Acer Aspire One AO722 - Czy istnieje na niego stabilny linux?

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
azumi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Acer Aspire One AO722 - Czy istnieje na niego stabilny linux?

Post autor: azumi »

Czyli inne jajko zlikwiduje problem przegrzewania się laptopa?
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

nie tylko jajko ci jest potrzebne ale i szereg skryptów

ja ci powiem jak korzystasz z jajka generic to wasz wyższe temperatury niż na jajku pana ext73 ummie jeszcze była konieczna edycja plików gruba aby aktywować ACPI i instalacja bumblee (mam grafikę hybrydową z nvidią) pomijam (fakt ze ummie była do wymiany płyta gł wraz z układem głodzenia i wifi)
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: Dominbik »

Poza sterownikami i konfiguracją może się grzać też przez obciążenie. Same jajko obciążenia nie zdejmie. na swoim laptopie z grzejącej się linii HP dv6xxx (Core 2 Duo T9300 + nVidia 8400mgs) wystarczyło, zainstalować zamknięte sterowniki nVidia, ustawić w nvidia-settings tryb adaptive (jak najmniejsze taktowanie - większe tylko gdy zachodzi potrzeba) oraz doinstalowałem i skonfigurowałem prosto cpufreq (zegary jadą zwykle na 800MHz [i tak jest obciążenie idle <1%] i tylko gdy zachodzi potrzeba taktowanie jest podwyżane - bodajże dzięki intel speed step). do tego jadę na openboxie + reszta lekka na GTK więc obciążenie to to żadne. - rezultat;
chłodzenie cichutko, momentami nawet lepiej jak na Windows7 (załącza się tylko czasem przy obciążeniu które nie jest generowane w żaden sposób przez środowisko/system a dopiero samemu trzeba się postarać)
Awatar użytkownika
GizmoOS
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: GizmoOS »

@"azumi"
Generalnie jak czytam to od samego początku coś skopałeś w tym Acer One w ustawieniach i dziwne że Ubuntu lub EacyPeacy nie chce się zainstalować z napędu zew.usb na całej partycji.
Nie pchaj się w różne badziewia dystrybucje linux bo potem dystrybucja nie widzi specyfikacji sprzętu.
Ubuntu lub Mandriva jest najbardziej przyjazna na każdy sprzęt z mojego praktycznego doświadczenia kiedy instalowałem na różne laptopy jak piraty MS u znajomych się wysypały.

To że pod GNU/linux się bardziej grzeje laptop/netbook to od dawna nie poprawiony problem jądra.
MSwin. śmiga poprawnie na każdym sprzęcie i dziwi mnie ze kupiłeś model z Linux o 200zł. taniej od tych z MSwin7 Prof.
Ja mam zamiar kupić taki netbook niebawem i dodatkowo tylko wgram Ubuntu jako drugi system jak mam na HP.

Pozdrawiam...

Jak mogę doradzić w sprawie chłodzenia to polecam podstawkę z wiatrakiem na usb.
Ostatnio kupiłem za 9zł. Esperanza taki pod netbook wielkość(2 wiatraczki w podstawie) i się świetnie sprawdza pod każdym laptopem.
MSwin and Linux / HP Pavilion dv6153
SGSII/I9100 (Android 4.0.3)
ST-S5570(Android 2.3.6)
azumi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: azumi »

Kupiłem netbooka bez windowsa po to.... żeby na nim używać linuxa. Myślałem że to oczywiste. Tak samo - nie po to kupiłem mały i lekki sprzęt żeby ze sobą nosić górę akcesoriów w stylu podkładek chłodzących. Podkładkę stosuję pod normalnego laptopa z org win 7 na pokładzie.
Ten netbook miał z założenia być lekkim, w miarę szybkim, chodzącym pod kontrolą Linuxa, chłodnym sprzętem który długo wytrzyma na baterii.
Póki co wygląda na to że wpakowałem się na minę. Ten sprzęt nawet pod kontrolą windowsa ma 70 stopni na procesorze podczas bezczynności.
Jestem załamany po prostu.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

azumi pisze:Kupiłem netbooka bez windowsa po to.... żeby na nim używać linuxa. Myślałem że to oczywiste. Tak samo - nie po to kupiłem mały i lekki sprzęt żeby ze sobą nosić górę akcesoriów w stylu podkładek chłodzących. Podkładkę stosuję pod normalnego laptopa z org win 7 na pokładzie.
Ten netbook miał z założenia być lekkim, w miarę szybkim, chodzącym pod kontrolą Linuxa, chłodnym sprzętem który długo wytrzyma na baterii.
Póki co wygląda na to że wpakowałem się na minę. Ten sprzęt nawet pod kontrolą windowsa ma 70 stopni na procesorze podczas bezczynności.
Jestem załamany po prostu.
Gwarantuje Ci, ze ta maszyna powinna być zimna. Jak bym Ja tę maszynę optymalizował [albo Ty zgodnie z moimi wskazówkami] działałaby ok 8-10 godzin na baterii, była odczuwalnie wydajniejsza [na wersji Brazos odczuwalnie lepiej] i bardziej responsywna. Nie mam czasu teraz wszystkiego opisać. Powiem tylko wszystko, co konieczne udostępniłem. Może jedynie kernel Brazos byłby lepszym wyborem niż K8. Mój MSi X370 - jeśli nie obciążam obu rdzeni na 100 % [np. budowa kernela] po prostu jest zimy, działa na baterii 4 komorowej od 4.5-7 godzin i jest znacznie wydajniejszy i bardziej responsywna niż na genericu - juro może zrobię krótki filmik i pokaże, jak to działa - pod testowym v19.0 opartym o Linux-3-3-rc7 ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
tomo_s
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: tomo_s »

Mam tego netbooka w wersji z 4GB RAMu. Oczywiście bez Windowsa bo jak sam słusznie kolega zauwazył głupotą jest płacenie za coś bezużytecznego. Już lepiej pieniądze przepić. Kupowanie podkładek Esperanza z Carrefoura to marne rozwiazanie. Straszny szajs nadający się wyłącznie do robienia hałasu (a po 2 - 3 miesiącach mega hałasu).

Mój AO722 Pierwotnie działał pod kontrola Kubuntu 11.10, a teraz po aktualizacji (na żywym systemie) chodzi pod Kubuntu 12.04 LTS. Nie mam z nim żadnych problemów. System jest w pełni używalny. Jedyne co nie działa to Bluetooth i usypianie (ale akurat tego nigdy w życiu nie używałem i nie mam zamiaru). Co ciekawe moduł BT jest wykrywany ale nie funkcjonuje poprawnie. Jest to jednak kwestia sterowników w "jajku", a nie samej dystrybucji. Olałem to i kupiłem sobie taki malutki adapter na USB.
Oczywiście czasem mogą pojawić się jakieś pewne drobiazgi, z którymi trzeba zawalczyć ale zasadniczo nie ma problemu bo większość rozwiązań podpowiada google albo łepetyna.
Używam własnościowych sterowników ATI, mam działające efekty pulpitu KDE, ze względu na wzbudzanie mikrofonu wyłączyłem funkcję oszczędności energii karty muzycznej. System z odpalonym kadu, chodząc sobie bez dodatkowego obciążenia pobiera jakieś 7,6 - 7,8W (w teście AO722 w PC World napisali, że z uruchomionym Windows 7 bez obciążenia zużywa 10W). Komputer bez najmniejszego problemu pozwala na luzackie 6 godzin normalnej pracy (WiFi, aktualizacje, strony WWW z flashem i filmikami itd.). Sensory po normalnym godzinnym użytkowaniu pokazały około 60 stopni. Nie czuć jednak aby komputer był jakiś gorący. Spód ciepławy, a góra letnia.

Czytałem, że temperatura 70 - 75 nie jest niczym niezwykłym dla tego komputera jednak trochę martwi mnie to co napisałeś zerowej pracy wentylatora. Może jest on uszkodzony?

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm mój x370 pod E-350 pod Kubuntu 12.04 pobiera w czasie np. przeglądania dokumentu w PDF, albo edycji w LibreOffice od 5.8-7.3 Watta [włączone i połączone wifi]... standardowo ok 6.3 watta. W trybie idle = "nic nie robi" po wyłączeniu podświetlania pobiera od 3.75 do 4 watt. Moje rozwiązania: kernel wersja Brazos [obecnie testowy v19.1] + APM 1.4 + cpufreqd, ACPI - Grub. Pracuje na baterii 4 komorowej od 4 do ok. 7 godzin. Natomiast na baterii 8 komorowej rekord to ok 16 godzin - tryb idle, a w trakcie normalnej pracy ok 10 - 12 godzin. Temperatura pracy - w trakcie pracy pod w/w rozwiązaniami komputer na baterii jest praktycznie zimny, wentylator albo nie pracuje, albo ledwie słyszalny. Temperatura podawana przez sensory ok. 39-45 st. C ... ale to teoria - sądzę, że zawyżone o ok. 10-15 st. C.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
tomo_s
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: tomo_s »

Z pewnością optymalizacja pod kątem oszczędności energii pozwoliła by na uzyskanie podobnych rezultatów w tym acerze. Jednak jedyne co ja robiłem to raczej działem w drugą stronę (ot choćby włączone efekty w KDE, czy też celowe wyłączenie zarządzania energią karty muzycznej ze względu na problemy ze "wzbudzeniem" mikrofonu na baterii). Z tego co widzę zużycie energii jest nie gorsze niż w Windowsie, a co najważniejsze zupełnie przyzwoite i zapewniające komfortową pracę na tym "rezerwowo-dodatkowym" komputerze. Nie mam więc potrzeby specjalnie z tym walczyć gdyż obecny stan uważam za wystarczająco dobry.

Pozdrawiam
Tomek
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Dominbik »

czyli teraz już można zwalczyć 'mit', że na Windowsie dłużej laptopy, netbooki trzymają?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Dominbik pisze:czyli teraz już można zwalczyć 'mit', że na Windowsie dłużej laptopy, netbooki trzymają?
Oczywiście ... powołany X370 pod win 7 trzyma maksymalnie 5 godzin - testowane w trybie idle [wyłączenie ekranu po ok 5 minutach] + połączenie wifi. Natomiast wskazane moje rozwiązania rekord to 8 h i 10 minut - bateria 4 komorowa.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”