Adobe planuje porzucić rozwijanie Flash Playera dla Linuksa

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Adobe planuje porzucić rozwijanie Flash Playera dla Linuksa

Post autor: Shimmy »

linuxozaurus pisze:
Dominbik pisze:
Hwiparam pisze:Flasha na YT też można obejść np. poprzez Minitube
+HTML5
flasha można zastąpić za pomocą HTML5/CSS3

jeśli chodzi tylko o sprawę filmików to do tego służy znacznik <video>
jeśli chodzi o animacje można stosować element <convas>
To odkryłaś Amerykę.. cytujesz wiadomość o treści "białe jest białe" i sama piszesz "białe jest białe przez to że jest białe".

A co do animacji, nie skomentuję.. Canvas to eksperymentalna biblioteka umożliwiająca proste rysowanie na ekranie, nie zaawansowane animacje które są możliwe do wykonania we flashu z pomoca AS. Nie wspominam już o tym, że troszkę bardziej zawiłe animacje w html5 potrafią umordować procesor.

Spróbuj pomyśleć jak przerobić te reklamę po prawej stronie przy użyciu Canavs: http://home.pl/

Przypomnę tak jeszcze, że html5 to poligon testów i w przeciągu najbliższych miesięcy na pewno nie będzie stabilnym, oficjalnie zatwierdzonym standardem przez W3C i inne szychy.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, 13:49 przez Shimmy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

Przypomnę tak jeszcze, że html5 to jeszcze poligon testów i w przeciągu najbliższych kilku lat na pewno nie będzie stabilnym, oficjalnie zatwierdzonym standardem przez W3C i inne szychy.
a myślisz ze nie pisałam w HTML5/CSS3 to jesteś w błędzie (to był temat pracy dyplomowej kiedy był FF3.6.x stabilny i testowa 4) i powiem ze HTML5/CSS3 jest dużo przyjemniejszy niż HTML4/CSS2 i dużo więcej możliwości i wcale nie jest niestabilny (w chwili pisania strony musiałam stosować JQuery i Modernizr aby wymusić obsługę HTML5/CSS3 w FF 3.6.x a teraz nie ma potrzeby takiego kombinowania)
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

linuxozaurus pisze:
Przypomnę tak jeszcze, że html5 to jeszcze poligon testów i w przeciągu najbliższych kilku lat na pewno nie będzie stabilnym, oficjalnie zatwierdzonym standardem przez W3C i inne szychy.
a myślisz ze nie pisałam w HTML5/CSS3 to jesteś w błędzie (to był temat pracy dyplomowej kiedy był FF3.6.x stabilny i testowa 4) i powiem ze HTML5/CSS3 jest dużo przyjemniejszy niż HTML4/CSS2 i dużo więcej możliwości i wcale nie jest niestabilny (w chwili pisania strony musiałam stosować JQuery i Modernizr aby wymusić obsługę HTML5/CSS3 w FF 3.6.x a teraz nie ma potrzeby takiego kombinowania)
Słuchaj, nie chce Cie atakować, rozumiem, że darzysz Linuksa i nowe technologie ogromną miłością ale takie są fakty. Mi nie chodzi o to, kto ile w nim pisał, tylko właśnie o fakty.

Z pewnością jest lepszy od html4, w końcu to kolejna wersja, siłą rzeczy ewolucja polega na udoskonalaniu. Jednak póki co, to nie jest oficjalny standard ustanowiony przez w3c, a jak już kiedyś pisałem, w internecie tak jak wszędzie rozchodzi się nie o jakość a o zyski.

To, że nie ma potrzeby kombinowania by zaimplementować cokolwiek, nie znaczy, że język jest stabilny. Oficjalna metka HTML5 nadal oznacza niestabilną, gdyż żadna z przeglądarek nie obsługuję całej składni tegoż języka. Kiedyś czytałem artykuł poruszający kwestię rozwoju html5, który wskazywał na lata 2016-2018 jako wdrożenie html5 jako powszechnej normy, obsługiwanej przez wszystkie najpopularniejsze silniki www.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, 14:18 przez Shimmy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Oficjalna metka HTML5 nadal oznacza niestabilną, gdyż żadna z przeglądarek nie obsługuję całej składni tegoż języka.
podaj mi źródło
Kiedyś czytałem artykuł poruszający kwestię rozwoju html5, który wskazywał na lata 2016-2018 jako wdrożenie html5 jako powszechnej normy, obsługiwanej przez wszystkie najpopularniejsze silniki www.
tą kwestię tez opisywałam w pracy dyplomowej (w chwili pisania nie było ani jednej stabilnej przeglądarki która obsługiwała HTML5/CSS3 a obecnie niemal każda obsługuje za wyjątkiem IE którego najbardziej nie lubię) a pierwotna data sprowadzenia HTML5/CS3 była na bieżący rok (możliwe ze to się zmieniło)

o co opisuję to był stan z luty-marzec 2011
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

linuxozaurus pisze:
Oficjalna metka HTML5 nadal oznacza niestabilną, gdyż żadna z przeglądarek nie obsługuję całej składni tegoż języka.
podaj mi źródło
http://html5test.com/

I to już nie choodzi o dyskusję nt. stabilności html5, lecz realne zastąpienie flasha przez html5+css w strefie reklam. Jak wspomniałem, spróbuj pomyśleć jak zastąpić taką reklame ze strony http://www.home.pl (ta po prawej stronie) na identyczną, lecz z użyciem canvas. Powodzenia!

Ode mnie koniec, by nie rozmywac watku.
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

Shimmy ma rację. Obecnie HTML5 nie jest na tyle dopracowany, aby mógł śmiało wyprzeć flasha chociażby z YT. Po samym czasie programu beta html5 via YouTube widać ile Google musi poświecić czasu żeby wprowadzić tą technologię. Co do zasobów używanych do odtwarzania to w chwili obecnej jest gorzej jak w przypadku używania flasha. Może kiedyś, ale jeszcze nie teraz.
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: patrixon78 »

@linuxozaurus to, że nie lubisz MS i ich przeglądarki nie oznacza, że zdecydowana połowa użytkowników np. w UK czy innych krajach jej nie używa. Nie zmienia faktu, że zdecydowana też większość używa MS, więc jako Web Designer czy Developer powinnaś to mieć na względzie. No chyba, że nie zależy Ci na dotarciu do tych użytkowników, którzy korzystają z tej platformy i z IE. IE 8 nie interpretuje większości nowego kodu, a wiele instytucji pracuje jeszcze na XP gdzie IE9 nie może być zainstalowany. Tworząc strony powinnaś obowiązkowo raczej mieć (przynajmniej do testów Windowsa), IE,FF,Chrome,Safari.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

to, że nie lubisz MS i ich przeglądarki nie oznacza, że zdecydowana połowa użytkowników np. w UK czy innych krajach jej nie używa.
owszem nie lubię M$ i ich przeglądarki

i nie mówiłam ze nikt nie używa IE w Polsce dominuje FF

wszystkie nawet IE można zmusić do interpretacji HTML5 za pomocą biblioteki Modernizr i JQuery (testowałam na FF przed wydaniem stabilnego FF4) przyznaję to nie jest idealne rozwiązanie bo nie można przewidzieć wyniki wyświetlania strony www na starszych przeglądarkach internetowych (będą zawsze odbiegać od wzorcowego wyglądu)
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

linuxozaurus pisze:
wszystkie nawet IE można zmusić do interpretacji HTML5 za pomocą biblioteki Modernizr i JQuery (testowałam na FF przed wydaniem stabilnego FF4) przyznaję to nie jest idealne rozwiązanie bo nie można przewidzieć wyniki wyświetlania strony www na starszych przeglądarkach internetowych (będą zawsze odbiegać od wzorcowego wyglądu)
No to z Ciebie webmaster jak z przeproszeniem koziej trąba. Poczytaj sobie archiwa pl.comp.www (chociaż jako dyplomowany magik od weba tę listę, jako też p.c.w.n-s, p.c.l.javascript i parę innych powinnaś znać przynajmniej biernie).
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

Jak coś, to jest już Abobe Flash 11.2, więc ostatni z NPAPI.

Shimmy i Shevchenko1987 chyba nie widzieliście Google Chrome Experiments, czy Mozilla Demo Studio. Sorry, ale flash nigdy się do takich możliwości nawet nie zbliży.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Awatar użytkownika
ABCD
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: WindowMaker

Post autor: ABCD »

No i do ilu innych się jeszcze nie zbliży.. długo by wymieniać, ale to raczej problem tych co muszą mieć youtube. ;) Mnie tam myśl że nie da się używać plików *.flv pod Linuxem napawa optymizmem. Download helper. Da się przechwycić chyba każdy strumień wideo w necie? Zabierze się userom Linuxa możliwość legalnego oglądania tych filmów w sieci... da się je oglądać w inny sposób. Firma Adobe strzela sobie w stopę taką decyzją, ale mnie ona jest na rękę. ;)
Na początku było słowo, sądząc po tym co jest teraz musiało być niecenzuralne.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

nie da się używać plików *.flv pod Linuxem
VLC i jazda :mrgreen: Już kilka ładnych lat temu widziałem skrypt do Greasemonkey podmieniający flashowe playerki na wtyczkę VLC-mozilla :twisted: Teraz mamy wynalazki typu HTML5, Minitube, JDownloader itp. więc jest to do obejścia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”