W7 na VirtualBoxie. Legalnie.

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

W7 na VirtualBoxie. Legalnie.

Post autor: norvoles »

Wiem, że forum nie to, ale nie chce mi się specjalnie pytać na innym, a przeczuwam, że tu odpowiedz otrzymam.
Otóż, z pewnych względów potrzebuję mieć Windę na dłuższy okres i żeby nie robić rewolucji na dysku postanowiłem postawić W7 na wirtualu. Zasobów mam na to dość.
Problem jednak w czym innym. To jest wersja udostępniana przez uczelnię za darmochę i jest legalna. Wiem, że licencja pozwala mi instalować W7 na wirtualu, ale co w momencie gdy owa wersja systemu była (bo nie jest) już instalowana (i zarejestrowana) normalnie na dysku? Można wtedy normalnie legalnie używać takiego systemu na wirtualu?
Z tego co kiedyś czytałem, Winda jest w tym przypadku jakoś przypisywana do płyty głównej (dobrze pamiętam?). Instalacja na VB coś tu zmienia?
tomkasz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 16.04

Re: W7 na VirtualBoxie. Legalnie.

Post autor: tomkasz »

Wszystko zależy od licencji :). Uczelnie zwykle podpisują umowy na licencjonowanie grupowe. Jeżeli jest to taka umowa i opiewa na Windows 7 (wersja pełna, nie upgrade) to licencjonowanie jest zbliżone do tzw. Wersji pudełkowej (BOX). Jeżeli tak jest to możesz ją przenosić na inny sprzęt (oczywiście pod warunkiem usunięcia z poprzedniego miejsca instalacji), a nie przywiązuje się do sprzętu jak OEM (chociaż i tu polityka jest dużo łagodniejsza niż za czasów XP i zwykle działa aktywacja telefoniczna po uzasadnieniu że np. Płyta główna się spaliła).
-=technologia w służbie człowieka=-
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Dlaczego po prostu nie zajrzysz do licencji tego Windowsa?
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Zajrzenie do licencji - można powiedzieć, trudno zrobić. Czasem jest to pisane językiem niby polskim, ale w zrozumieniu jak chiński. Zawiłe czasem i niejednoznaczne.

Moim zdaniem powinieneś napisać do biura obsługi polskiego MS. Kiedyś napisałem do nich w sprawie licencjonowania Windows i w ciągu 48h miałem na skrzynce wyczerpującą odpowiedź, klarownie i fajnie napisaną.
patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: patrixon78 »

W kwestii aktywacji Windows dużo się zmienia. Teraz to o ile ostatnio grzebałem (formatowałem dyski w kompach) to nawet nie musiałem dzwonić nigdzie. Instalację Windowsa można tłumaczyć na dwa sposoby. No niby OEM nie można bo jest przypisany do jednej maszyny i można by zainstalować wersję pudełkową na VM, ale w końcu VM to VM i nadal działa na tej samej (fizycznie) maszynie do, której jest przypisanna np. licencja (co innego jak byśmy chcieli zainstalować Windowsa na VM na innej maszynie niż na tej do której jest przypisana licencja bo to już jest kompletnie nielegalne). Jeżeli nie rozumiesz do końca licencji to zawsze można się skontaktować z przedstawicielami Microsoftu. Odpowiadają na maile bardzo szybko działają sprawnie. Kiedyś miałem problem z Vistą. Wysłali mi nawet 2 klucze aktywacyjne do użytku i teraz mam 3. Wiadomo Vista to pomyłka więc może dlatego tak chętnie rozdają za free. Niemnej jednak sugeruję kontakt z Microsoft jeżeli nie możesz odnaleźć odpowiedniej klauzuli w Licencji. Pozdrawiam.
Savpether
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Savpether »

Z tego co kiedyś czytałem, Winda jest w tym przypadku jakoś przypisywana do płyty głównej (dobrze pamiętam?). Instalacja na VB coś tu zmienia?
Możesz na VB zainstalować wersję z MSDN AA ile razy chcesz i na innych maszynach również pod warunkiem, że zniknie z poprzednich. Ponad to masz na MSDN AA cztery wersje Windows 7. 32 bit polską i angielską oraz 64 bit polską i angielską, klucz do np. 32 bitowej angielskiej działa na 64 bitowej polskiej i z powodzeniem się aktywuje. BTW jeśli sprawdzają legalność systemu, a Ty jesteś studentem i masz Windę z MSDN AA to traktują wszystko z przymrużeniem oka.
Open your mind for mental revolution. It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. This is your world. This is our world. The revolution is now.
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: norvoles »

Zajrzałem i jakoś nie uczyniło mnie to mądrzejszym, a legendy o możliwościach instalacji takiej windy krążą różne :/
jeśli sprawdzają legalność systemu, a Ty jesteś studentem i masz Windę z MSDN AA to traktują wszystko z przymrużeniem oka.
No system trzeba aktywować, więc chyba jakoś jest to sprawdzane. I na szczęście, jeszcze mnie ze studiów nie wywalili :D
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

norvoles pisze:
Zajrzałem i jakoś nie uczyniło mnie to mądrzejszym, a legendy o możliwościach instalacji takiej windy krążą różne :/
Jeśli masz wątpliwości ze zrozumieniem licencji, to skontaktuj się z Microsoftem.
To bardziej wiarygodne źródło informacji niż fora ze swoimi legendami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”