Kernele testowe/stabilne wersja v18.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v18.x - atom oraz K8

Post autor: Galvatron »

Dziękuję bardzo za pomoc i z niecierpliwością czekam na skrypt.:)

Czasami listwa przeciwprzepięciowa szwankuje ze starości, i tylko wtedy mam "twarde" resety, choć może nawet dzisiaj pójdę kupić nową. Ogólnie nie wiem co musiałbym zrobić żeby stracić dane pod ext4 - chyba fizycznie rozwalić HDD. Ostatnio w skutek zabaw z Gparted (wspomniane przenoszenie systemu na świeżą partycję), w pewnym momencie uszkodzeniu uległe tablica partycji (nie pierwszy raz Gparted ma takie "fochy"). Na szczęście, po 3h w końcu rozwiązałem problem Testdiskiem, jedynie kosztem zmiany statusu partycji /home z rozszerzonej na podstawową i jej numeru z sda5 na sda3.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Dominbik »

Galvatron pisze:Przy bieżącym starcie znowu miałem zwiechę - zamrożony kursor na czarnym tle i ciągłe światło diody HDD:

Dokładna specyfikacja maszyny:

CPU: Pentium IV 3,06GHz HT ("Northwood", 512KB L2, FSB 533);
Płyta główna: Epox P4X400D (chipset VIA P4X400);
RAM: GoodRAM 1GB + 512MB DDR400;
GPU: Galaxy 7300GT Zalman Edition;
HDD: Seagate Barracuda 7 120GB 2MB cache (ST3120022A);
Nagrywarka: LG HL-DT-ST DVD-RAM GH22NP21;
Napęd: LiteOn ATAPI DVD D DH16D2P
PSU: Modecom MC-350W
what? hah po co Ci kernel na atomy oraz K8 na taką maszynę stacjonarkę? przecież to nie ma sensu na dystrybucyjnym kernelu miałbyś 100x mniej problemów a responsywność byłaby taka sama o ile nie wyższa. bez sensu przecież stacjonarka != laptop a tym bardziej netbook :shock:
Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Chris1507 »

Nie wiem, czy był taki postulat. Da się w tym wątku wyłączyć sklejanie postów? Przynajmniej dla Ext73, bo czasami jego posty zauważa się po jakimś czasie (czasami dłuższym).
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Mam już 100% pewności że cały czas mamy do czynienia z jednym i tym samym błędem. Przy bieżącym uruchomieniu pojawił się on tuż przed załadowaniem X'ów. Najpierw skończyło się ładowanie systemu i była tylko opcja zalogowania, więc myślałem że coś nie tak z X'ami, i/lub modułem nVidii, ale po chwili wyskoczył znajomy błąd, a dioda HDD zaczęła świecić ciągłym światłem.

dmesg: http://pastebin.com/UBgKT0Th

kern.log: http://pastebin.com/MjEBmT1u

Dominbik pisze:
Galvatron pisze:Przy bieżącym starcie znowu miałem zwiechę - zamrożony kursor na czarnym tle i ciągłe światło diody HDD:

<ciach>
what? hah po co Ci kernel na atomy oraz K8 na taką maszynę stacjonarkę? przecież to nie ma sensu na dystrybucyjnym kernelu miałbyś 100x mniej problemów a responsywność byłaby taka sama o ile nie wyższa. bez sensu przecież stacjonarka != laptop a tym bardziej netbook :shock:
Kernel K8 przeznaczony jest dla laptopów i maszyn stacjonarnych ("stacji roboczych").;) Fakt, dawno nie testowałem generic'a w 11.04, ale np. w 12.04 różnica między standardowym jajkiem i K8 jest bardzo duża - na tym pierwszym system chodzi jak mucha w smole.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Galvatron pisze:Mam już 100% pewności że cały czas mamy do czynienia z jednym i tym samym błędem. Przy bieżącym uruchomieniu pojawił się on tuż przed załadowaniem X'ów. Najpierw skończyło się ładowanie systemu i była tylko opcja zalogowania, więc myślałem że coś nie tak z X'ami, i/lub modułem nVidii, ale po chwili wyskoczył znajomy błąd, a dioda HDD zaczęła świecić ciągłym światłem.

dmesg: http://pastebin.com/UBgKT0Th

kern.log: http://pastebin.com/MjEBmT1u

Dominbik pisze:

<ciach>
Kernel K8 przeznaczony jest dla laptopów i maszyn stacjonarnych ("stacji roboczych").;) Fakt, dawno nie testowałem generic'a w 11.04, ale np. w 12.04 różnica między standardowym jajkiem i K8 jest bardzo duża - na tym pierwszym system chodzi jak mucha w smole.
Postaram się zrobić skrypt - nie wiem, czy dzisiaj się uda, ale jutro na pewno.

Co do kernela atom i przede wszystkim K8 ... jak słusznie zauważa Kolega Galvatron to kernel przeznaczony na laptopy/notebooki oraz stacje robocze - zatem inaczej desktopy, komputery stacjonarne.

Co do wydajności i responsywności ... Twierdzi Kolega Dominbik, że moje kernel są wolniejsze i mnie responsywne od kerneli stockowych [generic] ? Cóż pozwolę sobie uniknąć komentarza ;) To już muszą ocenić użytkownicy ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Osjan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Osjan »

A moje pytanko o artefakty? :p
Plecy, klata, barki bo od tego są ciężarki!

Może troche to lamerskie ale http://signup.leagueoflegends.com/?ref=4f22c034c5209546703796 :D
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Osjan pisze:A moje pytanko o artefakty? :p
Wita, wybacz nie zauważyłem ... było na poprzedniej stronie :P. Wiesz za mało danych. Może zrobisz screen, jak to wygląda ?

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Osjan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Z screnem będzie średnio bo jak nacisne klawisz to od razu budzi się, a nagrać telefonem nie mogę bo kamerka chwilowo nie działa. Wygląda mniej więcej to tak jakby ekran skacząco się ściemniał(raz super ciemne raz szare potem jeszcze bardziej ciemniejsze i szarsze itd.aż wygaśine) i biały piasek który chodzi od góry do dołu jak by skanował ekran. Używam gnoome 3. Może jak będzie aktualizacja cyanogenmoda to uda mi się to nagrać.

Może troche to lamerskie ale http://signup.leagueoflegends.com/?ref=4f22c034c5209546703796 :D
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Osjan pisze:Z screnem będzie średnio bo jak nacisne klawisz to od razu budzi się, a nagrać telefonem nie mogę bo kamerka chwilowo nie działa. Wygląda mniej więcej to tak jakby ekran skacząco się ściemniał(raz super ciemne raz szare potem jeszcze bardziej ciemniejsze i szarsze itd.aż wygaśine) i biały piasek który chodzi od góry do dołu jak by skanował ekran. Używam gnoome 3. Może jak będzie aktualizacja cyanogenmoda to uda mi się to nagrać.
hmm zatem pewnie, jakiś błąd w GNOME3. Choć na teraz zgaduje. daj może log dmesg i kernel.log.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Znowu miałem błąd przy bootowaniu, tym razem na etapie standardowego sprawdzania dysku, ale oprócz standardowych komunikatów pojawiło się coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

end_request: I/O error, dev sda, sector 19600

Buffer I/O error on device sda1, logical block 2194
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2195
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2196
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2197
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2198
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2199
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2200
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2201
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2202
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2203
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Znowu miałem błąd przy bootowaniu, tym razem na etapie standardowego sprawdzania dysku, ale oprócz standardowych komunikatów pojawiło się coś takiego:

end_request: I/O error, dev sda, sector 19600

Buffer I/O error on device sda1, logical block 2194
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2195
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2196
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2197
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2198
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2199
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2200
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2201
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2202
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2203
O powiem Ci widziałem coś takiego ... na dysku u moich rodziców = "uwalony" dysk, a raczej jego elektronika. Działa, ale trzeba wymuszać dma, etc. Sprawdź proszę - jeśli masz taką możliwość ten dysk na innym komputerze. Przeskanuj ewentualnie w poszukiwaniu uszkodzonych sektorów. Dysk rodziców to maxtor i testowałem na 4 komputerach stacjonarnych - chipsety: VIA, AMD, Nvidia i Intel i na każdym było to samo. Jeśli to miałeś incydentalnie, sprawdź proszę kabel - też raz miałem taką sytuacje, jak mi się kabel - tu właśnie jeszcze na ata - "podłamał". Jeśli będzie się powtarzać, a poprawa/podmiana kabla i sprawdzenie na innej maszynie pokazuje to samo, to wysokie prawdopodobieństwo, że dysk padł.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Niestety, to na razie mój jedyny komputer, a innej taśmy ATA też nie mam za bardzo skąd wziąć. Na szczęście akurat na Allegro jest niezła okazja, zwł. przy dzisiejszych cenach HDD - używana Barracuda 750GB 16MB cache ATA-100, z roczną gwarancją od sprzedawcy, za 275 zł z wysyłką kurierską.

-- 25 mar 2012, o 01:02 --

Kiedy ew. ruszasz ze sprzedażą laptopów?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Niestety, to na razie mój jedyny komputer, a innej taśmy ATA też nie mam za bardzo skąd wziąć. Na szczęście akurat na Allegro jest niezła okazja, zwł. przy dzisiejszych cenach HDD - używana Barracuda 750GB 16MB cache ATA-100, z roczną gwarancją od sprzedawcy, za 275 zł z wysyłką kurierską.

Co do dysków, to może w pierwszej kolejności sprawdź Pan kable, by nie okazało się, że to kabel, albo kontroler robi takie chece.

Maszyny mam nadzieje w przeciągu 2, a najdalej 3 tygodni.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

Galvatron pisze:Niestety, to na razie mój jedyny komputer, a innej taśmy ATA też nie mam za bardzo skąd wziąć. Na szczęście akurat na Allegro jest niezła okazja, zwł. przy dzisiejszych cenach HDD - używana Barracuda 750GB 16MB cache ATA-100, z roczną gwarancją od sprzedawcy, za 275 zł z wysyłką kurierską.
Z tymi cenami to jest masakra :( Sam chciałem kupić twardziela, kazali mi poczekać, bo niedługo ceny mają spadać, a tu ani drgną... Niby uruchomili już produkcję w Tajlandii po powodzi... no i "nasi" też wykorzystali ten fakt i zawyżają ceny, czego się nie robi, aby się wzbogacić :???: Używanego nie zamierzam kupować i czekam na spadek cen. Jeszcze niedawno ceny dysków były baaardzo przystępne
Cubensis
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Cubensis »

ERROR (dkms apport): kernel package linux-headers-3.2.11-ext73-f1-18.2-k8-64-ags-cfs is not supported
Error! Bad return status for module build on kernel: 3.2.11-ext73-f1-18.2-k8-64-ags-cfs (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/make.log for more information.
/var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/make.log

DKMS make.log for psmouse-alps-0.10 for kernel 3.2.11-ext73-f1-18.2-k8-64-ags-cfs (x86_64)
nie, 25 mar 2012, 11:11:45 CEST
make: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-headers-3.2.11-ext73-f1-18.2-k8-64-ags-cfs'
  LD      /var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/src/built-in.o
  CC [M]  /var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/src/psmouse-base.o
  CC [M]  /var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/src/synaptics.o
  CC [M]  /var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/src/alps.o
/var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/src/alps.c:135:33: error: expected ‘)’ before ‘int’
make[2]: *** [/var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/src/alps.o] Błąd 1
make[1]: *** [/var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/src] Błąd 2
make: *** [_module_/var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build] Błąd 2
make: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-3.2.11-ext73-f1-18.2-k8-64-ags-cfs'
fragment alps.c

module_param(alps_dump_packets, int, 0644);
Wydaje mi się, że druga zmienna ma jakąś nazwę, niestety ktoś w kodzie pomylił i samego inta wpisał...
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

e X t 7 3 pisze:

Co do dysków, to może w pierwszej kolejności sprawdź Pan kable, by nie okazało się, że to kabel, albo kontroler robi takie chece.

Maszyny mam nadzieje w przeciągu 2, a najdalej 3 tygodni.

Pozdrawiam
Racja. Wczoraj ze zmęczenia nie myślałem już zbyt dobrze. Jutro zaopatrzę się w nowe taśmy i zobaczymy.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Cubensis pisze:

ERROR (dkms apport): kernel package linux-headers-3.2.11-ext73-f1-18.2-k8-64-ags-cfs is not supported
Error! Bad return status for module build on kernel: 3.2.11-ext73-f1-18.2-k8-64-ags-cfs (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/make.log for more information.
/var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/make.log

DKMS make.log for psmouse-alps-0.10 for kernel 3.2.11-ext73-f1-18.2-k8-64-ags-cfs (x86_64)
nie, 25 mar 2012, 11:11:45 CEST
make: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-headers-3.2.11-ext73-f1-18.2-k8-64-ags-cfs'
  LD      /var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/src/built-in.o
  CC [M]  /var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/src/psmouse-base.o
  CC [M]  /var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/src/synaptics.o
  CC [M]  /var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/src/alps.o
/var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/src/alps.c:135:33: error: expected ‘)’ before ‘int’
make[2]: *** [/var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/src/alps.o] Błąd 1
make[1]: *** [/var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build/src] Błąd 2
make: *** [_module_/var/lib/dkms/psmouse-alps/0.10/build] Błąd 2
make: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-3.2.11-ext73-f1-18.2-k8-64-ags-cfs'
fragment alps.c

module_param(alps_dump_packets, int, 0644);
Wydaje mi się, że druga zmienna ma jakąś nazwę, niestety ktoś w kodzie pomylił i samego inta wpisał...
No tak kod sterownika nie dostosowany do architektury kernela 3.2.x. W tym miejscu mamy zgłoszenie "błędu". Natomiast w tym miejscu pewna wskazówka, jaki element źródeł należy poprawić.

Ponadto "dorwałem" źródła, które spróbuje wbić do wersji v18.3 i ... zobaczymy, czy zadziała ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Osjan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Dmesg

ahci 0000:00:1f.2: PCI INT B -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 19
ahci 0000:00:1f.2: irq 46 for MSI/MSI-X
ahci: SSS flag set, parallel bus scan disabled
ahci 0000:00:1f.2: AHCI 0001.0300 32 slots 6 ports 6 Gbps 0x3 impl SATA mode
ahci 0000:00:1f.2: flags: 64bit ncq sntf stag pm led clo pio slum part ems apst 
ahci 0000:00:1f.2: setting latency timer to 64
scsi0 : ahci
scsi1 : ahci
scsi2 : ahci
scsi3 : ahci
scsi4 : ahci
scsi5 : ahci
ata1: SATA max UDMA/133 abar m2048@0xd1b08000 port 0xd1b08100 irq 46
ata2: SATA max UDMA/133 abar m2048@0xd1b08000 port 0xd1b08180 irq 46
ata3: DUMMY
ata4: DUMMY
ata5: DUMMY
ata6: DUMMY
usb 1-1: new high-speed USB device number 2 using ehci_hcd
ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
ata1.00: ATA-8: TOSHIBA MK3259GSXP, GN003J, max UDMA/100
ata1.00: 625142448 sectors, multi 16: LBA48 NCQ (depth 31/32), AA
ata1.00: configured for UDMA/100
scsi 0:0:0:0: Direct-Access     ATA      TOSHIBA MK3259GS GN00 PQ: 0 ANSI: 5
hub 1-1:1.0: USB hub found
hub 1-1:1.0: 6 ports detected
usb 4-1: new high-speed USB device number 2 using ehci_hcd
hub 4-1:1.0: USB hub found
hub 4-1:1.0: 6 ports detected
ata2: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
usb 1-1.3: new high-speed USB device number 3 using ehci_hcd
ata2.00: ATAPI: PIONEER DVD-RW DVRTD11RS, 1.01, max UDMA/100
ata2.00: configured for UDMA/100
scsi 1:0:0:0: CD-ROM            PIONEER  DVD-RW DVRTD11RS 1.01 PQ: 0 ANSI: 5
sd 0:0:0:0: [sda] 625142448 512-byte logical blocks: (320 GB/298 GiB)
sd 0:0:0:0: [sda] 4096-byte physical blocks
sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 00 3a 00 00
sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
sr0: scsi3-mmc drive: 24x/24x writer dvd-ram cd/rw xa/form2 cdda tray
cdrom: Uniform CD-ROM driver Revision: 3.20
sr 1:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr0
 sda: sda1 sda2 sda3 sda4
sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk
sd 0:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0
sr 1:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 5
usb 4-1.4: new low-speed USB device number 3 using ehci_hcd
input: Logitech USB Optical Mouse as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb4/4-1/4-1.4/4-1.4:1.0/input/input1
generic-usb 0003:046D:C046.0001: input,hidraw0: USB HID v1.10 Mouse [Logitech USB Optical Mouse] on usb-0000:00:1d.0-1.4/input0
usbcore: registered new interface driver usbhid
usbhid: USB HID core driver
EXT4-fs (sda4): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
udevd[277]: starting version 173
EXT4-fs (sda4): re-mounted. Opts: errors=remount-ro
lib80211: common routines for IEEE802.11 drivers
lib80211_crypt: registered algorithm 'NULL'
mei: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
mei 0000:00:16.0: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
mei 0000:00:16.0: setting latency timer to 64
mei 0000:00:16.0: irq 47 for MSI/MSI-X
ACPI: Deprecated procfs I/F for battery is loaded, please retry with CONFIG_ACPI_PROCFS_POWER cleared
ACPI: Battery Slot [BAT0] (battery present)
input: Power Button as /devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0A08:00/device:02/PNP0C0C:00/input/input2
ACPI: Power Button [PWRB]
input: Lid Switch as /devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0A08:00/device:02/PNP0C0D:00/input/input3
ACPI: Lid Switch [LID0]
input: Sleep Button as /devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0A08:00/device:02/PNP0C0E:00/input/input4
ACPI: Sleep Button [SLPB]
input: Power Button as /devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input5
ACPI: Power Button [PWRF]
wmi: Mapper loaded
ACPI: Deprecated procfs I/F for AC is loaded, please retry with CONFIG_ACPI_PROCFS_POWER cleared
ACPI: AC Adapter [ACAD] (on-line)
[drm] Initialized drm 1.1.0 20060810
acer_wmi: Acer Laptop ACPI-WMI Extras
acer_wmi: Function bitmap for Communication Button: 0x1
input: Acer WMI hotkeys as /devices/virtual/input/input6
acer_wmi: Get 0x1 Device Status failed: 0xe2 - 0x0
acer_wmi: Get Current Device Status failed: 0xe2 - 0x0
i915 0000:00:02.0: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
i915 0000:00:02.0: setting latency timer to 64
i915 0000:00:02.0: irq 48 for MSI/MSI-X
[drm] Supports vblank timestamp caching Rev 1 (10.10.2010).
[drm] Driver supports precise vblank timestamp query.
[drm:intel_dsm_platform_mux_info] *ERROR* MUX INFO call failed
vgaarb: device changed decodes: PCI:0000:00:02.0,olddecodes=io+mem,decodes=none:owns=io+mem
vgaarb: transferring owner from PCI:0000:00:02.0 to PCI:0000:01:00.0
psmouse serio1: elantech: assuming hardware version 3 (with firmware version 0x450f01)
psmouse serio1: elantech: Synaptics capabilities query result 0x68, 0x15, 0x0a.
type=1400 audit(1332663771.338:2): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/sbin/dhclient" pid=461 comm="apparmor_parser"
type=1400 audit(1332663771.338:3): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" name="/sbin/dhclient" pid=460 comm="apparmor_parser"
type=1400 audit(1332663771.340:4): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-client.action" pid=461 comm="apparmor_parser"
type=1400 audit(1332663771.340:5): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" name="/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-client.action" pid=460 comm="apparmor_parser"
type=1400 audit(1332663771.340:6): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/lib/connman/scripts/dhclient-script" pid=461 comm="apparmor_parser"
type=1400 audit(1332663771.340:7): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" name="/usr/lib/connman/scripts/dhclient-script" pid=460 comm="apparmor_parser"
fb0: inteldrmfb frame buffer device
drm: registered panic notifier
input: Video Bus as /devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0A08:00/LNXVIDEO:00/input/input7
ACPI: Video Device [GFX0] (multi-head: yes  rom: no  post: no)
ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, Evaluating _DOD (20110623/video-1147)
input: Video Bus as /devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0A08:00/device:35/LNXVIDEO:01/input/input8
ACPI: Video Device [PEGP] (multi-head: no  rom: yes  post: no)
[drm] Initialized i915 1.6.0 20080730 for 0000:00:02.0 on minor 0
input: ETPS/2 Elantech Touchpad as /devices/platform/i8042/serio1/input/input9
wl: module license 'unspecified' taints kernel.
Disabling lock debugging due to kernel taint
wl 0000:03:00.0: PCI INT A -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
wl 0000:03:00.0: setting latency timer to 64
mousedev: PS/2 mouse device common for all mice
lib80211_crypt: registered algorithm 'TKIP'
eth1: Broadcom BCM4358 802.11 Hybrid Wireless Controller 5.100.82.112
Console: switching to colour frame buffer device 170x48
Linux media interface: v0.10
Linux video capture interface: v2.00
uvcvideo: Found UVC 1.00 device 1.3M HD WebCam (1bcf:288a)
input: 1.3M HD WebCam as /devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb1/1-1/1-1.3/1-1.3:1.0/input/input10
usbcore: registered new interface driver uvcvideo
USB Video Class driver (1.1.1)
fuse init (API version 7.17)
nvidia 0000:01:00.0: power state changed by ACPI to D0
nvidia 0000:01:00.0: enabling device (0006 -> 0007)
nvidia 0000:01:00.0: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
nvidia 0000:01:00.0: setting latency timer to 64
vgaarb: device changed decodes: PCI:0000:01:00.0,olddecodes=io+mem,decodes=none:owns=none
NVRM: loading NVIDIA UNIX x86 Kernel Module  280.13  Wed Jul 27 16:55:43 PDT 2011
snd_hda_intel 0000:00:1b.0: PCI INT A -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 22
snd_hda_intel 0000:00:1b.0: irq 49 for MSI/MSI-X
snd_hda_intel 0000:00:1b.0: setting latency timer to 64
hda_codec: ALC269: SKU not ready 0x598301f0
HDMI status: Codec=3 Pin=5 Presence_Detect=0 ELD_Valid=0
input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/input11
input: HDA Intel PCH Mic as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/input12
input: HDA Intel PCH Headphone as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/input13
init: failsafe main process (1095) killed by TERM signal
usb 4-1.2: new high-speed USB device number 4 using ehci_hcd
usbcore: registered new interface driver uas
Initializing USB Mass Storage driver...
scsi6 : usb-storage 4-1.2:1.0
scsi7 : usb-storage 4-1.2:1.1
usbcore: registered new interface driver usb-storage
USB Mass Storage support registered.
scsi 6:0:0:0: CD-ROM            HUAWEI   Mass Storage     2.31 PQ: 0 ANSI: 2
scsi 7:0:0:0: Direct-Access     HUAWEI   SD Storage       2.31 PQ: 0 ANSI: 2
sr1: scsi-1 drive
sr 6:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr1
sr 6:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 5
sd 7:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
sd 7:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk
usb 4-1.2: USB disconnect, device number 4
type=1400 audit(1332663778.496:8): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" name="/sbin/dhclient" pid=1378 comm="apparmor_parser"
type=1400 audit(1332663778.496:9): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" name="/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-client.action" pid=1378 comm="apparmor_parser"
type=1400 audit(1332663778.496:10): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" name="/usr/lib/connman/scripts/dhclient-script" pid=1378 comm="apparmor_parser"
type=1400 audit(1332663779.360:11): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/lib/lightdm/lightdm-guest-session-wrapper" pid=1377 comm="apparmor_parser"
type=1400 audit(1332663779.572:12): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/bin/evince" pid=1379 comm="apparmor_parser"
type=1400 audit(1332663779.576:13): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/bin/evince-previewer" pid=1379 comm="apparmor_parser"
type=1400 audit(1332663779.578:14): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/bin/evince-thumbnailer" pid=1379 comm="apparmor_parser"
type=1400 audit(1332663779.608:15): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/lib/telepathy/mission-control-5" pid=1387 comm="apparmor_parser"
type=1400 audit(1332663779.610:16): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/lib/telepathy/telepathy-*" pid=1387 comm="apparmor_parser"
type=1400 audit(1332663779.610:17): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/bin/freshclam" pid=1381 comm="apparmor_parser"
NET: Registered protocol family 10
tg3 0000:02:00.0: irq 50 for MSI/MSI-X
tg3 0000:02:00.0: irq 51 for MSI/MSI-X
tg3 0000:02:00.0: irq 52 for MSI/MSI-X
tg3 0000:02:00.0: irq 53 for MSI/MSI-X
tg3 0000:02:00.0: irq 54 for MSI/MSI-X
init: apport pre-start process (1445) terminated with status 1
init: apport post-stop process (1478) terminated with status 1
init: gdm main process (1475) killed by TERM signal
ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
NET: Registered protocol family 17
nvidia 0000:01:00.0: PCI INT A disabled
acpi_call: Module loaded successfully
acpi_call: Calling \_SB.PCI0.PEG0.PEGP._OFF
acpi_call: Call successful: 0x0
Bluetooth: Core ver 2.16
NET: Registered protocol family 31
Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
Bluetooth: HCI socket layer initialized
Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
Bluetooth: SCO socket layer initialized
Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
Bluetooth: RFCOMM ver 1.11
usb 4-1.2: new high-speed USB device number 5 using ehci_hcd
scsi8 : usb-storage 4-1.2:1.4
scsi9 : usb-storage 4-1.2:1.5
usbcore: registered new interface driver usbserial
USB Serial support registered for generic
usbcore: registered new interface driver usbserial_generic
usbserial: USB Serial Driver core
USB Serial support registered for GSM modem (1-port)
option 4-1.2:1.0: GSM modem (1-port) converter detected
usb 4-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB0
option 4-1.2:1.2: GSM modem (1-port) converter detected
usb 4-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB1
option 4-1.2:1.3: GSM modem (1-port) converter detected
usb 4-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB2
usbcore: registered new interface driver option
option: v0.7.2:USB Driver for GSM modems
scsi 8:0:0:0: CD-ROM            HUAWEI   Mass Storage     2.31 PQ: 0 ANSI: 2
scsi 9:0:0:0: Direct-Access     HUAWEI   SD Storage       2.31 PQ: 0 ANSI: 2
sr 8:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr1
sr 8:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 5
sd 9:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
sd 9:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk
WARNING! power/level is deprecated; use power/control instead
option 4-1.2:1.1: GSM modem (1-port) converter detected
usb 4-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB3
EXT4-fs (sda4): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,commit=0
init: plymouth-stop pre-start process (2368) terminated with status 1
ISO 9660 Extensions: Microsoft Joliet Level 1
ISOFS: changing to secondary root
PPP generic driver version 2.4.2
PPP BSD Compression module registered
PPP Deflate Compression module registered
show_signal_msg: 15 callbacks suppressed
software-center[6306]: segfault at 4 ip 08119f10 sp bf82b6d0 error 4 in python2.7[8048000+223000]
software-center[14550]: segfault at 4 ip 08119f10 sp bfd65cc0 error 4 in python2.7[8048000+223000]
CPU2: Package power limit notification (total events = 1)
CPU3: Package power limit notification (total events = 1)
CPU0: Package power limit notification (total events = 1)
CPU1: Package power limit notification (total events = 1)
CPU1: Package power limit normal
CPU2: Package power limit normal
CPU3: Package power limit normal
CPU0: Package power limit normal
xhci_hcd 0000:05:00.0: PME# enabled
EXT4-fs (sda4): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,commit=600
xhci_hcd 0000:05:00.0: PME# disabled
xhci_hcd 0000:05:00.0: setting latency timer to 64
tg3 0000:02:00.0: PME# enabled
tg3 0000:02:00.0: wake-up capability enabled by ACPI
PM: Syncing filesystems ... done.
Freezing user space processes ... (elapsed 0.01 seconds) done.
Freezing remaining freezable tasks ... (elapsed 0.01 seconds) done.
Suspending console(s) (use no_console_suspend to debug)
option: option_instat_callback: error -2
option: option_instat_callback: error -2
sd 0:0:0:0: [sda] Synchronizing SCSI cache
sd 0:0:0:0: [sda] Stopping disk
wl 0000:03:00.0: PCI INT A disabled
ehci_hcd 0000:00:1d.0: PCI INT A disabled
ehci_hcd 0000:00:1a.0: PCI INT A disabled
sdhci-pci 0000:02:00.1: PCI INT B disabled
snd_hda_intel 0000:00:1b.0: PCI INT A disabled
PM: suspend of devices complete after 693.898 msecs
xhci_hcd 0000:05:00.0: PME# enabled
xhci_hcd 0000:05:00.0: wake-up capability enabled by ACPI
ehci_hcd 0000:00:1d.0: PME# enabled
ehci_hcd 0000:00:1d.0: wake-up capability enabled by ACPI
ehci_hcd 0000:00:1a.0: PME# enabled
PM: late suspend of devices complete after 47.869 msecs
ACPI: Preparing to enter system sleep state S3
PM: Saving platform NVS memory
Disabling non-boot CPUs ...
CPU 1 is now offline
CPU 2 is now offline
Broke affinity for irq 16
Broke affinity for irq 23
CPU 3 is now offline
Extended CMOS year: 2000
ACPI: Low-level resume complete
PM: Restoring platform NVS memory
Extended CMOS year: 2000
Enabling non-boot CPUs ...
Booting Node 0 Processor 1 APIC 0x1
smpboot cpu 1: start_ip = 99000
Initializing CPU#1
Calibrating delay loop (skipped) already calibrated this CPU
CPU1 is up
Booting Node 0 Processor 2 APIC 0x2
smpboot cpu 2: start_ip = 99000
Initializing CPU#2
CPU2 is up
Booting Node 0 Processor 3 APIC 0x3
smpboot cpu 3: start_ip = 99000
Initializing CPU#3
CPU3 is up
ACPI: Waking up from system sleep state S3
pcieport 0000:00:01.0: restoring config space at offset 0x7 (was 0x20002020, writing 0x2020)
pcieport 0000:00:01.0: restoring config space at offset 0x1 (was 0x100007, writing 0x100407)
i915 0000:00:02.0: restoring config space at offset 0x1 (was 0x900007, writing 0x900407)
ehci_hcd 0000:00:1a.0: restoring config space at offset 0x1 (was 0x2900006, writing 0x2900002)
ehci_hcd 0000:00:1a.0: PME# disabled
snd_hda_intel 0000:00:1b.0: restoring config space at offset 0x1 (was 0x100006, writing 0x100002)
pcieport 0000:00:1c.0: restoring config space at offset 0x8 (was 0xfff0, writing 0x9fb09fb0)
pcieport 0000:00:1c.1: restoring config space at offset 0xa (was 0xffffffff, writing 0x0)
pcieport 0000:00:1c.1: restoring config space at offset 0x7 (was 0xf0, writing 0x200000f0)
pcieport 0000:00:1c.3: restoring config space at offset 0xa (was 0xffffffff, writing 0x0)
pcieport 0000:00:1c.3: restoring config space at offset 0x7 (was 0xf0, writing 0x200000f0)
ehci_hcd 0000:00:1d.0: restoring config space at offset 0x1 (was 0x2900006, writing 0x2900002)
ehci_hcd 0000:00:1d.0: wake-up capability disabled by ACPI
ehci_hcd 0000:00:1d.0: PME# disabled
ahci 0000:00:1f.2: restoring config space at offset 0x1 (was 0x2b00007, writing 0x2b00407)
pci 0000:01:00.0: restoring config space at offset 0xf (was 0x10a, writing 0xffffffff)
pci 0000:01:00.0: restoring config space at offset 0xe (was 0x0, writing 0xffffffff)
pci 0000:01:00.0: restoring config space at offset 0xd (was 0x60, writing 0xffffffff)
pci 0000:01:00.0: restoring config space at offset 0xc (was 0xfff80000, writing 0xffffffff)
pci 0000:01:00.0: restoring config space at offset 0xb (was 0x5051025, writing 0xffffffff)
pci 0000:01:00.0: restoring config space at offset 0xa (was 0x0, writing 0xffffffff)
pci 0000:01:00.0: restoring config space at offset 0x9 (was 0x2001, writing 0xffffffff)
pci 0000:01:00.0: restoring config space at offset 0x8 (was 0x0, writing 0xffffffff)
pci 0000:01:00.0: restoring config space at offset 0x7 (was 0xb000000c, writing 0xffffffff)
pci 0000:01:00.0: restoring config space at offset 0x6 (was 0x0, writing 0xffffffff)
pci 0000:01:00.0: restoring config space at offset 0x5 (was 0xa000000c, writing 0xffffffff)
pci 0000:01:00.0: restoring config space at offset 0x4 (was 0xd0000000, writing 0xffffffff)
pci 0000:01:00.0: restoring config space at offset 0x3 (was 0x10, writing 0xffffffff)
pci 0000:01:00.0: restoring config space at offset 0x2 (was 0x30000a1, writing 0xffffffff)
pci 0000:01:00.0: restoring config space at offset 0x1 (was 0x100006, writing 0xffffffff)
pci 0000:01:00.0: restoring config space at offset 0x0 (was 0xdf410de, writing 0xffffffff)
sdhci-pci 0000:02:00.1: restoring config space at offset 0xf (was 0x200, writing 0x207)
wl 0000:03:00.0: restoring config space at offset 0xf (was 0x100, writing 0x107)
xhci_hcd 0000:05:00.0: restoring config space at offset 0xf (was 0x100, writing 0x107)
xhci_hcd 0000:05:00.0: restoring config space at offset 0x1 (was 0x100006, writing 0x100402)
xhci_hcd 0000:05:00.0: wake-up capability disabled by ACPI
xhci_hcd 0000:05:00.0: PME# disabled
PM: early resume of devices complete after 1.610 msecs
i915 0000:00:02.0: setting latency timer to 64
ehci_hcd 0000:00:1a.0: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
ehci_hcd 0000:00:1a.0: setting latency timer to 64
snd_hda_intel 0000:00:1b.0: PCI INT A -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 22
snd_hda_intel 0000:00:1b.0: setting latency timer to 64
mei 0000:00:16.0: irq 47 for MSI/MSI-X
ehci_hcd 0000:00:1d.0: PCI INT A -> GSI 23 (level, low) -> IRQ 23
ehci_hcd 0000:00:1d.0: setting latency timer to 64
ahci 0000:00:1f.2: setting latency timer to 64
snd_hda_intel 0000:00:1b.0: irq 49 for MSI/MSI-X
tg3 0000:02:00.0: wake-up capability disabled by ACPI
tg3 0000:02:00.0: PME# disabled
sdhci-pci 0000:02:00.1: PCI INT B -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
wl 0000:03:00.0: PCI INT A -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
sdhci-pci 0000:02:00.1: setting latency timer to 64
wl 0000:03:00.0: setting latency timer to 64
xhci_hcd 0000:05:00.0: setting latency timer to 64
sd 0:0:0:0: [sda] Starting disk
usb 1-1.3: reset high-speed USB device number 3 using ehci_hcd
ata2: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
ata2.00: configured for UDMA/100
ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
ata1.00: configured for UDMA/100
acer_wmi: Get Current Device Status failed: 0xe2 - 0x0
PM: resume of devices complete after 1337.684 msecs
Restarting tasks ... done.
video LNXVIDEO:00: Restoring backlight state
video LNXVIDEO:01: Restoring backlight state
acpi_call: Calling \_SB.PCI0.PEG0.PEGP._ON
acpi_call: Call successful: 0x6
nvidia 0000:01:00.0: enabling device (0006 -> 0007)
nvidia 0000:01:00.0: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
nvidia 0000:01:00.0: setting latency timer to 64
vgaarb: device changed decodes: PCI:0000:01:00.0,olddecodes=none,decodes=none:owns=none
NVRM: loading NVIDIA UNIX x86 Kernel Module  280.13  Wed Jul 27 16:55:43 PDT 2011
nvidia 0000:01:00.0: PCI INT A disabled
acpi_call: Calling \_SB.PCI0.PEG0.PEGP._OFF
acpi_call: Call successful: 0x0
VFS: busy inodes on changed media or resized disk sr1
tg3 0000:02:00.0: irq 50 for MSI/MSI-X
tg3 0000:02:00.0: irq 51 for MSI/MSI-X
tg3 0000:02:00.0: irq 52 for MSI/MSI-X
tg3 0000:02:00.0: irq 53 for MSI/MSI-X
tg3 0000:02:00.0: irq 54 for MSI/MSI-X
ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
sr 8:0:0:0: [sr1] Device not ready
sr 8:0:0:0: [sr1]  Result: hostbyte=0x00 driverbyte=0x08
sr 8:0:0:0: [sr1]  Sense Key : 0x2 [current] 
Info fld=0x0
sr 8:0:0:0: [sr1]  ASC=0x3a ASCQ=0x0
sr 8:0:0:0: [sr1] CDB: cdb[0]=0x28: 28 00 00 00 00 44 00 00 01 00
end_request: I/O error, dev sr1, sector 272
Info fld=0x0
Info fld=0x0
usb 4-1.2: USB disconnect, device number 5
option: option_instat_callback: error -108
option1 ttyUSB0: GSM modem (1-port) converter now disconnected from ttyUSB0
option 4-1.2:1.0: device disconnected
option: option_instat_callback: error -108
option1 ttyUSB3: GSM modem (1-port) converter now disconnected from ttyUSB3
option 4-1.2:1.1: device disconnected
option1 ttyUSB1: GSM modem (1-port) converter now disconnected from ttyUSB1
option 4-1.2:1.2: device disconnected
option1 ttyUSB2: GSM modem (1-port) converter now disconnected from ttyUSB2
option 4-1.2:1.3: device disconnected
usb 4-1.2: new high-speed USB device number 6 using ehci_hcd
scsi10 : usb-storage 4-1.2:1.0
scsi11 : usb-storage 4-1.2:1.1
usb 4-1.2: USB disconnect, device number 6
usb 4-1.2: new high-speed USB device number 7 using ehci_hcd
option 4-1.2:1.0: GSM modem (1-port) converter detected
usb 4-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB0
option 4-1.2:1.1: GSM modem (1-port) converter detected
usb 4-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB1
option 4-1.2:1.2: GSM modem (1-port) converter detected
usb 4-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB2
option 4-1.2:1.3: GSM modem (1-port) converter detected
usb 4-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB3
scsi12 : usb-storage 4-1.2:1.4
scsi13 : usb-storage 4-1.2:1.5
scsi 12:0:0:0: CD-ROM            HUAWEI   Mass Storage     2.31 PQ: 0 ANSI: 2
scsi 13:0:0:0: Direct-Access     HUAWEI   SD Storage       2.31 PQ: 0 ANSI: 2
sr 12:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr1
sr 12:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 5
sd 13:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
sd 13:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk
[Hardware Error]: Machine check events logged
CPU2: Package power limit notification (total events = 10)
CPU3: Package power limit notification (total events = 10)
CPU1: Package power limit notification (total events = 10)
CPU0: Package power limit notification (total events = 10)
CPU1: Package power limit normal
CPU3: Package power limit normal
CPU2: Package power limit normal
CPU0: Package power limit normal
[Hardware Error]: Machine check events logged

Co do responsywności: na unity JEST BARDZO ZAUWAŻALNA, ale z gnoomem 3 mam wrażenie że na Twoim jajku jest troszkę gorzej, ale to może tylko wrażenie

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Osjan pisze:... Co do responsywności: na unity JEST BARDZO ZAUWAŻALNA, ale z gnoomem 3 mam wrażenie że na Twoim jajku jest troszkę gorzej, ale to może tylko wrażenie
Trochę niepokojące jest to:

Broke affinity for irq 16
Broke affinity for irq 23
ale muszę się temu przyjrzeć bliżej, zanim stwierdzę, ze może jakieś negatywne efekty wywoływać.

Co do responsywności ... to dziwne, ze na Unity jest lepiej, a na GNOME3 gorzej, lub podobnie ... ?!?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Osjan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Tak, najbardziej to na Banshee widać

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”