Instalacja Oracle Database 11g Express Edition

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
majki89
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Instalacja Oracle Database 11g Express Edition

Post autor: majki89 »

Witam.

Do tej pory pracowałem z Oracle na Windows ale ten system nie nadaje się do tego zbytnio... Wiadomo, że sam Oracle dedykuje Linuxa. Kiedyś udało mi się zainstalować wersje Express na fedorze ale fedora się posypała i nic dobrego z tego nie wyszło. Bardzo lubię ubuntu i chciałem zainstalować i używać bazy Oracle na ubuntu. Chciałem spytać czy ktoś instalował Oracle Database 11g Express Edition na ubuntu? Ja instalowałem na ubuntu ale chyba coś robię nie tak, ponieważ nie mogę skonfigurować a już tym bardziej uruchomić bazy...

Ja robiłem tak:

Zalogowałem się na swoje konto tworzone przy instalacji. Ściągnąłem paczki RPM ze stronki Oracle. Zainstalowałem alien'a. Włączyłem terminal i zalogowałem się na roota. Będąc zalogowanym na roota przekonwertowałem paczki RPM na DEB ale mimo tego, że robiłem to na roocie to ikonka paczki DEB była z kłudeczką nie wiem czemu nawet. RPM jest bez kłudeczki. No dobra będąc zalogowanym w terminalu na root'a rozpocząłem instalację bazy danych. Baza instaluje się chyba poprawnie ponieważ w menu programy są ikonki do wystartowania bazy czy uruchomienia panelu konfiguracyjnego. Wiadomo po instalacji robię reboot ale nic to nie daje. Będąc na swoim koncie zalogowanym w terminalu na roota wpisuję polecenie do skonfigurowania bazy: /etc/init.d/oracle-xe configure
Wyskakuje mi odpowiedź, że mam "brak dostępu". Kiedy ręcznie klikam na ikonkę "Start Database" lub panel adm. "Getting Started With Oracle..." również mam błąd i odpowiedź, że brak dostępu.
Nie wiem dlaczego, ponieważ wszystko próbuję robić na roocie. Wiem, że instalować trzeba na koncie root, bo Oracle dodaje jakąś grupę dba czy jakoś tak ale po instalacji przez terminal tak jak robiłem nie miałem żadnej nowej grupy utworzonej do której mógłbym się dodać :(

Czy może mam zalogować się na roota nie przez terminal tylko fizycznie i tam wszystko robić? Wiem, że Oracle domyślnie na systemach Red Hat'owych preferuje instalowanie ich bazy ale na debianowych nie powinno być też problemu.

Jeżeli jest osoba, która instalowała, konfigurowała i pracuje z Oracle Database na ubuntu to BARDZO proszę o pomoc i wyjaśnienie jak mam to zrobić. Nie jestem mistrzem w Linuxach dlatego mam takie problemy.

Bardzo dziękuję z góry za pomoc :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”