Ubuntu nie startuje.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86
- Kontakt:
Ubuntu nie startuje.
Witajcie. Zakładam temat bo mam nie lada problem. Znajomy namówił mnie na wypróbowanie systemu Ubuntu. Ściągnąłem instalke, odpowiednio zbootowałem pendrive, aby móc przetestować system. Spodobało mi sie, i postanowiłem zainstalować. Przy instalacji pomógł kolega, bo sie na tym znał. Stworzył partycje C dla windowsa i odpowiednio jedna partycje dla ubuntu, oraz dodatkową dla pamięci Ram czy jakoś tak. Instalacja ubuntu niby przebiegła normalnie. Później postanowiłem ponownie zainstalować jeszcze windows. Zainstalowalem. Kolega kazał zainstalować jeszcze taki program który umożliwi wybór systemu przy uruchomieniu komputera. Ale coś jest nie tak, bo windows działa, A jak chce uruchomić ubuntu, to komputer sie restartuje, i ponownie pokazuje sie obraz uruchamiania, i tak w koło Macieju. Jakieś rady?
- Rafcio
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Re: Ubuntu nie startuje.
Odpal jeszcze raz Ubu... z pena w Terminalu wklej :
pokaż wynik na forum , jak prawidłowo podzieliłeś dysk i Ubu... jest poprawnie postawione to wystarczy tylko
przeinstalować Gruba (Boot loader )
Na przyszłość instaluj w odwrotnej kolejności Win potem Linux , Grub załatwi sprawę uruchamiania systemów
Kod: Zaznacz cały
fdisk -l
przeinstalować Gruba (Boot loader )
Na przyszłość instaluj w odwrotnej kolejności Win potem Linux , Grub załatwi sprawę uruchamiania systemów

Debian Jessie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
ubuntu@ubuntu:~$ fdisk -1
fdisk: invalid option -- '1'
Składnia:
fdisk [opcje] <dysk> zmiana tablicy partycji
fdisk [opcje] -l <dysk> wypisanie tablic(y) partycji
fdisk -s <partycja> podanie rozmiaru partycji w blokach
Opcje:
-b <rozmiar> rozmiar bloku (512, 1024, 2048 lub 4096)
-c wyłączenie trybu kompatybilności z DOS-em
-h wyświetlenie opisu
-u <rozmiar> podawanie rozmiarów w sektorach zamiast w cylindrach
-v wyświetlenie wersji
-C <liczba> podanie liczby cylindrów
-H <liczba> podanie liczby głowic
-S <liczba> podanie liczby sektorów na ścieżce
ubuntu@ubuntu:~$
To mi wyskoczyło .. Sie troche tego terminalu całego uszukałem. Właśnie windows zainstalowałem pierwszy ;] Dałbym img z programu Gparted , ale jeszcze nie ogarniam obsługi ubuntu. Więc opisze, z całego dysku 160 Gb po lewej mam 30GB dla windows, i reszta podzielona została jeszcze na trzy części. zaraz od prawej 1 GB jest na tą pamięc ram dla Ubuntu,zaraz po tej partycji , patrząc od prawej jest kolejna 20GB dla systemu Ubuntu , i reszta to dysk D. Nie wiem co jeszcze moge powiedzieć.
PS. Przepraszam że taka zamota, ale z wyższej informatyki to niestety nie jestem zbyt mocny ;]
fdisk: invalid option -- '1'
Składnia:
fdisk [opcje] <dysk> zmiana tablicy partycji
fdisk [opcje] -l <dysk> wypisanie tablic(y) partycji
fdisk -s <partycja> podanie rozmiaru partycji w blokach
Opcje:
-b <rozmiar> rozmiar bloku (512, 1024, 2048 lub 4096)
-c wyłączenie trybu kompatybilności z DOS-em
-h wyświetlenie opisu
-u <rozmiar> podawanie rozmiarów w sektorach zamiast w cylindrach
-v wyświetlenie wersji
-C <liczba> podanie liczby cylindrów
-H <liczba> podanie liczby głowic
-S <liczba> podanie liczby sektorów na ścieżce
ubuntu@ubuntu:~$
To mi wyskoczyło .. Sie troche tego terminalu całego uszukałem. Właśnie windows zainstalowałem pierwszy ;] Dałbym img z programu Gparted , ale jeszcze nie ogarniam obsługi ubuntu. Więc opisze, z całego dysku 160 Gb po lewej mam 30GB dla windows, i reszta podzielona została jeszcze na trzy części. zaraz od prawej 1 GB jest na tą pamięc ram dla Ubuntu,zaraz po tej partycji , patrząc od prawej jest kolejna 20GB dla systemu Ubuntu , i reszta to dysk D. Nie wiem co jeszcze moge powiedzieć.
PS. Przepraszam że taka zamota, ale z wyższej informatyki to niestety nie jestem zbyt mocny ;]
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
To ma być fdisk -l (literka l, nie cyfra 1)
- Rafcio
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
...jak nie masz żadnych danych na dysku , jeszcze raz ogarnij dysk bo zabrakło partycji /home z tego co opisałeś
Win zostaw w spokoju.
Od lewej bo to jest "początek" HDD
Win jak piszesz masz od lewej 30 GB to ok potem ( ja bym sobie tak podzielił
) przelicznik 1024 MB = 1GB
tworzę partycję rozszerzoną ( extended ) zaraz za Win. daje tak min 10 GB wystarczy następnie w jej wnętrzu partycje logiczne ( logical )i tak
od początku w rozszerzonej około 6-7 GB w formacie ext 3 lub ext4 punkt montowania "/" tutaj instalujesz system podstawowy
dalej 2-3 GB format ext3 lub ext4 punkt montowania "/home" ta partycja przechowuje pliki użytkownika i ustawienia systemu
reszta tak około 1 GB (jak hibernujesz to daj troszkę więcej to ten ram "swap" ) format partycja wymiany
to co zostało za partycją rozszerzoną format ntfs twoje "Windowsowe D" tam przechowuj swoje dane muza, filmy etc...
z poziomu Ubu.. i Win. będziesz miał dostęp do niej ,
bardzo ważne nie zmieniaj domyślnych ustawień instalacji grub'a , ma siedzieć w MBR sda...
no i cieszysz się jak dziecko z posiadania Ubu... powinno odpalić od strzału
Pozdrawiam

Przy pomocy właśnie Gparted ze spokojem bo modyfikujesz układ partycji prawidłowo podzielisz dysk , przykładowo :gruszon18 pisze:...Właśnie windows zainstalowałem pierwszy ;] Dałbym img z programu Gparted , ale jeszcze nie ogarniam obsługi ubuntu. Więc opisze, z całego dysku 160 Gb po lewej mam 30GB dla windows, i reszta podzielona została jeszcze na trzy części. zaraz od prawej 1 GB jest na tą pamięc ram dla Ubuntu,zaraz po tej partycji , patrząc od prawej jest kolejna 20GB dla systemu Ubuntu , i reszta to dysk D. Nie wiem co jeszcze moge powiedzieć...
Od lewej bo to jest "początek" HDD
Win jak piszesz masz od lewej 30 GB to ok potem ( ja bym sobie tak podzielił

tworzę partycję rozszerzoną ( extended ) zaraz za Win. daje tak min 10 GB wystarczy następnie w jej wnętrzu partycje logiczne ( logical )i tak
od początku w rozszerzonej około 6-7 GB w formacie ext 3 lub ext4 punkt montowania "/" tutaj instalujesz system podstawowy
dalej 2-3 GB format ext3 lub ext4 punkt montowania "/home" ta partycja przechowuje pliki użytkownika i ustawienia systemu
reszta tak około 1 GB (jak hibernujesz to daj troszkę więcej to ten ram "swap" ) format partycja wymiany
to co zostało za partycją rozszerzoną format ntfs twoje "Windowsowe D" tam przechowuj swoje dane muza, filmy etc...
z poziomu Ubu.. i Win. będziesz miał dostęp do niej ,
bardzo ważne nie zmieniaj domyślnych ustawień instalacji grub'a , ma siedzieć w MBR sda...
no i cieszysz się jak dziecko z posiadania Ubu... powinno odpalić od strzału

Pozdrawiam
Debian Jessie
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
format ext4
po co się cofać na ext3?
po co się cofać na ext3?