Czy możesz konkretniej napisać, w czym rzecz? Generalnie, rozmiar czcionki w Firefoksie najszybciej reguluje się z klawiatury - kombinacjami "Ctrl =" i "Ctrl -". Normalny rozmiar tekstu przywraca połączenie "Ctrl 0"
Kwestia języka polskiego - w ustawieniach możesz zmienić tylko preferowany język, w jakim będą wyświetlane strony. Nie zmienisz w ten sposób języka interfejsu - jeśli o to Ci chodzi. Skoro Firefox dziwnym trafem mówi do Ciebie po angielsku - skąd go wzięłaś i w jaki sposób go instalowałaś?
W porządku... cały system masz po polsku? Za polonizację Firefoksa odpowiada paczka firefox-locale-pl. Jeśli z jakiegoś powodu nie jest u Ciebie zainstalowana, możesz to nadrobić.
Dziękuję uprzejmie, już wszystko działa, tak, jak należy!
Mam jeszcze jeden problem. Padł mi dźwięk. Był i nagle nie ma, nawet jak się włącza system. W systemie obok (Windows 7) wszystko działa wspaniale. Próbowałam zdziałać coś kodem sudo gedit /etc/default/saned (wyczytałam w jednym poradniku, ze to pomoże), ale nadal nic. Nie mam pojęcia co mogłabym jeszcze zrobić, albo jakie sterowniki zainstalować, bo jak mówiłam, wszystko jeszcze niedawno działało poprawnie. Na pewno nic nie skasowałam.