, że mam nie aktualizować systemu tak? (usunie to polską werjsę). Jak to jest z tymi aktualizacjami?:p Jeżeli wyjdzie nowa wersja polskiego ubuntu to bede musial odinstalowac ten system i znów zainstalować od nowa ten świeży? Bo ten w repozytoriach nie jest przez Was zfixowany nie?:)
-
- Gibki Gibbon
Po instalacji na dysk twardy pierwszą rzeczą, jaką trzeba zrobić, jest aktualizacja:
Potem instaluj potrzebne programy i okresowo sprawdzaj aktualizacje. Staraj się jak najmniej korzystać z przeróżnych wynalazków typu repozytoria PPA, a powinno być ok ...
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Nie powinno się nic takiego stać.(usunie to polską werjsę)
- binio007
- Sędziwy Jeż
Popatrz, aktualizujesz sobie system i to działa tak jak aktualizacje w Windows, dodaje poprawki do programów itp. Inna sprawa to aktualizacja do nowszej wersji. Nigdy nie używałem osobiście polskich remixów i nie wiem jak to jest, ale nic złego nie powinno się stać. Przy normalnym czystym ubuntu, gdy przechodziłem z wersji 10.04 do 11.04 to wszystkie ustawienia programów po aktualizacji zostały jak przed zabiegiem. Pobaw się, najlepiej się uczy człowiek w praktyce
) Pozdrawiam, cieszę się, że mogłem pomóc.

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Po jakiejś aktualizacji, znów co jakiś czas w trakcie włączania systemu pojawia się biały pasek. Czy można ustawić aby system bootował z opcją nomodeset? Jeżeli tak to w jaki sposób mogę to zrobić, bo w grubie nic takiego nie widziałem(chyba należy zrobić to komendą w grubie).
Proszę o pomoc
Proszę o pomoc
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Kontakt:
Otwórz plik ustawień grub'a:i dodaj to do liniiaby wyglądała tak:Zapisz plik a następnie wykonajSprawdź czy działa restartując komputer.
sudo gedit /etc/default/grub
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset"
sudo update-grub
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Zrobiłem tak, jak powiedziałeś i nie zauważyłem jeszcze żeby pojawił się ten pasek. Ale niestety przez tą operację zmieniła mi się rozdzielczość ekranu i nie mogę jej zwiększyć (na liście nie ma tej pasującej do mojego ekranu). Ponadto Ubuntu stracił wszystkie graficzne efekty (nie jest włączony w 2D tylko normalnie) i nie moge uruchomić glxgears na NVidii optimus. Na grafice zintegrowanej działa. Proszę o pomoc.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Kontakt:
To przywróć poprzednie ustawienia i zobacz czy się poprawi.Tony308 pisze:Zrobiłem tak, jak powiedziałeś i nie zauważyłem jeszcze żeby pojawił się ten pasek. Ale niestety przez tą operację zmieniła mi się rozdzielczość ekranu i nie mogę jej zwiększyć (na liście nie ma tej pasującej do mojego ekranu). Ponadto Ubuntu stracił wszystkie graficzne efekty (nie jest włączony w 2D tylko normalnie) i nie moge uruchomić glxgears na NVidii optimus. Na grafice zintegrowanej działa. Proszę o pomoc.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Usunąłem ten fragment "nomodest" z pliku. Rozdzielczość wróciła do normy, ale pasek co jakiś czas się pojawia i trzeba resetować sprzęt. Nie występuje to za każdym razem, ale co jakiś czas podczas włączania laptopa pasek się pojawia.