Witam, szukalem troche po tym dziale i nikt raczej nie trafil na taki problem jak mam ja, badz go nie opisal w ten sposob. Podlaczam drukarke do kompa, instaluje stery hplip i wszystko dziala ok, po resecie kompa drukarka normalnie dziala nie ma problemow. Problem natomiast sie zaczyna gdy komputer stoi wlaczony (np 30min) wtedy drukarka sie sama wylacza. Nie jest to jeszcze problem, rozumiem ze moze miec jaki tryb oszczednosci energii ale po wlaczeniu jej ponownie ubuntu nie chce drukowac, wrzuca pliki do kolejki lecz stoja. Znalazlem rozwiazanie polowiczne w tym ze mozna wejsc do ustawien, odblokowac je i przelaczyc tryb drukarki z "pauza" na "gotowy" http://screenshooter.net/6918280/drulluw -w tym wlasnie okienku sam "suwak przeskakuje" przelaczajac drukarke w tryb paused. Ma ktos pomysl gdzie to zmienic zeby nie trzeba bylo za kazdym razem tam wchodzic i tego przelaczac wpisujac haslo?
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam ;]
Ubuntu 11.10 drukarka hp lj 1102 przechodzi w stan "wstrzymania"
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Re: Ubuntu 11.10 drukarka hp lj 1102 przechodzi w stan "wstrzymania"
Czy ta drukarka posiada port Ethernet, ewentualnie łączność Wifi? Jeżeli tak, to postaw print server, obejdziesz wtedy problem z hplip.
Ewentualnie możesz użyć alternatywnego sterownika: http://foo2zjs.rkkda.com/
Ewentualnie możesz użyć alternatywnego sterownika: http://foo2zjs.rkkda.com/
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Ubuntu 11.10 drukarka hp lj 1102 przechodzi w stan "wstrzymania"
niestety tylko usb, zastanawialem sie jeszcze nad dokupieniem do niej print serwera na usb ale nie chce za duzo kombinowac, ten komputer tak naprawde robi za maszune do pisania i terminal do rdesktop z ktorego sa drukowane dokumenty i to juz strasznie utrudnia prace (w sensie jak cos sie skopci to bede miec wiecej problemow).
Btw "obejdziesz wtedy problem z hplip" - to znaczy ze jest to znany problem z tymi sterownikami czy to raczej problem firmware drukarki ze ma jakis tryb usypiania? Bo tak to rozumiem ze drukarka przechodzi na sleep, hplip blokuje ja i przelacza w systemie na "paused". Chodzi mi glownie o to czy jest gdzies mozliwosc skonfigurowania tak hplip zeby drukarka zawsze mimo ze jest wylaczona byla w stanie gotowa, badz sam system zeby to wykrywal i bez potrzeby logowania roota to przelaczal.
Btw "obejdziesz wtedy problem z hplip" - to znaczy ze jest to znany problem z tymi sterownikami czy to raczej problem firmware drukarki ze ma jakis tryb usypiania? Bo tak to rozumiem ze drukarka przechodzi na sleep, hplip blokuje ja i przelacza w systemie na "paused". Chodzi mi glownie o to czy jest gdzies mozliwosc skonfigurowania tak hplip zeby drukarka zawsze mimo ze jest wylaczona byla w stanie gotowa, badz sam system zeby to wykrywal i bez potrzeby logowania roota to przelaczal.