Odinstalowanie Wubi - pozostał wybór Ubuntu przy starcie systemu!

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
agatap2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Odinstalowanie Wubi - pozostał wybór Ubuntu przy starcie systemu!

Post autor: agatap2 »

Witam.
Mam pewien problem. Zainstalowałam z poziomu Windows 7 Ubuntu przez program Wubi (konkretnie wersję 11.04). Po wypróbowaniu systemu stwierdziłam, że zainstaluję go w normalny sposób, tak więc na osobnej partycji zainstalowałam Ubuntu 11.10 obok Windowsa 7. Wszystko działa jak należy ale problem jest taki, że mimo iż odinstalowałam Wubi nadal bo wybraniu przy starcie Windowsa 7 włącza się wybór Windows 7 / Ubuntu. Jak się tego pozbyć? Mam nadzieję, że dobrze to wytłumaczyłam.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2012, 21:38 przez agatap2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Wubi

Post autor: Shimmy »

Czyli chcesz usunąć Ubuntu? Więc z poziomu Windowsa usuń partycję z Ubuntu.
agatap2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Usunęłam. Później stworzyłam z wolnego miejsca nową partycję NTFS bo nie mogłam, z niewiadomych powodów, tego miejsca wykorzystać do powiększenia żadnej innej partycji ;/

-- 26 mar 2012, o 17:25 --

Zainstalowane z płyty Ubuntu 11.10 chcę jak najbardziej zachować ale denerwuje mnie fakt, że gdy po włączeniu laptopa mam do wyboru między innymi Ubuntu 11.10 i Windows 7, to po kliknięciu na Windows 7 pojawia się kolejne menu: Windows 7 i Ubuntu zainstalowane przez Wubi, którego już nie ma.
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: Shimmy »

agatap2 pisze:Usunęłam. Później stworzyłam z wolnego miejsca nową partycję NTFS bo nie mogłam, z niewiadomych powodów, tego miejsca wykorzystać do powiększenia żadnej innej partycji ;/

-- 26 mar 2012, o 17:25 --

Zainstalowane z płyty Ubuntu 11.10 chcę jak najbardziej zachować ale denerwuje mnie fakt, że gdy po włączeniu laptopa mam do wyboru między innymi Ubuntu 11.10 i Windows 7, to po kliknięciu na Windows 7 pojawia się kolejne menu: Windows 7 i Ubuntu zainstalowane przez Wubi, którego już nie ma.
Wubi to złe stworzenie :D Źle Cię zrozumiałem, myślałem, że chcesz usunąć Ubuntu.

A więc: usunęłaś partycję z tym ubuntu. To teraz pobierz iso ze strony http://www.ubuntu.com bez żadnego wubi, nagraj na płytkę z pomocą Nero czy czegokolwiek innego i zainstaluj je. Przy formatowaniu w instalatorze ubuntu sformatuj ją i ustaw format ext4 a nie ntfs. No i przy uruchomeniu będzie tylko jeden ekran wyboru zwany grub.
agatap2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

No właściwie to już mam taki ekran wyboru, odkąd zainstalowałam z płytki Ubuntu 11.10. Tylko po kliknięciu na Windowsa 7 pojawia się, już na czarnym tle, kolejny wybór. Zainstalowanie kolejnego Ubuntu pozwoli mi pozbyć się tamtego wyboru? Później z pewnością będę chciała je usunąć, no bo po co mi dwa Ubunciaki ;)
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: Funnykris »

Instalując Ubuntu przez Wubi musiałeś wybrać jakiś katalog w Windows gdzie ma się zainstalować Linux. On tam sobie tworzy swój wirtualny dysk i swap i się instaluje potem na nim. Na pewno wybierałeś rozmiar tej wirtualnej partycji itd. Wejdź tam i po prostu kliknij ikonkę uinstall :P
agatap2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Problem rozwiązany, a pomógł program EasyBCD :) Wszystkie pliki pozostałe po Wubi już wcześniej wykasowałam i dopiero ten program pozwolił skasować wybór nieistniejącego Ubuntu przy starcie Windowsa i w ogóle wyłączyć menu wyboru.
Dziękuję wszystkim za pomoc!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”