Testujemy 12.04 LTS Precise

Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: Shevchenko1987 »

U mnie tak samo ;)
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Shimmy »

ruomlig pisze:Ciekawostka ...a kto wie czy nie rekord świata .
Od momentu naciśnięcia przycisku ,,wyłącz komputer ,, do wyłączenia ..3(trzy) sekundy.
Szybciej można tylko baterię wyjąć :D
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

W 3 sekundy? Trzeba by było mieć bardzo sprawne rączki ;)
Awatar użytkownika
Klusek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Klusek »

Shimmy pisze:
Od momentu naciśnięcia przycisku ,,wyłącz komputer ,, do wyłączenia ..3(trzy) sekundy.
Szybciej można tylko baterię wyjąć :D
Ja oszczędzam baterię wystarczy, że wypnę wtyczkę od zasilacza :) Na to wystarczy mi sekunda :)
koperek18cm
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Kontakt:

Post autor: koperek18cm »

[...]Inteligentne ukrywanie[...]
Czy mam przez to rozumieć, że w Ubuntu 12.04 bedzie tylko możliwość standardowa przy wyświetlaniu paska Unity (zawsze pokazane, jakby był bocznym panelem)??? Bo jak tak, to właściciele netbooków i laptopów nie mają czego szukać w środowisku unity.
Awatar użytkownika
Klusek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

koper18cm pisze:
[...]Inteligentne ukrywanie[...]
Czy mam przez to rozumieć, że w Ubuntu 12.04 bedzie tylko możliwość standardowa przy wyświetlaniu paska Unity (zawsze pokazane, jakby był bocznym panelem)??? Bo jak tak, to właściciele netbooków i laptopów nie mają czego szukać w środowisku unity.
Obecnie masz dwie możliwości do wybory i te dwie możliwości zostaną. Pasek może być cały czas widoczny albo może być ukryty przez większość czasu i pojawia się tylko po najechaniu kursorem na lewą część ekranu lub na jego lewy, górny róg.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Obecnie masz dwie możliwości do wybory i te dwie możliwości zostaną. Pasek może być cały czas widoczny albo może być ukryty przez większość czasu i pojawia się tylko po najechaniu kursorem na lewą część ekranu lub na jego lewy, górny róg.
u mnie pojawia się po najechaniu na lewą krawędź ekranu i powiem jest wo wygodniejsze niż to inteligentne ukrywanie i tutaj się zgadzam z autorami ze to się nie sprawdziło
Bo jak tak, to właściciele netbooków i laptopów nie mają czego szukać w środowisku unity.
to bzdura ja od czasu kiedy ja testuję nowe unity nie narzekam i mam laptopa
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
PawelBDS
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: PawelBDS »

linuxozaurus pisze:to bzdura ja od czasu kiedy ja testuję nowe unity nie narzekam i mam laptopa
potwierdzam w 100% sam na lapku 15" mam unity i cenie sobie je za oszczędność miejsca.
-------------> www.facebook.com/fundacjaogony.net <---------------------

Wejdź, kliknij "Lubię", Pomóż budować PIERWSZE w Polsce schronisko dla małych zwierząt.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

ja narzekałam na stabilne unity ( jest do bani) a jeśli chodzi o to wydanie testowe nie ma powodu aby na niego narzekać i wierzę ze nowe ubuntu 12.04 będzie lepsze od tego co jest (nie dało rady wytrzymać na stabilnej wersji unity) i szybsze (sprawdzałam pierwszą alphę z grudnia i wiem ze szybciej się ładowała z dvd niż stabilne ubuntu 11.10) ja szczerze mówiąc zawiodłam się na ostatnich 2 wydaniach ubuntu przez niedopracowane unity

potwierdzam w 100% sam na lapku 15" mam unity i cenie sobie je za oszczędność miejsca.
ja mam niewiele więkrzy laptop bo to 16 cali
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: JerryG »

Male OT jesli juz to 15.9 cali :P
A tyle to prawie co nic :D
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Post autor: Tomfoc »

Witam wszystkich i proszę o pomoc. Wczoraj wieczorem zainstalowałem Ubuntu 12.04 i za nic nie mogę się połączyć z siecią bezprzewodową. Karta sieciowa jest sprawna, bo mam neta pod zainstalowanymi na tym samym dysku Windows 7 i Ubuntu 11.10. Polecenie lspci daje następujące wyniki co do sieci:
03:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
05:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet (rev c0).
Instalator Ubuntu 12.04 prawidłowo wyłapał moją neostradę, wpisałem SSID i hasło i połączył się z siecią.
Awatar użytkownika
Klusek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

U mnie tak samo, ale tylko w przypadku kiedy wcześniej wyłączę Kadu. Kiedy Kadu jest włączone to wyłączenie komputera trwa do kilkudziesięciu sekund.
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: Funnykris »

15 cali hehe ja mam 10 i pracuje mi się całkiem wygodnie :) Unity dobrze zoptymalizowane byłoby dla mnie świetnym rozwiązaniem :) Póki co Xfce 4.8 "przerobione" na Gnome 2 :) Sprawuje się świetnie ale zdecydowanie wolałbym dobrze dopracowane Unity
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Klusek pisze:
U mnie tak samo, ale tylko w przypadku kiedy wcześniej wyłączę Kadu. Kiedy Kadu jest włączone to wyłączenie komputera trwa do kilkudziesięciu sekund.
Na Kubuntu nawet z odpalonym Kadu wyłącza się równie szybko co i bez. ;)
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Nie podoba mi się zachowanie panelu :/ Albo cały czas widoczne nawet przy zmaksymalizowanych oknach albo cały czas niewidoczny. To drugie byłoby nawet ok gdyby nie to że czasami muszę 4 razy najechać myszką zanim pasek łaskawie wyskoczy. Poza tym jest na razie ok :) Póki co jednak... Unity nie stało się wg mnie bardziej funkcjonalne od gnome shell. W zasadzie to podobna filozofia użytkowania.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

gdyby nie to że czasami muszę 4 razy najechać myszką zanim pasek łaskawie wyskoczy.
za szybko poruszasz kursorem
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

linuxozaurus pisze:
gdyby nie to że czasami muszę 4 razy najechać myszką zanim pasek łaskawie wyskoczy.
:lol: Mam najechać na krawędź a pasek ma się rozwinąć i tyle. Potrzymam to Ubuntu na dysku na razie i będę obserwował ale coraz wyraźniej czuję że u mnie zagości Xubuntu 12.04 LTS. Przerobię go na wygląd znany z gnome 2 i święto. Na 2 lata. Całe to menu programów w Unity stało się strasznie nieintuicyjne i namieszali aż miło.
Myślę że lepiej by zrobili wrzucając Gnome Shell z motywem ambiance i kilkoma rozszerzeniami powłoki. Shell jest na dzień dzisiejszy bardziej dopracowany od Unity. No ale to Alpha jeszcze dużo się może zmienić :)
Awatar użytkownika
Klusek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

A ja mam takie proste i szybkie pytanko. Nie wiem tylko czy "It's Not a Bug, It's a Feature!" ;)
Otóż w menu kontekstowym czy to np. na pulpicie czy w Nautilusie przy pojawieniu się menu (po kliknięciu PPM) podkreślone są wszystkie skróty pozycji z menu. Podkreślenie znika od razu po najechaniu kursorem na jakąkolwiek pozycję z menu. Troszkę mnie wkurza to miganie w menu i chciałbym zrobić tak żeby albo podkreślenie skrótów było cały czas albo żeby go nie było w ogóle. Problem w tym, że nie wiem jak to zrobić :)
kklimonda
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: kklimonda »

Funnykris pisze:
linuxozaurus pisze:
:lol: Mam najechać na krawędź a pasek ma się rozwinąć i tyle. Potrzymam to Ubuntu na dysku na razie i będę obserwował ale coraz wyraźniej czuję że u mnie zagości Xubuntu 12.04 LTS. Przerobię go na wygląd znany z gnome 2 i święto. Na 2 lata. Całe to menu programów w Unity stało się strasznie nieintuicyjne i namieszali aż miło.
Myślę że lepiej by zrobili wrzucając Gnome Shell z motywem ambiance i kilkoma rozszerzeniami powłoki. Shell jest na dzień dzisiejszy bardziej dopracowany od Unity. No ale to Alpha jeszcze dużo się może zmienić :)
W 12.04 pasek pojawia się po tym jak kursor przesuniesz "poza" lewą krawędź ekranu - czyli po dojechaniu do lewej krawędzi musisz dalej przesuwać myszkę, "czułość" możesz ustawić w Appearance->Behaviour. To nie działa jak testujesz system w virtualbox (prawodpodobnie w vmware też nie działa).
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Mogli zostawić opcję inteligentnego ukrywania panelu :/ Zresztą i tak niedługo ktoś to zrobi :)
Jedno co muszę przyznać to że wyłącza się błyskawicznie :) Jakieś zmiany interfejsu są jeszcze przewidziane?
Zablokowany

Wróć do „Precise Pangolin”