Nagrywanie pulpitu - wyrenderowany obraz zawiera przekłamania, odtwarza się poprawnie jedynie w Totemie.

Grafika, film, dźwięk.
Woju
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: Inna

Nagrywanie pulpitu - wyrenderowany obraz zawiera przekłamania, odtwarza się poprawnie jedynie w Totemie.

Post autor: Woju »

Cześć, mam dosyć nietypowy problem, zazwyczaj siedzę na Archu jednak postanowiłem na jedynym komputerze pobawić się trochę Ubuntu.

Muszę nagrać obraz z pulpitu, jednak problemem są przekłamania obrazu widoczne w każdym odtwarzaczu oraz kdenlive tak więc odpada obróbka, dobry obraz jest tylko w Totemie i tutaj zastanawiam się dlaczego.

Poniżej załączam screeny, tego samego video tylko jeden jest z Smplayera a drugi z Totema, problem występuje w każdym środowisku graficznym.

Ktoś się z was spotkał z takim błędem? Będę się starał też samemu coś zaradzić, wzbraniałem się od napisania na forum, ale warto się poradzić.

Przy okazji zapytam się czy korzystając z glc można nagrywać wybrane okna?

Zrzut z smplayera
Obrazek
Zrzut z Totema
Obrazek

EDIT:
Przetestowałem glc, nagrywa świetnie, bez przekłamań obrazu, dźwięk jest opóźniony o kilka sekund, ale to zawsze można poprawić podczas obróbki, chyba że jest jakiś sposób.

Jednak nadal nie udało mi się zmusić innych programów do poprawnego działania, to na pewno nie wina compiz bo usunąłem wszystko co było z nim związane, to trochę denerwujące, że niby ma się dobry obraz, ale tylko w jednym odtwarzaczu i nie da się go obrobić.

Liczę na jakiekolwiek sugestie.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, 19:29 przez Woju, łącznie zmieniany 1 raz.
Ubupek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86

Re: Nagrywanie pulpitu - wyrenderowany obraz zawiera przekłamania, odtwarza się poprawnie jedynie w Totemie.

Post autor: Ubupek »

Hej, miałem podobnie jak nagrywałem przy pomocy recordmydestop.
Dobrze natomiast działa xvidcap (musisz tylko zainstalować wg tego poradnika: http://www.ubun2.com/answer/916/you_can ... _recording)
GNU/Linux: dom - Slackware na blaszaku i laptoku; praca - Slackware na blaszakach, Ubuntu na laptokach
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”