Odinstalowanie Wubi - pozostał wybór Ubuntu przy starcie systemu!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odinstalowanie Wubi - pozostał wybór Ubuntu przy starcie systemu!
Witam.
Mam pewien problem. Zainstalowałam z poziomu Windows 7 Ubuntu przez program Wubi (konkretnie wersję 11.04). Po wypróbowaniu systemu stwierdziłam, że zainstaluję go w normalny sposób, tak więc na osobnej partycji zainstalowałam Ubuntu 11.10 obok Windowsa 7. Wszystko działa jak należy ale problem jest taki, że mimo iż odinstalowałam Wubi nadal bo wybraniu przy starcie Windowsa 7 włącza się wybór Windows 7 / Ubuntu. Jak się tego pozbyć? Mam nadzieję, że dobrze to wytłumaczyłam.
Mam pewien problem. Zainstalowałam z poziomu Windows 7 Ubuntu przez program Wubi (konkretnie wersję 11.04). Po wypróbowaniu systemu stwierdziłam, że zainstaluję go w normalny sposób, tak więc na osobnej partycji zainstalowałam Ubuntu 11.10 obok Windowsa 7. Wszystko działa jak należy ale problem jest taki, że mimo iż odinstalowałam Wubi nadal bo wybraniu przy starcie Windowsa 7 włącza się wybór Windows 7 / Ubuntu. Jak się tego pozbyć? Mam nadzieję, że dobrze to wytłumaczyłam.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2012, 21:38 przez agatap2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Re: Wubi
Usunęłam. Później stworzyłam z wolnego miejsca nową partycję NTFS bo nie mogłam, z niewiadomych powodów, tego miejsca wykorzystać do powiększenia żadnej innej partycji ;/
-- 26 mar 2012, o 17:25 --
Zainstalowane z płyty Ubuntu 11.10 chcę jak najbardziej zachować ale denerwuje mnie fakt, że gdy po włączeniu laptopa mam do wyboru między innymi Ubuntu 11.10 i Windows 7, to po kliknięciu na Windows 7 pojawia się kolejne menu: Windows 7 i Ubuntu zainstalowane przez Wubi, którego już nie ma.
Zainstalowane z płyty Ubuntu 11.10 chcę jak najbardziej zachować ale denerwuje mnie fakt, że gdy po włączeniu laptopa mam do wyboru między innymi Ubuntu 11.10 i Windows 7, to po kliknięciu na Windows 7 pojawia się kolejne menu: Windows 7 i Ubuntu zainstalowane przez Wubi, którego już nie ma.
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Wubi to złe stworzenieagatap2 pisze:Usunęłam. Później stworzyłam z wolnego miejsca nową partycję NTFS bo nie mogłam, z niewiadomych powodów, tego miejsca wykorzystać do powiększenia żadnej innej partycji ;/

A więc: usunęłaś partycję z tym ubuntu. To teraz pobierz iso ze strony http://www.ubuntu.com bez żadnego wubi, nagraj na płytkę z pomocą Nero czy czegokolwiek innego i zainstaluj je. Przy formatowaniu w instalatorze ubuntu sformatuj ją i ustaw format ext4 a nie ntfs. No i przy uruchomeniu będzie tylko jeden ekran wyboru zwany grub.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
No właściwie to już mam taki ekran wyboru, odkąd zainstalowałam z płytki Ubuntu 11.10. Tylko po kliknięciu na Windowsa 7 pojawia się, już na czarnym tle, kolejny wybór. Zainstalowanie kolejnego Ubuntu pozwoli mi pozbyć się tamtego wyboru? Później z pewnością będę chciała je usunąć, no bo po co mi dwa Ubunciaki 

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
Instalując Ubuntu przez Wubi musiałeś wybrać jakiś katalog w Windows gdzie ma się zainstalować Linux. On tam sobie tworzy swój wirtualny dysk i swap i się instaluje potem na nim. Na pewno wybierałeś rozmiar tej wirtualnej partycji itd. Wejdź tam i po prostu kliknij ikonkę uinstall 

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Problem rozwiązany, a pomógł program EasyBCD
Wszystkie pliki pozostałe po Wubi już wcześniej wykasowałam i dopiero ten program pozwolił skasować wybór nieistniejącego Ubuntu przy starcie Windowsa i w ogóle wyłączyć menu wyboru.
Dziękuję wszystkim za pomoc!

Dziękuję wszystkim za pomoc!