Witam.
Prosiłabym o pomoc przy instalacji Ubuntu. Przeznaczyłam na ten system specjalnie wydzielony dysk L i teraz moje pytanie brzmi czy muszę go sformatować na typ ext3 (póki co jest to NTFS) i jak podczas instalacji z płyty wybrać na którym dysku chcę zainstalować system? Mam zainstalowane aktualnie Ubuntu 11.10 poprzez Wubi ale chciałabym mieć go zainstalowanego normalnie, tak jak Windowsa, na osobnej partycji. Przy czym chcę zachować na dysku C Windowsa 7. Przyznam, że nie znam się na tym za dobrze i nie chcę niczego popsuć dlatego liczę na waszą pomoc i wytłumaczenie mi krok po kroku jak powinna ta instalacja przebiegać.
Instalacja Ubuntu na osobnej partycji
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Instalacja Ubuntu na osobnej partycji
musisz sformatować tę partycję ale nie musi być to system plików XET3 bo może być to EXT4 ReserFSczy muszę go sformatować na typ ext3 (póki co jest to NTFS)
to nie stanowi problemu tylko przeba wydzielić partycję dla linuxaPrzy czym chcę zachować na dysku C Windowsa 7.
ja zalecam zamiast tej przeznaczonej pod linuxa dać rozszerzoną a na niej dać
/ (root)
/home
swap = ilość ramu
a dalej według instalatora
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
najlepiej EXT4
dobrze dać trochę więcej gdy mamy mało RAM i system wjeżdza czasem na SWAP.
a gdy będziesz używać hibernacji;linuxozaurus pisze: swap = ilość ramu
dobrze dać trochę więcej gdy mamy mało RAM i system wjeżdza czasem na SWAP.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Instalacja zakończona, myślę że powodzeniem. Windows jest cały i Ubuntu też działa jak należy. Mam nadzieję, że dobrze rozdzieliłam te partycje... Dzięki za pomoc