Kernele testowe/stabilne wersja v18.x - atom oraz K8
Moderator: e X t 7 3
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Kernele testowe wersja v18.x - atom oraz K8
Witam!
Kernel 18.2 64 bit zainstalowany, w trakcie instalacji wyrzucil jak zwykle bledy z dkms i rtl, ale system dziala.
Mimo ze mam Broadcoma nie instalowalem Twojego zostalem na wlasnosciowych, wifi dziala, usb nie stwarza problemow, usypianie i hibernacja takze dzialaja, moja karta LAN Realteka mimo bledow przy instalacji ze brakuje pliku xxxf dziala, na szczescie korzysta z obecnego w systemie sterownika.
Jutro dopiero bede mogl sprawdzic czy dalej bedzie stukanie dysku na AC gdy laduja sie strony.
Kernel 18.2 64 bit zainstalowany, w trakcie instalacji wyrzucil jak zwykle bledy z dkms i rtl, ale system dziala.
Mimo ze mam Broadcoma nie instalowalem Twojego zostalem na wlasnosciowych, wifi dziala, usb nie stwarza problemow, usypianie i hibernacja takze dzialaja, moja karta LAN Realteka mimo bledow przy instalacji ze brakuje pliku xxxf dziala, na szczescie korzysta z obecnego w systemie sterownika.
Jutro dopiero bede mogl sprawdzic czy dalej bedzie stukanie dysku na AC gdy laduja sie strony.
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
Ja też czekam na spadek już od kilku miesięcy.luk1don pisze: Z tymi cenami to jest masakraSam chciałem kupić twardziela, kazali mi poczekać, bo niedługo ceny mają spadać, a tu ani drgną... Niby uruchomili już produkcję w Tajlandii po powodzi... no i "nasi" też wykorzystali ten fakt i zawyżają ceny, czego się nie robi, aby się wzbogacić
Używanego nie zamierzam kupować i czekam na spadek cen. Jeszcze niedawno ceny dysków były baaardzo przystępne
"płaszczak" w laptopie z dostępnych ok. 30 zapasowych sektorów ma już tylko połowę.
Jakby SSD 250 GB kosztował chociaż te 700 zł to brałbym SSD a tak jeszcze ze 3 lata trzeba na talerzach dane trzymać.
-- 25 mar 2012 17:39 --
No właśnie Ext.linuxozaurus pisze: po restarcie padł dźwięk jajko pana ext73 18.2 padł mi dźwięk
Już kilka osób ma coś z dźwiękiem na twoim jajku.
Pisałem o swoim problemie parę stron wcześniej.
Mam Kubuntu 11.10 i KDE 4.7.4
U mnie w lapku są chyba 3 głośniki.
Na twoim kernelu działa mi to tak,jakby dźwięk był w mono albo nie działał jeden głośnik.
Kombinowałem z różnymi ustawieniami ale wybór innych wyjść skutkował przyspieszeniem dźwięku.
Odpaliłem nawet pulseaudio ale z tym mixerem jest to samo i dodatkowo mam przypadłość ubu 10.04 z z zaszumionym mikrofonem.
No chyba,że to ta nowa ALSA tak miesza.
Do twojego kernela podchodziłem 2 razy.
I mam jeszcze jedno pytanie.
W Kubuntu 11.04 wystarczyło,że przyciskiem na obudowie wyłączyłem Bluetooh bądź wi-fi i po ponownym uruchomieniu kompa system to pamiętał ale nie wyłączał modułów.Wystarczyło nacisnąć guzik i bluetooh działał.
Z nastaniem 11.10 zawsze przy starcie odpala mi te dwa moduły.
Wiem ,że można je całkowicie wyłączyć dodając odpowiedni wpis w rc ale czasem ich używam i ładowanie ich poleceniem z konsoli to cofanie się.Od tego producent przewidział przyciski właśnie

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Kontakt:
Co do dźwięku
. Jak już [wielokrotnie] pisałem .. zatem n-ty raz
. Wynika to z faktu, że przede wszystkim w przypadku przejścia z kernel 3.0.x, czy tez 3.1.x, a nie daj starszego skutkować będzie na ok 40 % maszyn koniecznością rekonfiguracji wyjść i często także wejść dźwięku. Po prostu architektura kernela 3.2.x, w porównaniu do wcześniejszych jest w wielu miejscach dość mocno zmodyfikowana [w tym także wiele zmian w architekturze sterowników ALSA] ... i ten proces postępuje wraz z 3.3.x
. Dlatego przy przejściu ze starego kernela na 3.2.x, albo 3.3.x, we wskazanym % przypadków konieczna będzie rekonfiguracja, co jak też pisałem zajmuje od 10 do 30 sekund - w przeważającej liczbie przypadków.
Co do klawiszy Fn - tu mamy działanie dwóch elementów - w przypadku np. Ubuntu: sterowniki na poziomie kernela, aktywowane w trakcie działania ACPI [właściwe wpisy w GRUB] oraz ustawienia wewnątrz Ubuntu. O ile w przypadku wersji 10.04, elementy sterownia po stronie Ubuntu nie wchodziły "w paradę" tym ze strony kernela, o tyle od wersji 10.10 zaczęły się schody. Po prostu - o czym już pisałem - Developerzy Ubuntu uznali, że najwidoczniej lepiej wiedzą, jak używać sterownia Fn i ACPI jest im do tego "nie potrzebne". Właśnie stąd tego rodzaju problemy. Choć muszę przyznać, że pod 11.10 znowu zaczyna być lepiej, ale nie jest tak dobrze, jak pod 10.04. Zobaczymy, co pokaże 12.04.
Pozdrawiam

Co do klawiszy Fn - tu mamy działanie dwóch elementów - w przypadku np. Ubuntu: sterowniki na poziomie kernela, aktywowane w trakcie działania ACPI [właściwe wpisy w GRUB] oraz ustawienia wewnątrz Ubuntu. O ile w przypadku wersji 10.04, elementy sterownia po stronie Ubuntu nie wchodziły "w paradę" tym ze strony kernela, o tyle od wersji 10.10 zaczęły się schody. Po prostu - o czym już pisałem - Developerzy Ubuntu uznali, że najwidoczniej lepiej wiedzą, jak używać sterownia Fn i ACPI jest im do tego "nie potrzebne". Właśnie stąd tego rodzaju problemy. Choć muszę przyznać, że pod 11.10 znowu zaczyna być lepiej, ale nie jest tak dobrze, jak pod 10.04. Zobaczymy, co pokaże 12.04.
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
Tylko u mnie włącza się za pomocą odrębnych przycisków na obudowie nie korzystając z FN + ...
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
To samo się tyczy tzw. klawiszy specjalnych.Foka0111 pisze:Tylko u mnie włącza się za pomocą odrębnych przycisków na obudowie nie korzystając z FN + ...
Pozdrawiam

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
a z klawiszem Fn nie miałam kłopotu nigdy licząc od 10.10 po 11.10 pomimo korzystania z generica widocznie dlatego ze Dell o to zadbał wydając Dell Ubuntu Remix 10.10 a paczki z tej odmiany Ubuntu weszły w skład zwykłego Ubuntu z późniejszych wydaniach
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Masz racje, Dell nawet nieźle odnosi się do Linuksa ... zresztą ja postaram się mieć w ofercie parę Dellów, np. 13" są niezłelinuxozaurus pisze:a z klawiszem Fn nie miałam kłopotu nigdy licząc od 10.10 po 11.10 pomimo korzystania z generica widocznie dlatego ze Dell o to zadbał wydając Dell Ubuntu Remix 10.10 a paczki z tej odmiany Ubuntu weszły w skład zwykłego Ubuntu z późniejszych wydaniach

Pozdrawiam

- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Jak najlepiej sprawdzić bad sectory? Użyłem tego sposobu (odpalone z poziomu LiveCD - Mint 12):
Ale po ok. 8-9h skanowania przerwałem, z braku jakiejkolwiek informacji o postępach skanowania.
Sprawa ze skryptem, o którym wcześniej mówiłeś, nadal jest aktualna?
Kod: Zaznacz cały
badblocks -n -v /dev/sda
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
hmm jutro odniosę się czym sprawdzać, a teraz skrypt modyfikujący wartość commit oraz ewentualny "deinstalator" zmian:Galvatron pisze:Jak najlepiej sprawdzić bad sectory? Użyłem tego sposobu (odpalone z poziomu LiveCD - Mint 12):
Ale po ok. 8-9h skanowania przerwałem, z braku jakiejkolwiek informacji o postępach skanowania.Kod: Zaznacz cały
badblocks -n -v /dev/sda
instalator-journal-commit-ac-600
deinstalator-journal-commit-ac-600
Pozdrawiam

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
znowu mi nie montuje USB
Mój dmesg w załaczniku
Mój dmesg w załaczniku
- Załączniki
-
dmesg-linuxozaurus1-v18.2.log
- (122.05 KiB) Pobrany 86 razy
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Szczerze to się nie dziwie. System dość mocno "wali" błędami, m.in. dotyczą dźwięku, usb, masz segfaulty na gnash, etc. Jutro do tego się odniosę. Nie przegrzewa się ?linuxozaurus pisze:znowu mi nie montuje USB
Mój dmesg w załaczniku
Pozdrawiam

- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Wielkie dzięki.e X t 7 3 pisze:hmm jutro odniosę się czym sprawdzać, a teraz skrypt modyfikujący wartość commit oraz ewentualny "deinstalator" zmian:Galvatron pisze:Jak najlepiej sprawdzić bad sectory? Użyłem tego sposobu (odpalone z poziomu LiveCD - Mint 12):
Ale po ok. 8-9h skanowania przerwałem, z braku jakiejkolwiek informacji o postępach skanowania.Kod: Zaznacz cały
badblocks -n -v /dev/sda
instalator-journal-commit-ac-600
deinstalator-journal-commit-ac-600
Pozdrawiam

Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
Nie przegrzewa się ?
nie od momentu wymiany płyty gł oraz chłodzenia i zainstalowanie bumblebee
karolina@karolina-Vostro-3500:~$ sensors
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0: +53.0°C (high = +95.0°C, crit = +105.0°C)
Core 2: +48.0°C (high = +95.0°C, crit = +105.0°C)
karolina@karolina-Vostro-3500:~$
co to synaptic tego mi nie znajdujesegfaulty
a co do dźwięku on zmienia ustawiania jak chce
Ostatnio zmieniony 26 mar 2012, 00:08 przez linuxozaurus, łącznie zmieniany 1 raz.
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Co do segfaultów, to wybacz może zbyt to uprościłem, to inaczej Segmentation fault, czyli najkrócej i oględniej błędy dotyczące dostępu do pamięci. Zobacz, co mówi wiki na ten temat - Segmentation fault.
Temperatury wydają się oki ... wysokie, ale to mogą być "błędy" czujników, lub ich sterowników.
Pozdrawiam
Temperatury wydają się oki ... wysokie, ale to mogą być "błędy" czujników, lub ich sterowników.
Pozdrawiam

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
od czasu wymiany płyty gł temperatura nigdy nie przekroczyła 75 stopni
a laptop jest chłodny
a laptop jest chłodny
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Co do mojego dysku, mam wrażenie że niezależnie od skryptu transfery przy kopiowaniu pojedynczych, dużych plików spadły nawet o ok. 1/4-1/3. Zanotowałem też dziwne zachowanie: Kopiowanie co pewien czas na chwilkę się zatrzymuje i w tych momentach dysk jakby intensywniej pracuje - jak by na czymś utknął - po czym rusza lekko "z kopyta".
-- 26 mar 2012, o 00:46 --
Co ciekawe, pod Mintem 12 LiveCD transfery są w miarę w normie, a w/w zjawisko albo nie występuje, albo przynajmniej jest mniej widoczne.
Co ciekawe, pod Mintem 12 LiveCD transfery są w miarę w normie, a w/w zjawisko albo nie występuje, albo przynajmniej jest mniej widoczne.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
coretemp-isa-0000
Core 0: +53.0°C (high = +95.0°C, crit = +105.0°C)
coretemp-isa-0000
Core 0: +54.0°C (high = +95.0°C, crit = +105.0°C)
Core 2: +49.0°C (high = +95.0°C, crit = +105.0°C)
coretemp-isa-0000
Core 0: +56.0°C (high = +95.0°C, crit = +105.0°C)
Core 2: +51.0°C (high = +95.0°C, crit = +105.0°C)
coretemp-isa-0000
Core 0: +55.0°C (high = +95.0°C, crit = +105.0°C)
karolina@karolina-Vostro-3500:~$
coretemp-isa-0000
Core 0: +54.0°C (high = +95.0°C, crit = +105.0°C)
wszystkie pomiary w tych samych warunkach i ta sama sesja systemu to samo uruchomienie systemu
20 zakładek ff plus okno pobieranie plików
włączone kadu
przeglądarka obrazków
pasjans
k3b
2 razy okno konsoli
synaptic
i oczy wiście testowe unity
i twoje jajko
domyślnie grafika intela
dodam jeszcze jedno nigdy nie nastąpił reset spowodowany przegrzaniem procesora lub grafiki (od czasu wymiany płyty gł i chłodzenia)
wcześnie zgłaszałam problem z usb
i z tym dźwiękiem
przed wymianą płyty gł miałam odczyty pomiędzy 80 a 100 stopni i po 1 godzinie pracy potrafił się zrobić gorący i oczywiście się wyłączał niepodziewanie i nie pozwalał przez dobrze 10 minut włączyć się ponownie (dopóki procesor nie ostygł to wszystko na genericu (jedna z ostatnich wersji serii 2.6.x) i bez bumblebee domyślnie grafika Nvidii otwarty sterownik
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Co do kwestii transferów, ciężko na ten moment jednoznacznie orzec, gdzie leży problem. Odnosząc się do Minta - w przypadku jego podstawowego kernela, jest on dość zubożony = kompilacja najwyżej na poziomie zgodności i486, a zatem niżej nawet od kernela generic [Ubuntu - tu i586]. Prawdopodobnie może wynikać to z faktu, że system nie korzysta z tak zaawansowanych instrukcji, które być może rodzą jakieś problemy na Twojej maszynie.Galvatron pisze:Co do mojego dysku, mam wrażenie że niezależnie od skryptu transfery przy kopiowaniu pojedynczych, dużych plików spadły nawet o ok. 1/4-1/3. Zanotowałem też dziwne zachowanie: Kopiowanie co pewien czas na chwilkę się zatrzymuje i w tych momentach dysk jakby intensywniej pracuje - jak by na czymś utknął - po czym rusza lekko "z kopyta".
Pozdrawiam
-- 26 mar 2012 08:37 --
Ok, zatem zakładamy, że maszyna w pełni sprawna i sie nie przegrzewa. Spróbuje proszę doknać następujących zmian - odnośnie ALSY. Zatem w katalogu /etc/modprobe.d/ modyfikujemy plik alsa-base.conf, przez dodanie na jego końcu:linuxozaurus pisze:od czasu wymiany płyty gł temperatura nigdy nie przekroczyła 75 stopni
a laptop jest chłodny
options snd-hda-intel model=dell
resample-method = src-linear
Pozdrawiam
-- 26 mar 2012 08:41 --
Co do USB. Koleżanko podłączasz jakąś nagrywarkę na USB ?

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
ostatnio był to aparat fotograficzny
tutaj nie ma znaczenia czy to jest aparat fotograficzny czy pendrive czy czytnik kart sd
log dsmeg podaję jeszcze raz (kontynuacja poprzedniego o ile coś się zmieniło (to samo uruchomienie) log z nr2
zawartość pliku /etc/modprobe.d/alsa-base.conf oczywiście bez zmiam
moje zmiany to
-- 26 mar 2012 09:52 --
a po restarcie podam następny log demsg
-- 26 mar 2012 10:04 --
a po restarcie
uruchomienie karty dźwiękowej jest opóźnione (nie ma dźwięku startowego włącza się jako wyciszony potem przedstawia się na maksa
mój 2 log z nr3
tutaj nie ma znaczenia czy to jest aparat fotograficzny czy pendrive czy czytnik kart sd
log dsmeg podaję jeszcze raz (kontynuacja poprzedniego o ile coś się zmieniło (to samo uruchomienie) log z nr2
zawartość pliku /etc/modprobe.d/alsa-base.conf oczywiście bez zmiam
# autoloader aliases
install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0
install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1
install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2
install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3
install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4
install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5
install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6
install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7
# Cause optional modules to be loaded above generic modules
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-ioctl32 ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }
#
# Workaround at bug #499695 (reverted in Ubuntu see LP #319505)
install snd-pcm /sbin/modprobe --ignore-install snd-pcm $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-pcm-oss ; : ; }
install snd-mixer /sbin/modprobe --ignore-install snd-mixer $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-mixer-oss ; : ; }
install snd-seq /sbin/modprobe --ignore-install snd-seq $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-oss ; : ; }
#
install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; : ; }
# Cause optional modules to be loaded above sound card driver modules
install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-emu10k1-synth ; }
install snd-via82xx /sbin/modprobe --ignore-install snd-via82xx $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }
# Load saa7134-alsa instead of saa7134 (which gets dragged in by it anyway)
install saa7134 /sbin/modprobe --ignore-install saa7134 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist saa7134-alsa ; : ; }
# Prevent abnormal drivers from grabbing index 0
options bt87x index=-2
options cx88_alsa index=-2
options saa7134-alsa index=-2
options snd-atiixp-modem index=-2
options snd-intel8x0m index=-2
options snd-via82xx-modem index=-2
options snd-usb-audio index=-2
options snd-usb-caiaq index=-2
options snd-usb-ua101 index=-2
options snd-usb-us122l index=-2
options snd-usb-usx2y index=-2
# Ubuntu #62691, enable MPU for snd-cmipci
options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388
# Keep snd-pcsp from being loaded as first soundcard
options snd-pcsp index=-2
# Keep snd-usb-audio from beeing loaded as first soundcard
options snd-usb-audio index=-2
options snd-hda-intel model=dell
a po restarcie podam następny log demsg
-- 26 mar 2012 10:04 --
a po restarcie
uruchomienie karty dźwiękowej jest opóźnione (nie ma dźwięku startowego włącza się jako wyciszony potem przedstawia się na maksa
mój 2 log z nr3
- Załączniki
-
dmesg-linuxozaurus3-v18.2.log
- (57.26 KiB) Pobrany 69 razy
-
dmesg-linuxozaurus2-v18.2.log
- (120.79 KiB) Pobrany 71 razy
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Mint to tylko nakładka na Ubuntu, którą można z powodzeniem doinstalować do istniejącego systemu - jak ElementaryOS - i nie ma własnego kernela: http://packages.linuxmint.com/list.php?release=Lisae X t 7 3 pisze:Co do kwestii transferów, ciężko na ten moment jednoznacznie orzec, gdzie leży problem. Odnosząc się do Minta - w przypadku jego podstawowego kernela, jest on dość zubożony = kompilacja najwyżej na poziomie zgodności i486, a zatem niżej nawet od kernela generic [Ubuntu - tu i586]. Prawdopodobnie może wynikać to z faktu, że system nie korzysta z tak zaawansowanych instrukcji, które być może rodzą jakieś problemy na Twojej maszynie.Galvatron pisze:Co do mojego dysku, mam wrażenie że niezależnie od skryptu transfery przy kopiowaniu pojedynczych, dużych plików spadły nawet o ok. 1/4-1/3. Zanotowałem też dziwne zachowanie: Kopiowanie co pewien czas na chwilkę się zatrzymuje i w tych momentach dysk jakby intensywniej pracuje - jak by na czymś utknął - po czym rusza lekko "z kopyta".
Pozdrawiam
Sprawdzałem pod generic'iem (2.6.38-13) i zachowanie HDD, oraz odczyty transferów, są w mniej więcej w normie.