Dell XPS L502X - nie wykrywa drugiego monitora pod HDMI

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Dibo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Dell XPS L502X - nie wykrywa drugiego monitora pod HDMI

Post autor: Dibo »

Witam,

Posiadam laptopa Dell XPS L502X z kartą optimus nvidia geforce 540M, system Kubuntu 11.10 64bit, jajko 3.0.16.
Laptop ten posiada jedynie wejście HDMI, dlatego kupiłem kabel DVI -> HDMI. Problem w tym, że po podłączeniu monitora nic się nie dzieje. Klawisz funkcyjny odpowiedzialny za przełączanie monitorów nie reaguje (zamiast tego uruchamia mi się menu szybkiego uruchamiania programów). Na poprzednim laptopie gdzie miałem tylko jedną kartę nvidia, musiałem aktywować drugi monitor ręcznie w nvidia-settings, natomiast tutaj nie wiem co mam zrobić ponieważ domyślnie system chodzi na karcie intela a za współpracę z kartą nvidia odpowiada Bumblee 3 (nie chciałbym zbytnio w nim mieszać bo trochę się napociłem żeby w końcu hybryda działała jak należy). Gdy wchodzę w ustawienia monitora, w zakładce "Rozmiar i orientacja" mam drzewko z opcjami HDMI jednak wszystkie są nieaktywne, natomiast na zakładce "Wiele monitorów" mam informację że nic nie wykryto. ARandr (nakładka na xrandr) też nie potrafi wykryć drugiego monitora.
Z tego co znalazłem problem jest dość znany:
http://askubuntu.com/questions/61144/ho ... s-15-l502x
http://superuser.com/questions/341421/x ... -xps-l502x
Ponoć wykrywa drugi monitor na kablu DVI -> Mini display. Nawet nie wiedziałem, że mam taki port, nie chcę specjalnie wymieniać kabla, żeby sprawdzić czy działa.
Może jednak ktoś miał podobny problem i da się to jakoś obejść?

Pozdrawiam
szafer
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Dell XPS L502X - nie wykrywa drugiego monitora pod HDMI

Post autor: szafer »

po pierwsze masz wyjście HDMI ;)

jedynie przez port mini display port dasz radę podłączyć monitor, dlatego że jest on podłączony pod wbudowaną kartę Intela, Ubuntu nie wspiera w pełni technologii nvidia optimus, HDMI jest podłączone poprzez kartę Nvidii, dlatego też HDMI można raczej uznać jako niedziałające.
Dibo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: Dell XPS L502X - nie wykrywa drugiego monitora pod HDMI

Post autor: Dibo »

No to nie za fajnie, zwłaszcza że przejściówki z DVI na mini display do najtańszych nie należą. Muszę w takim razie zadowolić się jakimś chińskim bublem z allegro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”