Kernele testowe/stabilne wersja v18.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v18.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

linuxozaurus pisze:ostatnio był to aparat fotograficzny
tutaj nie ma znaczenia czy to jest aparat fotograficzny czy pendrive czy czytnik kart sd

log dsmeg podaję jeszcze raz (kontynuacja poprzedniego o ile coś się zmieniło (to samo uruchomienie) log z nr2

zawartość pliku /etc/modprobe.d/alsa-base.conf oczywiście bez zmiam
Zatem nie zmieniłaś alsa-base.conf tak ? ... co do USB, tym razem w pierwszym logu jest oki ... natomiast - jak to mówią, "wali jak cholera" błędami po ALSIE ... zobaczymy, jak będzie pod v18.3 ... tu zmieniłem i to w pewnych aspektach dość znacznie konfiguracje. Przekonamy się, jak nadal będzie występować taki problem, będzie trzeba zrobić zgłaszanie. Kernele v18.3 wypuszczę najdalej do piątku ... testowałem jescze pewne opcje i w niektórych aspektach mam zyski do 10 % wydajności [głownie gry pod wine]. Testuje tez inną konfiguracje tu zyski nawet większe, ale za to na słabszych maszynach mam spadki responsywności ... zobaczymy. Tę drugą konfiguracje musze dłużej testować.

Pozdrawiam

-- 26 mar 2012 14:31 --
Galvatron pisze:
e X t 7 3 pisze:
Galvatron pisze:Co do mojego dysku, mam wrażenie że niezależnie od skryptu transfery przy kopiowaniu pojedynczych, dużych plików spadły nawet o ok. 1/4-1/3. Zanotowałem też dziwne zachowanie: Kopiowanie co pewien czas na chwilkę się zatrzymuje i w tych momentach dysk jakby intensywniej pracuje - jak by na czymś utknął - po czym rusza lekko "z kopyta".

-- 26 mar 2012, o 00:46 --

Co ciekawe, pod Mintem 12 LiveCD transfery są w miarę w normie, a w/w zjawisko albo nie występuje, albo przynajmniej jest mniej widoczne.
Co do kwestii transferów, ciężko na ten moment jednoznacznie orzec, gdzie leży problem. Odnosząc się do Minta - w przypadku jego podstawowego kernela, jest on dość zubożony = kompilacja najwyżej na poziomie zgodności i486, a zatem niżej nawet od kernela generic [Ubuntu - tu i586]. Prawdopodobnie może wynikać to z faktu, że system nie korzysta z tak zaawansowanych instrukcji, które być może rodzą jakieś problemy na Twojej maszynie.

Pozdrawiam
Mint to tylko nakładka na Ubuntu, którą można z powodzeniem doinstalować do istniejącego systemu - jak ElementaryOS - i nie ma własnego kernela: http://packages.linuxmint.com/list.php?release=Lisa

Sprawdzałem pod generic'iem (2.6.38-13) i zachowanie HDD, oraz odczyty transferów, są w mniej więcej w normie.
Ciężko sie odnieść ... 2.6.38 to już ... "przedwojna". Ilość zmian jaka nastąpiła od 3.0.x do 3.2.13 jest wprost gigantyczna. W ostatnim roku jest takie przyśpieszenie, że budowę kernela trzeba analizować "na okradło" bo inaczej się wypada z "obiegu" ;P ... a do tego co kernel to zmiany zależności pewnych opcji ... np. Broadcom w 3.2, a 3.3 ... jakby odbiecie lustrzane ;P.

Zobaczymy, jak będzie pod v18.3 ... zmodyfikowałem tu pewne opcje.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Właśnie zmieniłem taśmy ATA - stare faktycznie wyglądały jak "psu z gardła". Miałem trochę szczęścia, bo pracownik pobliskiego Neonetu akurat miał do oddania używane, ale w dobrym stanie.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Właśnie zmieniłem taśmy ATA - stare faktycznie wyglądały jak "psu z gardła". Miałem trochę szczęścia, bo pracownik pobliskiego Neonetu akurat miał do oddania używane, ale w dobrym stanie.
Ciekawy jestem efektów .. ale to pewnie za parę dni.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

Zatem nie zmieniłaś alsa-base.conf tak ?
nie doczytałeś
moje zmiany to
zmieniłam ten plik i podałam ci dmesg..3 to ten log po zmianie tego pliku i restarcie ale to nic nie dało
a dmesg..2 to przed zmianą i restartem
czy mam przywrócić do pliku sprzed zmian ?
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

e X t 7 3 pisze:
Galvatron pisze:Właśnie zmieniłem taśmy ATA - stare faktycznie wyglądały jak "psu z gardła". Miałem trochę szczęścia, bo pracownik pobliskiego Neonetu akurat miał do oddania używane, ale w dobrym stanie.
Ciekawy jestem efektów .. ale to pewnie za parę dni.

Pozdrawiam
Albo tygodni - ostatnia przerwa trwała 2,5.

Już wcześniej wywaliłem też GRUB'a wszystkie wpisy odpowiedzialne za ATA, które i tak nie zdały egzaminu.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:
Zatem nie zmieniłaś alsa-base.conf tak ?
nie doczytałeś
moje zmiany to
zmieniłam ten plik i podałam ci dmesg..3 to ten log po zmianie tego pliku i restarcie ale to nic nie dało
a dmesg..2 to przed zmianą i restartem
czy mam przywrócić do pliku sprzed zmian ?
Zatem tak Koleżanko Karolino ... usuń zmiany jakie proponowałem = przywróć ustawienia pierwotne. Co do USB, to wydaje mi się, ze tu jest jakiś błąd po stronie zarządzania energią ... czy błędy pojawiają si e w czasie pracy na baterii, ewentualnie przy wybudzeniu z uśpienia ?

Co do kernela v18.3 ... przeprowadziłem testy i mogę potwierdzić wzrost wydajności - tu jak zaznaczyłem głównie w aplikacjach pod wine. Ponadto odczuwalny powinien być skok responsywności, co objawiać się także powinno m.in. poprawą płynności środowisk graficznych. KDE działa obecnie szybciej i płynniej, niż na filmiku, jaki pokazywałem uprzednio.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Co do USB, to wydaje mi się, ze tu jest jakiś błąd po stronie zarządzania energią ... czy błędy pojawiają si e w czasie pracy na baterii, ewentualnie przy wybudzeniu z uśpienia ?
to jest nie zależne od tego czy jest na baterii czy na AC A uśpienie nie ma na to wspływu
ważne jest to ze po pierwszym podpięciu (np pendrive) pada

usunęłam te zmiany
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:
Co do USB, to wydaje mi się, ze tu jest jakiś błąd po stronie zarządzania energią ... czy błędy pojawiają si e w czasie pracy na baterii, ewentualnie przy wybudzeniu z uśpienia ?
to jest nie zależne od tego czy jest na baterii czy na AC A uśpienie nie ma na to wspływu
ważne jest to ze po pierwszym podpięciu (np pendrive) pada

usunęłam te zmiany
Czekaj, nie działa już potem usb-storage ? tzn. już nie widzi potem napędu usb ? W logach nie ma śladu aby tak się działo ?!?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

a teraz o dziwo po restarcie działa a tylko wywaliłam tę linijkę

Kod: Zaznacz cały

options snd-hda-intel model=dell
którą dopisałam do pliku
Z moim tel (jak pytasz jaki patrz podpis) i pendrive (transcend) nawet nagrywarkę dvd na usb jest ok ale jak podłączyłam cyfrów)ę (benq) wcześniej to padał nie zależnie od zasilania ale jest dziwna zależność od podpiętego urządzania

moim skromnym zdaniem jest to jakiś błąd w jądrze bo aparat fotograficzny nie powinien powodować takich objawów obojętne jakiego producenta
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:a teraz o dziwo po restarcie działa a tylko wywaliłam tę linijkę

options snd-hda-intel model=dell
którą dopisałam do pliku
Z moim tel (jak pytasz jaki patrz podpis) i pendrive (transcend) nawet nagrywarkę dvd na usb jest ok ale jak podłączyłam cyfrów)ę (benq) wcześniej to padał nie zależnie od zasilania ale jest dziwna zależność od podpiętego urządzania

moim skromnym zdaniem jest to jakiś błąd w jądrze bo aparat fotograficzny nie powinien powodować takich objawów obojętne jakiego producenta
Zatem konkludując, błąd pojawia się, gdy podłączasz aparat. Proszę podaj co to za model i jaką ma kartę [typ, model, system plików]. Co do samego błędu, wysokie prawdopodobieństwo, że masz racje i tyczy się to błędu zawartego w kernelu ... teraz tylko trzeba znaleźć przyczynę: sterowniki USB, systemu plików, etc., a następnie zgłosić na lkml.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Zatem konkludując, błąd pojawia się, gdy podłączasz aparat. Proszę podaj co to za model i jaką ma kartę
[typ, model, system plików].
Marka Samsung (źle podałam w poprzednich postach benq)
Model
st95
karta pamięci MiroSD marki kingston 8GB
system plików FAT32

tego błędu nie było w starszym pierwsze wersje 3.0.x

a jeszcze sprawa mojego 2 aparatu kodak Z915 karta 4 GB kingtona MigroSD wraz z adapterem (jest na karty SD)

tez podobnie mi wywala błędy podam kolejny log do analizy dotyczący kodaka
edit podałam log dotyczący kodaka

zaznaczam jedno w starszych wersjach nie było tych problemu
Załączniki
dmesg-linuxozaurus-kodak-v18.2.log
(60.24 KiB) Pobrany 62 razy
Ostatnio zmieniony 26 mar 2012, 23:14 przez linuxozaurus, łącznie zmieniany 2 razy.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Błędy wynikają najprawdopodobniej z przebudowy sterowników usb-storage [m.in. celem przyspieszenia procesu zapisu/odczytu/montowania i odmontowywania napędów], zapoczątkowane właśnie od kernela 3.2.x, a znacznie pogłębione w 3.3.x. Dlatego m.in. nie wypuszczam kernela opartego na 3.3.0, czekając na poprawki. Tam dopiero mamy sytuacje "rozwalania" usb-storage. Wiem, że prace postępują i być może niedługo wersje 3.3.1. Ponadto zobaczymy, jak się będzie spisywał kernel v18.3.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Dlatego m.in. nie wypuszczam kernela opartego na 3.3.0, czekając na poprawki. Tam dopiero mamy sytuacje "rozwalania" usb-storage. Wiem, że prace postępują i być może niedługo wersje 3.3.1.
to jest denerwujące końcu coś rozwalili :twisted:

moim skromnym staniem ostatni z numerkiem 17.x jest używalny jeśli chodzi tę sprawę ;-)
Ponadto zobaczymy, jak się będzie spisywał kernel v18.3.
a na jakim jajku oprzesz się :?:
tej serii (18.x) nie można nazwać stabilną u chyba muszę się z tego jajka wycofać bo za dużo kłopotu z tym usb-storage :evil:
chyba tego nie spodziewałeś po 3.2 :confused:
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Czy się spodziewałem ? ... tak spodziewałem się - biorąc pod uwagę skale zmian w kernelu 3.2.x. Dlatego opóźniałem wypuszczenie kernela opartego o Linux-3.2.x. Co do kernela v18.3, oparty najprawdopodobniej będzie o Linux-3.2.13. Wprowadzono sporo zmian - w tym naprawa błędów USB. Zatem zobaczymy. jeśli chodzi o same kernele z linii 3.2.x oraz 3.3.x to niezaprzeczalnie idą w dobrym kierunku - nowe sterowniki, poprawa responsywości i wydajności, etc.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Co do kernela v18.3, oparty najprawdopodobniej będzie o Linux-3.2.13. Wprowadzono sporo zmian - w tym naprawa błędów USB.
oby to była prawda sama mam dosyć tego problemu z tym usb-storage :???: to jest frustrujące to MUSI się skończyć
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Cubensis
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Cubensis »

Dell Vostro 3550, kernel 18.2. USB 2.0 sprawia problemy, touchpad nie działa (nie buduje modułu jak już wiesz).
Na kernelu 3.2.0-19-generic oba USB i touchpad działają.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Cubensis pisze:Dell Vostro 3550, kernel 18.2. USB 2.0 sprawia problemy, touchpad nie działa (nie buduje modułu jak już wiesz).
Na kernelu 3.2.0-19-generic oba USB i touchpad działają.
Touchpad to alps tak ? Tu wbiłem sterowniki do kernela ... ale pod generyka buduje paczki, a pod mój nie !?! Co do USB, co rozumiesz przez robi problemy ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Dell Vostro 3550
ja mam starszy model Della bo vostro 3500
, kernel 18.2. USB 2.0 sprawia problemy, touchpad nie działa (nie buduje modułu jak już wiesz).
ja nie mam problemu z touchpadem
mój touchpad to

Bus 001 Device 005: ID 413c:8162 Dell Computer Corp. Integrated Touchpad [Synaptics]
USB 2.0 sprawia problemy,
mnie tez bo wywala całe usb-storegę po podłączeniu cyfrówki :twisted: przez co musiałam powtarzać procedurę kopiowania zdjęć PO RAZ DRUGI :confused: co zajęło ponad godzinę :-x pomijam fakt ze transfery były niecałych do 3.5megabita na sekundę jeśli zapytacie chodzi o niecałe 8GB :-x :!:

Ale żeby aż tak zepsuć :???: mnie interesuje jedno kiedy naprawią co co zepsuli :?: i muszę przyznać mimo to to jajko jest dość stabilne pomimo zepsucia usb-storege :( (działa dopóki nie podepnę cyfrówki potem konieczny jest restart) i szybsze o linii 2.6
podam wszelką wątpliwość podam wszystko nie ma nic wspólnego z ACPI :!:
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Koleżanko Karolino tyle, ze w 3550 jest touchpad Firmy Alps. Przebudowałem jescze cały "dział" USB - zobaczymy, czy pomoże. Ostatnio dość mocno go "zmodularyzowałem" i może na niektórych maszynach tu tkwi problem. Zatem wbijam ponownie USB 2.0 i 1.0 "na sztywno". Ponadto od kernela 3.2.11 [v18.2] do 3.2.13 [prawdopodobnie na nim będzie bazować v18.3], wprowadzono parę zmian. Zobaczymy, czy to pomoże.

Poza tym prośba do wszystkich zgłaszających błędy ... proszę o dokładny opis: maszyny, dystrybucji, sytuacji w jakich pojawia sie ewentualny błąd oraz logów dmesg i kernel.log. Najlepiej w takiej formie, jak udostępnia to Kolega Galvatron i Koleżanka Karolina.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

czy ty zamierzasz zgłosić te błędy co ci podałam (ALSA i usb-storege)
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”