Grub4dos - instalacja z obrazu Iso na HD - File not found
Grub4dos - instalacja z obrazu Iso na HD - File not found
Nie mam pod ręką płytki do wypalenia a zachciało mi się linuxa. Korzystając z tego tutoriala http://agnipulse.com/2011/08/install-ubuntu-hard-disk/ postanowiłem zainstalować z Ubuntu obrazu ISO na HD (DVD). W grubie dla dos podczas botowania wyskakuje błąd "File not found". Zgodnie z instrukcją ISO znajduje sie w katalogu głównym dysku c: Bawię się tym pół dnia (jutro po prostu kupię płytkę) jednak skoro zmarnowałem kilka ładnych godzin i nie rozwiązałem problemu - zastanawia mnie od strony praktycznej - czy taki sposób instalacji zadziała i dlaczego grub nie widzi obrazu? Inny tutorial który przerobiłem jest tu http://www.harddiskdriverepair.com/upgr ... d-rom.html. Ścieżka do pliku to hd (0,0) czyli powinien widziec ten plik..Pewnie porwalem sie na cos za dużego jak na kogoś kto w życiu nie miał linuksa w rękach. W czym zrobiłem błąd?
- valdi74
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Grub4dos - instalacja z obrazu Iso na HD - File not found
Kiedyś spędziłem kilka godzin aby zainstalować Ubuntu z ISO na HDD, bo stary komp nie chciał startować z PENa. Niestety nie udało mi się bez wspomagania się tym PENem. Jeśli obraz ISO jest zamontowany z partycji dysku na którym zamierzamy instalować system, to niestety się nie da. Przynajmniej mnie się nie udało. Ubuntu nie chce tego zrobić, pomimo, że w tablicy partycji nie miesza przy instalacji (wcześniej przygotowane miejsce). Może komuś się udało to zrobić? Byłoby super, bo to chyba najszybszy sposób zrobienia szybkiej reinstalacji/upgrade'u systemu bez używania PENa i CD/DVD.
- 3miel
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Grub4dos - instalacja z obrazu Iso na HD - File not found
ubuntu 10.04 LTS ( grub-setup (GRUB) 1.98-1ubuntu13 )
plik iso wrzucony na /
Kod: Zaznacz cały
czk@fl92:~$ cat /etc/grub.d/40_custom
#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
# This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the
# menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.
#ZBEDNE WYKASOWANE
[b]menuentry "Gparted Live ISO" {
set isofile="/gparted-live-0.8.0-1.iso"
loopback loop (hd0,5)$isofile
linux (loop)/live/vmlinuz boot=live config union=aufs noswap noprompt ip=frommedia findiso=$isofile toram=filesystem.squashfs
initrd (loop)/live/initrd.img[/b]
}czk@fl92:~$
compal: fl92 gf8600gt m 512mb 1680x1050 - t9300@2500 - 200gb 7200rpm - 2gb+1gb 667 - 4965abg - bt - a4tech xl 750f