Jakie Ubuntu na IBM T43?

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
vvojt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jakie Ubuntu na IBM T43?

Post autor: vvojt »

Witam, potrzebuje porady jakie wybrać Ubuntu, będzie to mój pierwszy kontakt z tym systemem. Na razie testuję Win7, ale jego wydajność na moim sprzęcie zostawia niestety wiele do życzenia, nawet po odchudzeniu i ograniczonych efektach wizualnych, a na XPka nie chce już wracać. Laptop to IBM T43, konkretnie Pentium M 2GHz, 1,5GB RAM, chipset Intel 915GM (zintegrowany GMA900). Sprzętu używam głównie do internetu, pracy biurowej, filmów i muzyki (tutaj zależy mi na porządnym playerze w stylu foobara). Nie ukrywam, że fajnie by było jakby system jakoś wyglądał, ale jednocześnie zapewniał sprawną i stabilną pracę, dlatego zastanawiam się na przykład nad wersją 10.04 LTS. Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Jakie Ubuntu na IBM T43?

Post autor: linuxozaurus »

dlatego zastanawiam się na przykład nad wersją 10.04 LTS.
można to wybrać bo to jest LTS ale lepiej abyś oswoił się z unity niż korzystał z gnome2 które jest przestarzałe
10.10 odradzam bo jest przestarzałe
możesz wybrać jeszcze 11.04 lub 11.10 ale wielkimi krokami idzie nowy LTS 12.04
ja na twoim miejscu bym zabrała za testowanie ubuntu 12.04 ponieważ pozostało niewiele ponad miesiąc do premiery

jeśli ciebie nie interesuje unity
tu wybierz
Kubuntu (KDE)
Lubuntu (LXDE)
Ubuntu GNOME Shell Remix (GNOME3) (11.10) (jeśli zechcesz korzystać z nowego LTS nie wybieraj tego nieoficjalnego remixu

i jeszcze ci zaproponuję Linux Mint 12 (lisa) Cinamon (zmodyfikowane gnome3)
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: Dominbik »

proponuje Ubuntu z LXDE. lecz można poczuć się źle nie wiedząc co dzieje się w systemie dlatego dobrze od razu siąść na Debiana i nauczyć się.
vvojt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

W takim razie może poczekam od razu na 12.04. Jestem ciekaw czy duża byłaby różnica w wydajności/użyciu pamięci między LXDE, a Unity 2D na moim sprzęcie. W sumie póki co najciekawiej wygląda właśnie Lubuntu i Mint (tutaj nie wiem czy GNOME czy LXDE).
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

W takim razie może poczekam od razu na 12.04. Jestem ciekaw czy duża byłaby różnica w wydajności/użyciu pamięci między LXDE, a Unity 2D na moim sprzęcie. W sumie póki co najciekawiej wygląda właśnie Lubuntu i Mint (tutaj nie wiem czy GNOME czy LXDE).
niektórzy mówią że wydajność jest większa na 12.04 niż na 11.10

Lubuntu jest z LXDE

A co do Linux Minta
masz podstawowe wydanie z Cinonamonem (zmodyfikowany GNOME3)
i nasz jeszcze 2 wersje LM
z KDE
Z LXDE
http://www.linuxmint.com/download.php
ta wersja jest zgodna z ubuntu bo na nim się bazuje

i masz jeszcze Linux Mint Debian Edition
masz 2 wersje z GNOME 3 i XFCE
bazuje się na Debianie
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
vvojt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

linuxozaurus pisze: Lubuntu jest z LXDE

A co do Linux Minta
masz podstawowe wydanie z Cinonamonem (zmodyfikowany GNOME3)
i nasz jeszcze 2 wersje LM
z KDE
Z LXDE
http://www.linuxmint.com/download.php
ta wersja jest zgodna z ubuntu bo na nim się bazuje
Wiem o tym i dlatego zastanawiam się, który by bardziej podszedł: Lubuntu, Mint czy Mint z LXDE.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Ty musisz wybrać ale podpowiem ci LM wychodzi później niż Ubuntu Linux Mint jest lepiej dopracowany niż Ubuntu (ostatnie 2 wydania 11.i 12) tak piszę przez poprzednie wersje Unity

Jeśli chodzi o mnie to bym wybrała LM z powodu Cinamona gdyby Unity mnie zawiodło (nie sugeruj się tym)
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: patrixon78 »

Ja mam T61 i nie wiele więcej zasobów. Każde Ubuntu będzie dobre. 10.04, 11.10 czy za miesiąc 12.04. Jak wolisz Minta to instaluj Minta, albo Debiana z Fluxboxem, albo Arch Linux ;) Co tam sobie chcez bo i tak wszystko będzie śmigało ładnie.
vvojt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki patrixon za info, tak po cichu myślałem, że przecież sprzęt taki słaby chyba nie jest i powinien dać radę z nowymi, bardziej "zasobożernymi" wersjami Ubuntu. Nie potrzebuje błyskawicy, wystarczy to co miałem na XP, po prostu na siódemce szybko zaczyna brakować pamięci jak ma się odpalone kilka kart w FF, foobara i kilka okien explorera.
patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Ja swojemu dołożyłem kostkę ramu (zainstalowane miał 2x1GB), a domyślnie była pre-instalowana Vista Business x64,a na Twoim za pewne był XP Professional. Nie martw się i instaluj Linuksa jakiego chcesz, a ludzi o dystrybucję się nie pytaj bo system sobie dobierasz do swoich potrzeb, a nie do czyjejś opinii. Jak wielu jest użytkowników tak różne są gusta i opinie. Ja testowałem na kilku komputerach i laptopach w domu kilka dystrybucji. Osobiście mam swoje typy. Ubuntu na desktop i laptop, a Debian Squeezy na serwer. Pozdrawiam.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Dominbik »

linuxozaurus pisze:Ty musisz wybrać ale podpowiem ci LM wychodzi później niż Ubuntu Linux Mint jest lepiej dopracowany niż Ubuntu
what? niby w czym?
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

a porównaj sobie ubuntu 11.10 z LM 12 z gnome3
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Ja porównywałem i miałem więcej kłopotów z Mintem (technicznych, że tak to określę) więc zdecydowałem się na Ubuntu. Nie będę jednak się wypowiadał co mnie razi w Mincie bo zaraz znajdzie się tysiąć pięćset sto dziewięćset osób, które mnie zjedzą za to na śniadanie ;) Nie jestem też żadnym autorytetem w tej dziedzinie i wyrażam swoją prywatną opinię jako użytkownik. Moim skromnym zdaniem Ubuntu jest lepsze od Minta i Mint nie oferuje niczego szczególnego (no poza innym wyglądem). Dla mnie to zwykły fork, a nie osobna dystrybucja (uuuu... tu czuję, że się już naraziłem).
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Re: Jakie Ubuntu na IBM T43?każd

Post autor: e X t 7 3 »

patrixon78 pisze:Ja porównywałem i miałem więcej kłopotów z Mintem (technicznych, że tak to określę) więc zdecydowałem się na Ubuntu. Nie będę jednak się wypowiadał co mnie razi w Mincie bo zaraz znajdzie się tysiąć pięćset sto dziewięćset osób, które mnie zjedzą za to na śniadanie ;) Nie jestem też żadnym autorytetem w tej dziedzinie i wyrażam swoją prywatną opinię jako użytkownik. Moim skromnym zdaniem Ubuntu jest lepsze od Minta i Mint nie oferuje niczego szczególnego (no poza innym wyglądem). Dla mnie to zwykły fork, a nie osobna dystrybucja (uuuu... tu czuję, że się już naraziłem).
Panie i Panowie, to jak dyskusja o wyższości świąt ... ;). Moim zdaniem każdy dobiera według swojego uznania. Tak naprawdę oprócz funkcjonalności i wyglądu liczy się to co "pod maską", czyli `engine`, który to napędza. Każdą z wymienionych dystrybucji, czy jej wersji można poprawić. Moim zdaniem - abstrahując od względów wizualnych - obecnie najbardziej dopracowanym środowiskiem desktopowym jest KDE, dlatego ja preferuje Kubuntu.

Tak, jak poniżej działa Kubuntu 11.10 pod jedną z moich maszyn tu MSi X370 [AMD APU E-350] + moje modyfikacje:

MSi X370 [AMD E-350] + Kubuntu 11.10 [KDE 4.7.4] + 3.2.9-ext73-f1-18.2-64-brazos-ags-cfs + Catalyst 12.2

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: Funnykris »

MInt czy Ubuntu :P TO SAMO! :P Dla mnie Mint stwarza nawet większe możliwości bo ma więcej pakietów i warianty Gnome 3.2... Cinnamon, Mate, MGSE :) Muszę przyznać że developerzy Minta ostro pracują nad powłokami na Gnome 3 :) I o to chodzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”