Kernele testowe/stabilne wersja v18.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
Osjan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Kernele testowe wersja v18.x - atom oraz K8

Post autor: Osjan »

Ja wraz z 12.04 przechodze na 64 bity, i chciał bym się spytać czy tak dla przeciętnego użytkownika jest różnica między pracą w 32 a 64 bitach, czy to będzię efekt placebo? :pt36:

Drugie pytanie to takie że jak komputer może się "wykazać" np podczas rozpakowywania czegoś itp. to pracuje u mnie tylko jeden wątek jednego rdzenia w jednym czasie, one się zminiają podczas pracy ale pracuje tylko jeden. Moje pytanie jest czy da się zmusić wszystkie do jednoczesnej pracy czy musi tak być?
Plecy, klata, barki bo od tego są ciężarki!

Może troche to lamerskie ale http://signup.leagueoflegends.com/?ref=4f22c034c5209546703796 :D
patrykos91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: patrykos91 »

Pozostałem na kernelu 18.0 , zainstalowałem Catalysty 12.2 , i wszystko ładnie chodzi :)

Zużycie energii na Brazosie E350 w totalnej bezczynności , (mozilla otwarta w tle , wifi włączone) około 8W , co mi daje prawie 6h na baterii :) Wynik całkiem mnie zadowala, szkoda że nie mogę wypróbować 18.2 no ale trudno :) Dzięki nowym Catalystą z powrotem działa mi uśpienie i hibernacja a to najważniejsze.

Sam też przesiądę się na 64bity po tym jak przejdę na Kubuntu 12.04 Do tej pory jechałem na 32 tylko ze względu na dostępność kerneli :)

Jedyne co mnie zastanawia), to czemu zużycie procesora skacze mi w bezczynności 3-20% .. a nie utrzymuje się na stałym niskim poziomie? To normalne?

Pozdrawiam!
Ribelo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86

Post autor: Ribelo »

Witaj, widać brak pakietów związanych z lzma. Doinstaluj.
Gdyby problem był tak banalny, nie szukał bym rozwiązania tutaj. Wszystkie pakiety potrzebne do użytku lzma, są i mają się dobrze. Jest coś, co mogę jeszcze zrobić?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

elzear pisze:ext73 - dodałem twoje skrypty i zużycie wynosi od ~14 do ~16 W.
Sprawdzę jak sprawa ma się podczas dłuższego działania. Powiedz mi jeszcze czy przy SSD będzie mniejszy pobór?
Zużycie energii powinno spać, jeszcze o jakiś od 1 do 4 wattów - po ok. 3-5 minutach - jeśli nie używasz nic na USB, np. myszki. Wtedy następuje stopniowe wyłączanie portów. Ich aktywacja następuje, albo po podłączeniu jakiegoś urządzenia np. sticka usb, albo myszki np. po kliknięciu klawiszem myszki od 1 do 3 w zależności od rodzaju myszy = kablowa, radiowa -WiFi, Bluetooth.

Pozdrawiam

-- 17 mar 2012 21:38 --
Ribelo pisze:
Witaj, widać brak pakietów związanych z lzma. Doinstaluj.
Gdyby problem był tak banalny, nie szukał bym rozwiązania tutaj. Wszystkie pakiety potrzebne do użytku lzma, są i mają się dobrze. Jest coś, co mogę jeszcze zrobić?
Zatem zakładam, że initramfs-tools i initramfs-tools-bin masz zainstalowane tak ?

Pozdrawiam

-- 17 mar 2012 22:40 --
Osjan pisze:Ja wraz z 12.04 przechodze na 64 bity, i chciał bym się spytać czy tak dla przeciętnego użytkownika jest różnica między pracą w 32 a 64 bitach, czy to będzię efekt placebo? :pt36:

Drugie pytanie to takie że jak komputer może się "wykazać" np podczas rozpakowywania czegoś itp. to pracuje u mnie tylko jeden wątek jednego rdzenia w jednym czasie, one się zminiają podczas pracy ale pracuje tylko jeden. Moje pytanie jest czy da się zmusić wszystkie do jednoczesnej pracy czy musi tak być?
Wersje 64 bitowe nie są placebo - pod warunkiem, że kernel takiej wersji zbudowany jest w sposób najbardziej optymalny. O tym, czy wykorzystywany jest jeden watek, czy wiele decyduje ... albo sposób kompilacji, albo już sam autor danej aplikacji. Zatem w takiej sytuacji, albo sam przekompilujesz dany program ... albo sam zmodyfikujesz źródła ;).

Pozdrawiam

-- 17 mar 2012 22:43 --
hmm ale nie widać tam nawet próby odwołania do napędu USB.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Ribelo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Ribelo »

initramfs-tools jest, -bin nie istnieje w repo.

Kod: Zaznacz cały

root@huxley-pl:/home/huxley# apt-get install initramfs-tools
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
initramfs-tools jest już w najnowszej wersji.
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
root@huxley-pl:/home/huxley# apt-get install initramfs-tools-bin
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
E: Nie udało się odnaleźć pakietu initramfs-tools-bin
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: elzear »

eXt73 masz rację zapotrzebowanie po kilku minutach wynosi w granicach ~11 do ~14

powertop:

The battery reports a discharge rate of 11.7 W
The estimated remaining time is 206 minutes

Summary: -nan wakeups/second,  -nan GPU ops/second and -nan VFS ops/sec

Usage       Events/s    Category       Description
              0,0%                      Device         Display backlight
            100,0%                      Device         PCI Device: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson Azalia Controller
            100,0%                      Device         Radio device: hp-wmi
             1753 pkts/s                Device         Network interface: wlan0 (brcmsmac)
            100,0%                      Device         PCI Device: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB OHCI Controller
            100,0%                      Device         PCI Device: ATI Technologies Inc Device 9647
            100,0%                      Device         Radio device: btusb

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

e X t 7 3 pisze: [...]

Pozdrawiam
Tylko pendrive albo nie jest widziany i montowany wcale, albo z dużym opóźnieniem - w załączniku dmesg z sytuacji gdy informacja o wykryciu pojawiła się dopiero po kilku minutach. Tak czy siak najszybciej i najpewniej jest zrobić restart, co jednak jest mało wygodne w "gorących" sytuacjach.
Załączniki
dmesg.txt
(21.74 KiB) Pobrany 102 razy
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:

Pozdrawiam
Tylko pendrive albo nie jest widziany i montowany wcale, albo z dużym opóźnieniem - w załączniku dmesg z sytuacji gdy informacja o wykryciu pojawiła się dopiero po kilku minutach. Tak czy siak najszybciej i najpewniej jest zrobić restart, co jednak jest mało wygodne w "gorących" sytuacjach.
hmm to musi być jakiś błąd leżący po stronie chipsetu VIA. Ostatnio Developerzy nie przywiązują specjalnie wagi do starszych urządzeń. Zresztą trwają dyskusje nad porzuceniem wsparcia dla wielu starych architektur. Trochę za mało danych aby zdiagnozować problem. Mam jeszcze prośbę daj wynik dmesg po włożeniu, wyciągnięciu i ponownym wetknięciu do portu jakiegoś napędu na USB.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: taedoju »

witam! mam problemy z kmix na 18.2, co jakiś czas się wywala i hem, dźwięk jest ale nie można zmieniać głośności i klawisze funkcyjne ondnośnie głosnosci nie dizałaja
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

taedoju pisze:witam! mam problemy z kmix na 18.2, co jakiś czas się wywala i hem, dźwięk jest ale nie można zmieniać głośności i klawisze funkcyjne ondnośnie głosnosci nie dizałaja
Witaj

Problem z kmixem, czy innymi elementami KDE ... wynikają przede wszystkim z błędów w samych paczkach z KDE. Ja to odnotowuje w zasadzie niezależnie od kernela ... ale zależnie od kolejnego updatu. Proszę opisz jaka to maszyna, wersja KDE, jakich komponentów używasz (skrypty, wpisy w GRUB) i czyt testowałeś na innych wersjach kernela w podobnym czasie np. raz działasz na jednym, za chwilę na innym kernelu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

hmm to musi być jakiś błąd leżący po stronie chipsetu VIA. Ostatnio Developerzy nie przywiązują specjalnie wagi do starszych urządzeń. Zresztą trwają dyskusje nad porzuceniem wsparcia dla wielu starych architektur. Trochę za mało danych aby zdiagnozować problem. Mam jeszcze prośbę daj wynik dmesg po włożeniu, wyciągnięciu i ponownym wetknięciu do portu jakiegoś napędu na USB.

Pozdrawiam
Mógłbyś rozwinąć "wiele starszych architektur"? Bo nie chce mi się wierzyć że już chcą się pożegnać z Pentium IV i starszymi, na których Linux znakomicie działa, często dając tym maszynom "drugą młodość" (jak mojemu staruszkowi). Z drugiej strony, osobiście aż tak się nie martwię, bo to i tak już moje ostatnie miesiące z tym komputerem, i Linuksem - przynajmniej na głównej maszynie (kwestia drugiej jest otwarta) - o ile Apple znowu nie skopie chłodzenia w Macbookach Pro (w modelach z 2011, na "Sandy Bridge", bywało dośc "różnie"). Niemniej nie chciałbym od razu posyłać swojej starej zabawki na szrot, bo spokojnie mogłaby podziałać jeszcze parę lat*, zwł. kiedy np. YT w 100% przejdzie na HTML5, gdzie pod Chromium mam płynne 720p.

*Celowo pomijam możliwość padu płyty gł. i HDD, czy po prostu ustania wsparcia nVidii dla GF7, bo tego i tak nie da się przewidzieć.
Załączniki
dmesg.txt
(21.76 KiB) Pobrany 84 razy
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:

Pozdrawiam
Mógłbyś rozwinąć "wiele starszych architektur"? Bo nie chce mi się wierzyć że już chcą się pożegnać z Pentium IV i starszymi, na których Linux znakomicie działa, często dając tym maszynom "drugą młodość" (jak mojemu staruszkowi). Z drugiej strony, osobiście aż tak się nie martwię, bo to i tak już moje ostatnie miesiące z tym komputerem, i Linuksem - przynajmniej na głównej maszynie (kwestia drugiej jest otwarta) - o ile Apple znowu nie skopie chłodzenia w Macbookach Pro (w modelach z 2011, na "Sandy Bridge", bywało dośc "różnie"). Niemniej nie chciałbym od razu posyłać swojej starej zabawki na szrot, bo spokojnie mogłaby podziałać jeszcze parę lat*, zwł. kiedy np. YT w 100% przejdzie na HTML5, gdzie pod Chromium mam płynne 720p.

*Celowo pomijam możliwość padu płyty gł. i HDD, czy po prostu ustania wsparcia nVidii dla GF7, bo tego i tak nie da się przewidzieć.
W kwestii architektur, wielu Developerów postuluje, aby dla starszych maszyn były kernele z linii long term np. 2.6.3x, czy też 3.0.x. Natomiast nowe aby "odpuściły sobie" np. wsparcie starszych architektur MIPS, stare chipsety ... nawet gdzieś czytałem, ze postulowano usuniecie wsparcia dla AGP. Co do Pentium IV sądzę, że wsparcie będzie ... ale coraz mniejsza wagę przywiązuje się do testów na takich maszynach, a błędy ich dotyczące nie maja już traktowane jako "priorytetowe". Sądzę, że na poziomie kerneli z linii 3.3.5, albo 3.3.6, wsparcie dla starszych architektur zacznie być "osłabiane". Po prostu kernel "rośnie" w zawrotnym tempie i jak stwierdził m.in. Linus należy go odchudzić ... właśnie przez wyrzucenie z nowych wersji wsparcia dla starych architektur, a zostawienie ich jedynie w starszych kernelach typu "long term", które mają wsparcie jedynie w związku z łataniem "dziur" i błędów.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Osobiście pocieszam się, że Pentium IV/D i Athlon XP/64 to najnowsze spośród tych starszych architektur - z AGP ktoś chyba pojechał po bandzie - i przed nimi w kolejce są wszelkiej maści Pentium I, II, III, oraz inne prawdziwe antyki.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Osobiście pocieszam się, że Pentium IV/D i Athlon XP/64 to najnowsze spośród tych starszych architektur - z AGP ktoś chyba pojechał po bandzie - i przed nimi w kolejce są wszelkiej maści Pentium I, II, III, oraz inne prawdziwe antyki.
Ja myślę, ze takie maszyny szybko do lamusa nie odejdą ;). Jednak ewentualne błędy nie będą tak szybko naprawiane i nie spowodują np. opóźnienia wyjścia wersji stabilnej kernela.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Dzisiaj w nocy i rano dwa razy pod rząd miałem następujący problem: Już na etapie ładowania środowiska graficznego , po pokazaniu się kursora - raz jeszcze na czarnym tle, drugi raz już z tapetą - system nagle przestał się ładować (praca HDD ustała) i reagować (zamarznięty kursor, nie działał ALt + Ctrl + F1). Po pewnym czasie dioda HDD zaczęła się palić światłem ciągłym, ale nie było słychać pracy, Oczywiście pozostał jedynie reset.

W załączniku daję kern.log.
Załączniki
kern.log.txt
(120.18 KiB) Pobrany 107 razy
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Dzisiaj w nocy i rano dwa razy pod rząd miałem następujący problem: Już na etapie ładowania środowiska graficznego , po pokazaniu się kursora - raz jeszcze na czarnym tle, drugi raz już z tapetą - system nagle przestał się ładować (praca HDD ustała) i reagować (zamarznięty kursor, nie działał ALt + Ctrl + F1). Po pewnym czasie dioda HDD zaczęła się palić światłem ciągłym, ale nie było słychać pracy, Oczywiście pozostał jedynie reset.

W załączniku daję kern.log.
Witaj

Wygląda na jakiś błąd po stronie, albo sterownika dysku, albo ext4. Ostatnie nieudane logowanie zakończyło się na:

Mar 19 11:17:26 ext73-kernel kernel: agpgart-via 0000:00:00.0: AGP 3.5 bridge
Mar 19 11:17:26 ext73-kernel kernel: agpgart-via 0000:00:00.0: putting AGP V3 device into 8x mode
Mar 19 11:17:26 ext73-kernel kernel: nvidia 0000:01:00.0: putting AGP V3 device into 8x mode
Mar 19 11:17:33 ext73-kernel kernel: eth0: no IPv6 routers present
a zatem nie przeszło kolejnych etapów, tj:

Mar 19 01:47:50 ext73-kernel kernel: EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,commit=0
Mar 19 01:47:58 ext73-kernel kernel: EXT4-fs (sda5): re-mounted. Opts: commit=0
Mar 19 01:57:30 ext73-kernel kernel: device-mapper: uevent: version 1.0.3
Mar 19 01:57:30 ext73-kernel kernel: device-mapper: ioctl: 4.22.0-ioctl (2011-10-19) initialised: dm-devel@redhat.com
Mar 19 01:57:36 ext73-kernel kernel: SGI XFS with ACLs, security attributes, realtime, large block/inode numbers, no debug enabled
Mar 19 01:57:36 ext73-kernel kernel: SGI XFS Quota Management subsystem
Mar 19 01:57:36 ext73-kernel kernel: JFS: nTxBlock = 8192, nTxLock = 65536
Mar 19 01:57:36 ext73-kernel kernel: NTFS driver 2.1.30 [Flags: R/O MODULE].
Mar 19 01:57:36 ext73-kernel kernel: Btrfs loaded
Mar 19 01:57:36 ext73-kernel kernel: fuse init (API version 7.17)
Ponad powyższe widać, że nastąpiło "wywalenie" chromium oraz operaplugin - błąd sterowników Nvidii:

Mar 19 02:07:43 ext73-kernel kernel: operapluginwrap[4085]: segfault at 7272 ip b6b62998 sp bfa2bac0 error 4 in libgobject-2.0.so.0.2800.6[b6b30000+45000]
Mar 19 02:29:33 ext73-kernel kernel: chromium-browse[16274]: segfault at 2c8 ip b21af16c sp bfb43460 error 4 in libnvidia-glcore.so.295.20[b0ecf000+1bb9000]
Mar 19 02:33:26 ext73-kernel kernel: chromium-browse[16319]: segfault at 2c8 ip b21c916c sp bf920210 error 4 in libnvidia-glcore.so.295.20[b0ee9000+1bb9000]
Mar 19 02:41:05 ext73-kernel kernel: chromium-browse[16357]: segfault at 2c8 ip b211916c sp bf832c40 error 4 in libnvidia-glcore.so.295.20[b0e39000+1bb9000]
Ewidentnie jest jakiś problem, albo z twoim kontrolerem dysku, albo samym dyskiem, bądź też w sterowniku via, czy też ext4. Na teraz ciężko zdiagnozować. Musisz obserwować.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Niestety to jest w 100% losowe. Jedyne co teraz mi jeszcze chodzi po głowie, to preload i prelink, z których korzystam.

Mam jeszcze bardzo ciekawy fragment syslog'a, z 28 lutego, zawierający pokaźną ilość różnych odwołań do podsystemu ATA. Nie przestrasz się, bo jest dość monstrualny - bez kompresji ma prawie 1MB.

Jak już jesteśmy przy systemach plików, to jak ma się na dzień dzisiejszy sprawa z BTRFS + kompresja, który w teorii chyba powinien dać dość konkretnego kopa?
Załączniki
syslog.txt.tar.bz2
(56.06 KiB) Pobrany 64 razy
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Niestety to jest w 100% losowe. Jedyne co teraz mi jeszcze chodzi po głowie, to preload i prelink, z których korzystam.

Mam jeszcze bardzo ciekawy fragment syslog'a, z 28 lutego, zawierający pokaźną ilość różnych odwołań do podsystemu ATA. Nie przestrasz się, bo jest dość monstrualny - bez kompresji ma prawie 1MB.

Jak już jesteśmy przy systemach plików, to jak ma się na dzień dzisiejszy sprawa z BTRFS + kompresja, który w teorii chyba powinien dać dość konkretnego kopa?
Oki spojrzę na to później - choć zarówno preload, jak i prelink mogą mieć w tym swój znaczący udział ... no BRTFS nadal jest wolniejszy od ext4. Zobacz na test Phoronix.

Co do kernela 3.3.0. Pomimo, ze wyszła wersja stabilna nadal wali błędami (odnośnie portu usb bluetooth) usb-storage = wywala cały usb-storage i do restartu, już nic pod USB [napędy, modemy, bluetooth, etc] nie podłączysz. Oto, czym się kończy wyjęcie "dongla" Bluetooth na USB podczas połączenia z inna maszyną:

usb 3-2: new full-speed USB device number 3 using ohci_hcd
usbcore: registered new interface driver btusb
usb 3-2: USB disconnect, device number 3
usb 3-2: new full-speed USB device number 4 using ohci_hcd
usb 3-2: USB disconnect, device number 4
BUG: unable to handle kernel paging request at 0000100000000018
IP: [<ffffffff815178a5>] 0xffffffff815178a5
PGD 0 
Oops: 0002 [#1] SMP 
CPU 1 
Modules linked in: btusb ppp_deflate zlib_deflate bsd_comp ppp_async crc_ccitt ppp_generic slhc sr_mod cdrom option usb_wwan usbserial usb_storage uas rfcomm bnep bluetooth af_packet ip6t_LOG xt_hl ip6t_rt nf_conntrack_ipv6 nf_defrag_ipv6 ipt_REJECT ipt_LOG xt_limit xt_tcpudp xt_addrtype xt_state ip6table_filter ip6_tables ipv6 uvcvideo binfmt_misc nf_conntrack_netbios_ns nf_conntrack_broadcast nf_nat_ftp nf_nat nf_conntrack_ipv4 nf_defrag_ipv4 videobuf2_core videodev media nf_conntrack_ftp v4l2_compat_ioctl32 nf_conntrack videobuf2_vmalloc iptable_filter videobuf2_memops ip_tables joydev mousedev snd_hda_codec_realtek x_tables snd_hda_codec_hdmi snd_hda_intel snd_hda_codec arc4 evdev snd_hwdep mac_hid snd_pcm_oss snd_mixer_oss rtl8192ce rtl8192c_common rtlwifi psmouse snd_pcm snd_seq_dummy sp5100_tco snd_seq_oss serio_raw snd_seq_midi snd_rawmidi snd_seq_midi_event snd_seq snd_timer snd_seq_device i2c_piix4 k10temp mac80211 hwmon i2c_core battery snd ac rtc_cmos cfg80211 soundcore snd_page_alloc fglrx(PO) rfkill usbhid hid fbcon tileblit sg font sd_mod crc_t10dif bitblit ata_generic r8169 pata_acpi softcursor wmi thermal video mii ahci libahci ohci_hcd ssb button mmc_core pata_atiixp pcmcia pcmcia_core firmware_class ehci_hcd

Pid: 19, comm: khubd Tainted: P           O 3.3.0-ext73-f1-19.0-64-brazos-ags-cfs #1 Micro-Star International Co., Ltd. X370/MS-1356
RIP: 0010:[<ffffffff815178a5>]  [<ffffffff815178a5>] 0xffffffff815178a5
RSP: 0018:ffff88013aa69af8  EFLAGS: 00010206
RAX: 0000000000000100 RBX: ffff880111913000 RCX: 000000000008305b
RDX: 0000000000000000 RSI: 0000000000000067 RDI: 0000100000000018
RBP: 0000100000000000 R08: 0000000000013800 R09: ffffea00044d97c0
R10: 0000000000000000 R11: ffff8801366c6400 R12: ffff880111913428
R13: 0000000000000067 R14: ffff88011377e088 R15: ffff88011377e000
FS:  00007fe2bd9bc780(0000) GS:ffff88013ed00000(0000) knlGS:0000000000000000
CS:  0010 DS: 0000 ES: 0000 CR0: 000000008005003b
CR2: 0000100000000018 CR3: 000000012391b000 CR4: 00000000000006e0
DR0: 0000000000000000 DR1: 0000000000000000 DR2: 0000000000000000
DR3: 0000000000000000 DR6: 00000000ffff0ff0 DR7: 0000000000000400
Process khubd (pid: 19, threadinfo ffff88013aa68000, task ffff88013a86d940)
Stack:
 ffffffffa06519a9 dead000000200200 ffff880111913000 ffff880136acb638
 ffff88013970a000 ffffffffa06b9168 ffff88011377e088 ffff88011377e000
 ffffffffa0652bdb ffff880111913000 ffffffffa0633558 ffff880136acb010
Call Trace:
 [<ffffffffa06519a9>] ? 0xffffffffa06519a9
 [<ffffffffa0652bdb>] ? 0xffffffffa0652bdb
 [<ffffffffa0633558>] ? 0xffffffffa0633558
 [<ffffffffa062cfb0>] ? 0xffffffffa062cfb0
 [<ffffffffa062d75f>] ? 0xffffffffa062d75f
 [<ffffffffa06b7b6e>] ? 0xffffffffa06b7b6e
 [<ffffffff813d9d7a>] ? 0xffffffff813d9d7a
 [<ffffffff813604d7>] ? 0xffffffff813604d7
 [<ffffffff8136055d>] ? 0xffffffff8136055d
 [<ffffffff8135fcfc>] ? 0xffffffff8135fcfc
 [<ffffffff8135b84e>] ? 0xffffffff8135b84e
 [<ffffffff813d59c3>] ? 0xffffffff813d59c3
 [<ffffffff813ca929>] ? 0xffffffff813ca929
 [<ffffffff813ccbfe>] ? 0xffffffff813ccbfe
 [<ffffffff81066cc0>] ? 0xffffffff81066cc0
 [<ffffffff81515f6b>] ? 0xffffffff81515f6b
 [<ffffffff813cbe60>] ? 0xffffffff813cbe60
 [<ffffffff810662c5>] ? 0xffffffff810662c5
 [<ffffffff815191d4>] ? 0xffffffff815191d4
 [<ffffffff81066240>] ? 0xffffffff81066240
 [<ffffffff815191d0>] ? 0xffffffff815191d0
Code: 66 0f 1f 44 00 00 f3 90 0f b6 0b 38 ca 75 f7 5b c3 66 0f 1f 44 00 00 66 66 66 66 66 66 2e 0f 1f 84 00 00 00 00 00 b8 00 01 00 00 <f0> 66 0f c1 07 0f b6 d4 38 c2 74 18 66 66 66 66 66 66 2e 0f 1f 
RIP  [<ffffffff815178a5>] 0xffffffff815178a5
 RSP <ffff88013aa69af8>
CR2: 0000100000000018
---[ end trace 727e55dfc4c47561 ]---
Ponownie spróbuje zgłosić błąd, ale non stop skrzynki na mailing list są przepełnione ;/.

Pozdrawiam

-- 19 mar 2012 17:18 --

Zatem udało mi się zgłosić błędy, w tym w/w. Mam nadzieje, że tym razem Developerzy zareagują bardziej "aktywnie". Choć muszę przyznać, że nawet sam Greg Kroah-Hartman potrafi odpowiedzieć ... ale liczy się efekt końcowy, a nie Kto zabiera głos ;).

Widzę, że w/w już umieścił na kernel.org jako stabilny 3.2.12 - choć ten wpis to na tę chwilę "virtual" = nie ma źródeł na serwerze. Zatem kolejny kernel, raczej na pewno będzie bazował na tych źródłach. Odnośnie kernela 3.3.0, to na pewno prezentuje bardzo wysoki poziom responsywności i jeśli wyeliminowane zostaną błędy, jakie raportowałem w tym wskazany powyżej, będzie to godny następca 3.2.x ;)

Pozdrawiam

-- 19 mar 2012 17:19 --

PS. 1 minuta później i źródła są na serwerze ;)

-- 19 mar 2012 17:24 --

Musze przyznać, ze Greg Kroah-Hartman mnie zadziwia = szybkość odpowiedzi... jak On zanjduje na to czas ;P
On Mon, Mar 19, 2012 at 03:49:24PM +0100, Tomasz Miś wrote:
>
> the same bug is in `stable` 3.3.0

Can you reproduce this without the closed source ATI driver loaded?

Also, have you asked on the bluetooth mailing list, there was some
errors in this area that they are working on fixing right now, so there
should be a proposed patch you can test.

thanks,

greg k-h

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Sygnalizowałeś może również moje, i nie tylko, problemy z HDD?

Przed chwilą znowu zwiecha ATA - czarne tło, zamarznięty kursor i ciągłe świecenie diody HDD - czyli raczej preload i prelink odpadają.

W wolnej chwili zaktualizuję obraz systemu, robiony Clonezillą, a następnie wywalę i jeszcze raz utworzę partycję systemową, której faktycznie chyba dość dawno nie odświeżałem. Wywaliłem także niepotrzebnie utworzony wcześniej skrypt, ustawiający start USB przed sterownikiem Intela, a zostawiłem tylko ten do pata_via.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Sygnalizowałeś może również moje, i nie tylko, problemy z HDD?

Przed chwilą znowu zwiecha ATA - czarne tło, zamarznięty kursor i ciągłe świecenie diody HDD - czyli raczej preload i prelink odpadają.

W wolnej chwili zaktualizuję obraz systemu, robiony Clonezillą, a następnie wywalę i jeszcze raz utworzę partycję systemową, której faktycznie chyba dość dawno nie odświeżałem. Wywaliłem także niepotrzebnie utworzony wcześniej skrypt, ustawiający start USB przed sterownikiem Intela, a zostawiłem tylko ten do pata_via.
Nie tego jescze nie. Najlepiej, jak byś zrobił takie testy na w miarę czystej dystrybucji, np. sam mój kernel i standardowe programy. Prosiłbym Cię w takiej sytuacji o dokładny opis maszyny wyniki dmesg, lspci, logi kernela. Wtedy zobaczylibyśmy jaśniej, gdzie leży problem. Zresztą co do zmian w kernelu, widać że kwestie ewentualnych "bugów" związanych z USB wynikają z tego, że obecnie przebudowują całe usb-storage. Jednym z głównych powodów, jest chęć przyśpieszenia tych operacji, np. odczytu - zapisu na wolniejszych napędach USB. Realizują to m.in. poprzez zmiany w zarządzaniu pamięcią przez ten element i stąd wychodzą takie kwiatki, jak np. ten z Bluetooth na USB. Na teraz testuje wersje v18.3 bazującą na Linux-3.2.12 i działa na tę chwilę bez zarzutu. Widzę, że w kernelu 3.3.0 wprowadzono tak wiele zmian, że pewnie konieczne bedzie odczekanie przynajmniej do wersji 3.3.1 lub późniejszej zanim wypuszczę taki kernel. Inaczej skutkowało by to lawiną postów = nie działa, zwis, nie czyta napędu usb etc. :P

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”