Kadu i Baza kluczy do konta :)

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
GuszekOkruszek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Kadu i Baza kluczy do konta :)

Post autor: GuszekOkruszek »

Witam wszystkich! :)

Od niedawna jestem uzytkownikiem Ubuntu w wersji 10.10 wszystko było super do puki nie zachciało mi się zainstalować Kadu. Problem zaczął sie gdy znalazlem w internecie sposob na zmiane emotek i dzwieków w Kadu http://www.ubuntu-pomoc.org/kadu-emotik ... gadu-gadu/
zrobiłem wszystko tak jak w poradniku i od tej pory moje Kadu wygląda jak jakas bardzo uszczuplona wersja a mianowicie jest bez zadnych obrazków i jest po angielsku. Jako rdzenny użytkownik Windowsa usunąłem wszystkie pliki jakie znalazła wyszukiwarka zwiazane z Kadu i sprobowalem zainstolować program jeszcze raz , nic to nie dało wszystko jest dalej tak samo. Potem znalazlem strone na ktorej napisane było jak usunać całkowicie dowlony program http://www.ubuntu-pomoc.org/calkowite-u ... znosciami/ bez rezultatów :(. Sprobowałem na stronie Kadu i doszedłem do tego

Debian, Ubuntu and other derivatives commands

Kadu core requirements:

sudo apt-get install build-essential cmake \
libqt4-dev libx11-dev libxss-dev libxfixes-dev libntrack-qt4-dev

gadu_protocol requirement (only if libgadu not built manually from sources):

sudo apt-get install libgadu-dev

Rest of Kadu plugins requirements:

sudo apt-get install libqca2-dev libqca2-plugin-ossl libindicate-qt-dev zlib1g-dev libidn11-dev \
libmpdclient-dev libphonon-dev libsndfile1-dev libaspell-dev libqt4-sql-sqlite

sprobowałem , coś sie pościągało i od tej pory gdy włączam laptopa po wpisani hasła do logowania wyskakuje okienko i prosi mnie "Prosze wprowadzic haslo, aby odblokowac baze kluczy konta" hasło znam ale po prostu denerwuje mnie to i chciałbym to wyłączyć. Co do Kadu to zero postępów.

Mam nadzieje że ktoś domyśli sie o co mi chodzi :) Przy ewentualnej pomocy proszę piszcie co mam zrobić krok po kroku bo z Ubuntu dopiero sie poznajemy :)

Z góry dziekuje za pomoc :)
Ostatnio zmieniony 03 mar 2012, 19:38 przez GuszekOkruszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Re: Kadu i Baza kluczy do konta :)

Post autor: k2cl »

Zasadniczo na forum trzymamy się reguły "jeden wątek = jedno pytanie", ale skoro przy bazie kluczy narozrabiałeś dłubiąc przy Kadu... :)

Odnośnie pytania o bazę kluczy - jaka aplikacja domaga się dostępu do tej ostatniej? Jeśli robi to NetworkManager - możesz w opcjach połączenia internetowego zaznaczyć "dostępne dla wszystkich użytkowników".

Kadu - cóż, ściąganie programu ze strony nie ma moim zdaniem większego sensu. Przywrócenie aplikacji do stanu "sprzed eksperymentów" powinno być relatywnie proste. Po pierwsze - odinstaluj ją wraz z ustawieniami. Po drugie, poszukaj ukrytego folderu w Twoim katalogu domowym (powinien nosić nazwę .kadu) i przenieś go w bezpieczne miejsce. Po tej operacji zainstaluj ponownie Kadu z repozytoriów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”