Czy warto zainstalować Antywirusa?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
chriso
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Czy warto zainstalować Antywirusa?

Post autor: chriso »

Tak się zastanawiam czy nie zainstalować jakiegoś antywirusa na Ubuntu. Co prawda czytałem że Linuks jest bezpieczny, ale ostatnio również czytałem o tym, że jest sporo wirusów na Androida, który ponoć też jest takim zmodyfikowanym linuskem na potrzeby telefonów komórkowych i smartfonów. Sam już nie wiem, bo skoro na Androida sa wirusy, to na Ubuntu tez mogą być, tylko nikt o tym nie mówi.
Nie jestem ekspertem od bezpieczeństwa, więc proszę o wasze opinie, czy jest sens zainstalować antywirusa.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Re: Czy warto zainstalować Antywirusa?

Post autor: rom »

Na Androida to nie takie wirusy, jak zwykło się o nich myśleć, że same się instalują bez wiedzy właściciela. W Android Market pojawiły się aplikacje/gry, które można pobrać, ale w rzeczywistości to są zakamuflowane trojany, wirusy. Instalujesz je sam :) nieświadomy zagrożenia.
Nie instaluj programów pobranych z sieci jako paczki (chyba, że to jakieś pewne źródło), korzystaj tylko ze sprawdzonych repozytoriów i nic ci nie grozi.
Antywirus na Linuksie może być przydatny, kiedy jakieś pliki pobrane z sieci chcesz przenieść na dysk z Windowsem. Antywirusy w Linuksie poszukują tylko wirusów windowsowych bo innych nie ma (nie zainstalują się same - patrz wyżej).
także = też
tak że = więc
chriso
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Przyznam ze do tej pory nie wiedziałem że Android bazuje na linuksie, więc zacząłem się zastanawiać czy jednak tego antywira nie zainstalować. Ostatnio coraz częściej korzystam z bankowości online, czyli sprawdzam sobie stan konta przez internet, czy przelewam pieniądze. Zastanawiałem się czy jakiś sprytny haker, będzie wstanie w Ubuntu zainstalować mi jakiegoś keyloggera bez mojej wiedzy , który będzie rejestrował stuknięcia klawiszy i wysyłał mu to. Oczywiście bank ma swoje zabezpieczenia, ale martwi mnie to że kiedy korzystam z Ubuntu, nie mam żadnego antywirusa zainstalowanego.
Ogólnie to wszystkie programy instaluje z repozytorium prócz jednego. Jest to przeglądarka SRWare Iron, której nie ma w centrum oprogramowania Ubuntu i pobieram ją jako paczkę deb z ich strony. Używam jej tez na Windowsie, bo nie posiada tych szpiegowskich dodatków od Google. Co prawda jest tez Chromium, ale jakoś nie mogłem znaleźć odpowiedzi na to, czy jak Chrome będzie mnie szpiegować. Na stronie Iron, są napisane różnice pomiędzy tą przeglądarką a Chromem i tak mnie to przekonało żeby jej używać.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Widzę, że mamy podobne podejście - też używam prawie wyłącznie domyślnych repozytoriów i oprogramowania. Iron też używam, ale na co dzień Firefoksa, nawet do logowania się do banku.
Polecam klawiaturę ekranową onboard. Używam jej właśnie do wpisywania haseł w czasie logowania na konto bankowe.

Zainteresuj się chociaż podstawową konfiguracją firewalla iptables viewtopic.php?f=150&t=103825 lub użyć którejś nakładki na niego.
także = też
tak że = więc
chriso
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzieki zobacze do tego tematu. Moze za bardzo panikuje, ale chce miec pewnosc ze moje dane beda bezpieczne.
Awatar użytkownika
psycho4rent
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: psycho4rent »

Mi sie wydaje zę nie jest to strasznie konieczne, gdyz wiekszośc obecnych wirusów, robaków, trojanów czy innych badziewi, jest napisane pod windowsa, więc gdy takie cios dostanie sie na ubuntu, wirus po prostu "głupieje" i staje sie niegroźne.

Chociaż jak mówią: "Przezorny, zawsze ubezpieczony". :)
Driving the highway with nothing to do
Future fading away
The stereo is pumping Metallica tunes
Ride the lightning, oh yeah!
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: norvoles »

I tak pewnie żaden antywirus nie zatrzymałby takiego bardzo brzydkiego i siejącego zniszczenie skryptu odpalonego z roota:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
rm -rf /
więc co się przejmować brakiem czegoś, co i tak byłoby mało skuteczne ;)
Linux ma swoje narzędzia do utwardzania systemu.

Edit: taka drobna poprawka ;)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2012, 23:15 przez norvoles, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

norvoles pisze:I tak pewnie żaden antywirus nie zatrzymałby takiego skryptu odpalonego z roota:

#!/bin/bash
rm -rf /
Nie podawaj takich poleceń bez odpowiedniego komentarza. Jeszcze ktoś to skopiuje i usunie sobie system. Sporo osób kopiuje nieznane polecenia bez zastanowienia.
także = też
tak że = więc
Awatar użytkownika
Edek919
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Edek919 »

Poco ci antywirus on będzie ci tylko spowalniał kompa linux jest całkowicie bezpieczny nie masz się czym martwić :cry:
Pozdrawia Edek919 :lol:
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Linuxoholic »

ClamAV nawet może się przydać użytkownikom M$, nie startuje z systemem, uruchamia się go tylko wtedy, gdy chce się zeskanować partycje systemu M$.
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: Funnykris »

rom pisze:
norvoles pisze:I tak pewnie żaden antywirus nie zatrzymałby takiego skryptu odpalonego z roota:

#!/bin/bash
rm -rf /
Nie podawaj takich poleceń bez odpowiedniego komentarza. Jeszcze ktoś to skopiuje i usunie sobie system. Sporo osób kopiuje nieznane polecenia bez zastanowienia.
hehe boję się sprawdzić tego skryptu :D Co robi? :D
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Właśnie o takich jak ty pisałem. Ten skrypt usunie cały system i zamontowane partycje/dyski.
także = też
tak że = więc
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Dominbik »

rom pisze:Nie podawaj takich poleceń bez odpowiedniego komentarza. Jeszcze ktoś to skopiuje i usunie sobie system. Sporo osób kopiuje nieznane polecenia bez zastanowienia.
to przepraszam mamy do czynienia z kim? przed taką głupotą żaden antywirus nie uchroni gościa
chriso pisze:bo nie posiada tych szpiegowskich dodatków od Google. Co prawda jest tez Chromium, ale jakoś nie mogłem znaleźć odpowiedzi na to, czy jak Chrome będzie mnie szpiegować. Na stronie Iron, są napisane różnice pomiędzy tą przeglądarką a Chromem i tak mnie to przekonało żeby jej używać.
what? hah jakie szpiegowanie? proszę Cię nie popadajmy w skrajności. zwłaszcza, że Chomium != Google Chrome.

wystarczy nie uruchamiać niezaufanych skryptów/poleceń/plików wykonywalnych , repo znane to antywirus jest całkowicie zbędny. firewall za NATem, wyłączonymi usługami typu ssh w zasadzie też.
inna sprawa gdy kopiujemy i uruchamiamy co popadnie bez najmniejszego zastanowania się - antywiurs na takich skryptów nie wyłapie, o ile bariera roota ochroni pliki systemowe to gorzej będzie z tymi w katalogu domowym. jednym słowem - nie warto. warto natomiast ogarnąć jakie usługi sieciowe mamy uruchomione na portach, nie odpalać niezaufanych skryptów i myśleć przy kopiowaniu poleceń takich jak tutaj (czytać).
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Co prawda jest tez Chromium, ale jakoś nie mogłem znaleźć odpowiedzi na to, czy jak Chrome będzie mnie szpiegować. Na stronie Iron, są napisane różnice pomiędzy tą przeglądarką a Chromem i tak mnie to przekonało żeby jej używać.
Rzeczywiście ciężko znaleźć:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chromium#R ... gle_Chrome
:twisted:
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: Shimmy »

Ale co to za szpiegowanie.. śledzą tylko historię użytkownika, nie pobierają danych z formularzy więc nie widzę nic złego. Waszą historię ma również dostawca - postać o wiele Wam bliższa niż jakaś firemka zza Oceanu.

Jeśli nie ma się nic na sumieniu, nie widze powodów do obaw. To nie służy do podsłuchu (chyba że jesteście jakimiś nazistami) a udoskonalania oferty reklamowej Google (przez personalizacje reklam wg. Waszej historii)
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

rom pisze:Właśnie o takich jak ty pisałem. Ten skrypt usunie cały system i zamontowane partycje/dyski.
Dzięki ;) Domyślałem się że coś w tym stylu :P Nie znałem ani nie spotkałem się z tym bo i po co. Siedzę na Linuxie wystarczająco długo żeby wiedzieć że nie kopiuje się bezmyślnie wszystkiego z internetu 8-)
hmm a gdyby uruchomić go w trybie live CD? :mrgreen: To co wtedy? :idea:
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

usuwasz cały ramdisk (zawartość pamięci ram)
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

linuxozaurus pisze:
usuwasz cały ramdisk (zawartość pamięci ram)
Po co w ogóle takie skrypty powstają? Ma to jakieś zastosowanie w praktyce?
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

To po prostu użycie polecenia rm do usuwania plików/folderów z pominięciem kosza. Z flagami -r (usuwa podkatalogi i ich zawartość) i -f (wymusza usunięcie bez konieczności potwierdzenia) i podaną ścieżką / (katalog główny) robi to, co robi.
Więcej sobie poczytaj w terminalu. Manual:

man rm
także = też
tak że = więc
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

rom pisze:To po prostu użycie polecenia rm do usuwania plików/folderów z pominięciem kosza. Z flagami -r (usuwa podkatalogi i ich zawartość) i -f (wymusza usunięcie bez konieczności potwierdzenia) i podaną ścieżką / (katalog główny) robi to, co robi.
Więcej sobie poczytaj w terminalu. Manual:

man rm
Teraz ten zapis nabrał dla mnie logicznego sensu :P Myślę że to nie powinno się tu pojawić. Na tym forum siedzi wiele osób i kopiują jak leci wiele poleceń do terminala jak już wyżej pisałeś :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”