Gajim - kontakty się nie usuwają :)

Jak się dogadać?
tiia[f8Jt]
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Gajim - kontakty się nie usuwają :)

Post autor: tiia[f8Jt] »

Witam!
Mam taki dziwny problem :) Zazwyczaj tylko dodawałem kontakty do gajima a jak przyszło mi usunąć, to się okazuje, że się nie da. Może coś mi umknęło. Nie wiem. Chodzi mi o to, że jak usunę kontakt (nr. gg) z listy, to po ponownym zalogowaniu jest z powrotem. Mógłby mi ktoś powiedzieć co robię nie tak? :)

konto mam na chrome.pl,
ustawione transporty gg,
wersja gajima: 0.14.4-2

-- 24 lut 2012, o 10:09 --

hmm... bo zaczynam mieć wątpliwości, czy to aż tak głupie pytanie, czy po prostu nikt nie miał takiego problemu?
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Gajim - kontakty się nie usuwają :)

Post autor: frytek »

Co prawda Gaima nie używam, tylko Pidgina, ale zauważyłem, że Pidgin również nagle przestał umieć radzić sobie z zarządzaniem kontaktami GG - w sensie wysyłania / pobierania listy na serwer GG.
Objawia się to właśnie tak, że kontakt niby usunięty lokalnie, pozostaje nadal zapisany na serwerze GG, przez co po ponownym zalogowaniu ściąga się ponownie.
Myślę, że to jakaś zmiana szczegółów protokołu po stronie GG. Jedyne co pomaga, to zalogowanie się z normalnego klienta GG pod windowsem i zrobienie porządków. Żeby nie robić tego zbyt często, stworzyłem sobie grupę "odpady" i po prostu przenoszę tam te kontakty i tam sobie czekają na dzień sądu ostatecznego. Jak ktoś cię bardzo wkurza, to jeszcze możesz mu ustawić inngorowanie. :)
tiia[f8Jt]
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: tiia[f8Jt] »

Same problemy z tymi linuchowymi komunikatorami... Ja nie używałem Pidgina dlatego, że coś głupiego mnie tam denerwowało nawet nie pamiętam już co. Na szczęście wkrótce ma wyjść gg na linuxa :)

W każdym razie z tym Gajimem to chyba była wina serwera, bo teraz założyłem konto na rkquery.de i wygląda na to że wszystko jest OK (oprócz ciulowej nazwy). Poza tym znalazłem fajną stronkę z porównaniem serwerów: http://www.jabberes.org/servers/
Pozdrawiam!
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: frytek »

Ja tam nie narzekam. Problem jest z usuwaniem, i to ostatnio, ale wysyłanie kontaktów na serwer działa. zresztą, nie lubię kasować kontaktów, wrzucam je do grupy śmieciowej. :)
Na Pidignie gadać się daje, reklamy nie mrugają... W pracy ludkom zresztą przymusowo instaluję pidgina, bo nie będę jako admin tolerował wielomegabajtowych klientów gg, które zajmują się głównie animacjami flasha.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”