Instalacja, czarny ekran, ubuntu 11.04 HDMI

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
marek8t
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Instalacja, czarny ekran, ubuntu 11.04 HDMI

Post autor: marek8t »

Ubuntu 11.04 64-bit, GF9600GT->przejściowka DVI na HDMI-> monitor/TV.
Po zbootowaniu pendrive z USB, wyświetla mi się menu z wyborem: liveCD, instalacja,...,help i kiedy wybiorę opcję Instalacji lub liveCD, po paru sekundach znika obraz a na monitorze pojawia się napis brak połączenia jak podczas wyłączenia komputera.Uważam że jeżeli bym miał połączenie przez VGA to pewnie wszystko byłoby ok, ale niestety nie mam takiego kabla. Czy jest jakiś sposób odpalenia instalatora pod HDMI? Patrzyłem w opcjach Help ale nic mi nie pasowało pod grfikę. Wcześniej instalowałem Win7 które poszło bez problemu. Może jakaś inna wersja ubuntu czy coś.
Proszę o pomoc.

-- 1 mar 2012, o 21:01 --

Problem rozwiazałem przez podłaczenie dvi do 2 portu. Temat do usunięcia
hombre18
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Re: Instalacja, czarny ekran, ubuntu 11.04 HDMI

Post autor: hombre18 »

Z tego co opisujesz to jest ubuntu ma problem z rozdzielczością, jak osobiście mam dokładnie tak samo połączenie do monitora, ale u mnie działa wszystko jak należy. Brak sygnału oznacza że Linux nie może rozpoznać albo grafiki ( choć wątpie) albo nie może oczytać sobie jakie rozdzielczości obsługo twój monitor.

Podaj nazwę model Monitora jaki masz.
Może spróbuje ściągnąć inne distro i sprawdź czy jest taka sama sytuacja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”