Kernele testowe/stabilne wersja v18.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v18.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

linuxozaurus pisze:czy ty zamierzasz zgłosić te błędy co ci podałam (ALSA i usb-storege)
Tak, jeśli pod v18.3 będą nadal występować zgłoszę.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

w takim razie kiedy nowe jajko? sama mam dosyć problemu z USB storage i ALSĄ :twisted:
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:w takim razie kiedy nowe jajko? sama mam dosyć problemu z USB storage i ALSĄ :twisted:
Myślę, że do piątku wypuszczę.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Witam!
Znalazlem przyczyne stukow dysku tych "hrmm", slychac je tylko na jednym forum a dokladniej na Mini-czacie ktory tam jest.
Gdy przegladam nie czytane posty jest cisza, ale w drugiej zakladce zawsze mialem otwarty ten czat oparty o RMcGirr83.org.pl.
Nie rozumiem co moze miec czat z parkowaniem dysku, ale podejrzewam ze w poprzednim laptopie dysk WD 250GB padl od tych stukow, dlatego tak
denerwowalo mnie te stukanie.
Sprawdzilem na sluzbowym desktopie i tam tez jak odpalilem czat "hrmm" :( wiec musze sobie odpuscic ten czat.

Co do kernela 18.2 zadnych zastrzezen, pod 17.7 zniknela w Ustawieniach Systemowych zakladka Touchpad a pod tym kernelem wrocila na swoje
miejsce

Kod: Zaznacz cały

ETPS/2 Elantech Touchpad
podlaczalem pod USB 2.0 i 3.0 zewnetrzny dysk, nadajnik Logitecha myszki, telefon wszystko dziala.
Jak juz pisalem uspienie i hibernacja bez problemow, wiec na razie zostaje do maja na tym kernelu.

Samsung RF-511 i7
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

podlaczalem pod USB 2.0 i 3.0 zewnetrzny dysk, nadajnik Logitecha myszki, telefon wszystko dziala.
a na muszę narzekać na usb-storage bo jak podłączam cyfrówkę bo nie działa to prawidłowo i sypie błędami
co prawda nie mam jeszcze portów USB 3.0
Jak juz pisalem uspienie i hibernacja bez problemow
u mnie tez

-- 28 mar 2012 07:41 --

znowu twoje jajko sypie wróciłam narzazie do 17.7 tak złe nie było z twoimi jajkami
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Przy bieżącym starcie, po tym jak uszkodzony włącznik listwy zresetował mi komputer, znowu wyskoczył błąd ATA. Czyli to raczej na pewno nie kable, chyba że maja dokładnie ten sam defekt...

dmesg: http://pastebin.com/iYWTGA1p

kern.log: http://pastebin.com/44EQn9ZQ
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Przy bieżącym starcie, po tym jak uszkodzony włącznik listwy zresetował mi komputer, znowu wyskoczył błąd ATA. Czyli to raczej na pewno nie kable, chyba że maja dokładnie ten sam defekt...

dmesg: http://pastebin.com/iYWTGA1p

kern.log: http://pastebin.com/44EQn9ZQ
Widzę, że cały czas w tym samym miejscu następuje zakończenie logowania - niezależnie od wartości commit:

Kod: Zaznacz cały

Mar 28 18:58:23 ext73-kernel kernel: eth0: no IPv6 routers present
Mar 28 18:58:45 ext73-kernel kernel: EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,commit=600
Mar 28 18:58:51 ext73-kernel kernel: EXT4-fs (sda3): re-mounted. Opts: commit=600
Zatem, problem najpewniej, albo w ext4, albo sterowniku pata_via. Ciekawe jak by było pod innym systemem plików ...

Pozdrawiam

-- 28 mar 2012 19:37 --
linuxozaurus pisze:... znowu twoje jajko sypie wróciłam narzazie do 17.7 tak złe nie było z twoimi jajkami
Co Ja Ci Koleżanko poradzę, że tyle zmian wprowadzili w linii 3.2.x, co niestety skutkuje także błędami ;P. Ja na swoich 5 maszynach nie mam takich problemów. Widać taka karma ... oczywiście żart. mam nadzieje, ze pod v18.3 będzie lepiej.

Pozdrawiam

-- 28 mar 2012 20:07 --

Jeszcze, co do v18.3. Dopieściłem ten kernel ... testowałem kilka opcji. Myślę, że to co dam wam za parę dni będzie niezłe ;). Responsywność będzie na najwyższym poziomie. Podobnie, jak i wydajność. Testuje jeszcze pewne rozwiązania, ale to zapewne zajmie mi jeszcze parę tygodni dla testów. Zatem myślę, że v18.3 będzie odczuwalnie bardziej responsywny i odczuwalnie bardziej wydajny w stosunku zarówno do v18.2, jak i v17.7.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Jaki ew. system plików byś proponował? BTRFS i Reiser4 chyba jeszcze nie bardzo się nadają, a nie wiem czy jest jakiś równie dobry system ogólnego przeznaczenia.

Druga sprawa to czy zmiana musiałaby obejmować całość, czy wystarczy tylko partycja systemowa? Bo nie ukrywam, że manewr z całym HDD byłby trochę kłopotliwy.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Jaki ew. system plików byś proponował? BTRFS i Reiser4 chyba jeszcze nie bardzo się nadają, a nie wiem czy jest jakiś równie dobry system ogólnego przeznaczenia.

Druga sprawa to czy zmiana musiałaby obejmować całość, czy wystarczy tylko partycja systemowa? Bo nie ukrywam, że manewr z całym HDD byłby trochę kłopotliwy.
Wydaje mi się, że wystarczyłaby partycja systemowa. Możesz spróbować brtfs, albo lepiej XFS lub JFS. Zobacz test na Phoronix.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Co Ja Ci Koleżanko poradzę, że tyle zmian wprowadzili w linii 3.2.x, co niestety skutkuje także błędami ;P.
Ja ciebie oto nie winę ale mimo wszystko to jedno z najgorszych twoich jajek bo nie nadaje się do użytku po tych błędach z usb-storage i nie tylko :evil: :twisted:
Zatem myślę, że v18.3 będzie odczuwalnie bardziej responsywny i odczuwalnie bardziej wydajny w stosunku zarówno do v18.2, jak i v17.7.
tylko oby było mniej błędów a wydajność tez jest ważna ale ważniejsze jest dla mnie aby nie było tak rażących błędów jak to nieszczęsne usb-storage :!: czy ta ALSA :-x (gdyby nie tak rażące błędy to to bym powiedziała co innego ale niestety pomimo większej wydajności oceniam negatywnie z powodu usb-storege (zepsuli) ale gdyby były tylko błędy dotyczące ALSY (bez dźwięku czasem można obejść ale nie na dłuższa metę to) bo pół biedy gorzej z tym usb-storage :-x :!:

jak znowu mi się pojawią błędy z usb-storage i masą innych to znowu cofnę go tego 17.7 :!: :!:
17.7 mogę ocenić pozytywnie :clap:
i jeszcze dodam przez twoje jajko 18.2 powiesił mi się skype :twisted:
Ostatnio zmieniony 28 mar 2012, 22:23 przez linuxozaurus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Chyba wezmę XFS. Zastanawia mnie tylko czy do migracji wystarczy jedynie zrobienie obrazu partycji i przywrócenie go na nowy system plików, oraz zmiana w fstab, z ext4 na xfs.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Dominbik »

tak z ciekawości jak wykonasz ten obraz partycji?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:
Co Ja Ci Koleżanko poradzę, że tyle zmian wprowadzili w linii 3.2.x, co niestety skutkuje także błędami ;P.
Ja ciebie oto nie winę ale mimo wszystko to jedno z najgorszych twoich jajek bo nie nadaje się do użytku po tych błędach z usb-storage i nie tylko :evil: :twisted:
Zatem myślę, że v18.3 będzie odczuwalnie bardziej responsywny i odczuwalnie bardziej wydajny w stosunku zarówno do v18.2, jak i v17.7.
tylko oby było mniej błędów a wydajność tez jest ważna ale ważniejsze jest dla mnie aby nie było tak rażących błędów jak to nieszczęsne usb-storage :!: czy ta ALSA :-x (gdyby nie tak rażące błędy to to bym powiedziała co innego ale niestety pomimo większej wydajności oceniam negatywnie z powodu usb-storege (zepsuli) ale gdyby były tylko błędy dotyczące ALSY (bez dźwięku czasem można obejść ale nie na dłuższa metę to) bo pół biedy gorzej z tym usb-storage :-x :!:

jak znowu mi się pojawią błędy z usb-storage i masą innych to znowu cofnę go tego 17.7 :!: :!:
17.7 mogę ocenić pozytywnie :clap:
i jeszcze dodam przez twoje jajko 18.2 powiesił mi się skype :twisted:
Cóż ... pech, że akurat na Twojej maszynie skumulowały się takie błędy. Wiem, że ostro pracują nad poprawami. Mam nadzieje, ze pod v18.3, albo będzie lepiej, albo już błędów nie uświadczysz ... zobaczymy. Ewentualnie problem, co do ALSY może także wynika z coraz większej rozbieżności - Alsa w Ubuntu 11.10 <-> Alsa w kernelu.

Pozdrawiam

-- 28 mar 2012 21:30 --
Galvatron pisze:Chyba wezmę XFS. Zastanawia mnie tylko czy do migracji wystarczy jedynie zrobienie obrazu partycji i przywrócenie go na nowy system plików, oraz zmiana w fstab, z ext4 na xfs.
Szczerze to nigdy tego nie rozbiłem z XFS ... zatem będziesz pionierem ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Dominbik pisze:tak z ciekawości jak wykonasz ten obraz partycji?
Clonezilla - od dawna moje standardowe narzędzie do backupu.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Nie widziałam tak beznadziejnej wersji jajka (18.2) bo usb nie działa prawidłowo jak podpinam cyfrówkę za najlepszą z (nie dotyczy t0 pendrivów , nagrywarki usb , mojego tel z androidem (CyanogenMod9) i czytników kart SD ) dotychczasowych wersji uznaję 17.7 (64 bity)
Wiem, że ostro pracują nad poprawami. Mam nadzieje, ze pod v18.3, albo będzie lepiej, albo już błędów nie uświadczysz ... zobaczymy.
jak wydasz to sprawdzę

Z innej beczki Cyanogen Mod jest lepszy od Androida
A co do Androida 2.3 nie wykorzystywał możliwości tegry3 ale nie wiem jak z Androidem 4.03 (na tej wersji bazuje się CyanogenMod9)

Ty EXT73 miałeś powody do krytyki Androida ale to nie wina Google tylko producenta telefonów i tabletów (podałam ci problem z lagami na moim tel co było winą samsunga bo wybrał zły system plików dla pamięci telefonu)
dodam jeszcze lepszym rozwiązaniem od stosowania LagFixa było stosowanie CastomRomów na z pośród nich najpopularniejszy jest CM
oto mała dygresja na temat Androida
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Koleżanko droga ... co najciekawsze w sumie testowałem/instalowałem kernel v18.2 - w sumie - na ok 40 maszynach i tylko na Twojej pojawiają się takie problemy z usb i alsą ... widać zostałaś wybrana ;). Mam nadzieje, że pod kolejnymi wersjami kernela nie będziesz miała takich problemów.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Mam nadzieje, że pod kolejnymi wersjami kernela nie będziesz miała takich problemów.
oby tak było
co najciekawsze w sumie testowałem/instalowałem kernel v18.2 - w sumie - na ok 40 maszynach i tylko na Twojej pojawiają się takie problemy z usb i alsą ... widać zostałaś wybrana ;)
ciekawe czemu w końcu to DELL a jak wiadomo ze DELL wspiera ubuntu
A czy ty podłączałeś aparaty fotograficzne ko któregoś z twoich komputerów?? bo możliwe ze tego akurat tego nie sprawdzałeś
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do aparatów, to fakt podłączałem tylko 2 razy - jeden z nich to EOS 60D, a drugi to Nikon - chyba to był D90, ale głowy nie dam i działało bez problemu. Jednak to nie powinno mieć znaczenia - w końcu traktowany, jak nośnik. Zastanawiałem się tez na kwestią zbyt wysokiego poboru prądu z portu usb, ale skoro działa pod v17.7, to raczej na pewno problem po stronie usb-storage.

Pozdrawiam

Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Chris1507 »

Linuxozaurus, nie pisz takich pretensjonalnych postów do E X t 7 3, bo nie płacisz mu za produkt, a także przejrzyj zasady pisowni, bo kaleczysz nasz język, co wzbudza gniew.

Z powodów dyskowych zostałem zmuszony do tymczasowej rezygnacji z Ubuntu na rzecz Windowsa 7, ale już niedługo wracam z nową maszynką na Linuksa. :)

Kernel 18.2 działał mi bardzo dobrze, zastrzeżeń nie miałem. ;) Dziękuję za włożoną pracę w wyciskanie z maszyn jeszcze więcej niż fabryka dała. ;) Mam nadzieję, że Twoje kernele będą się pojawiały jeszcze ze 100 lat. ;)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Nie można zamontować KODAK EASYSHARE Z915 Digital Camera
taki komunikat się pojawia zarówno pod 18.2 i jak 17,7 a pod starszymi genericami było lepiej sprzed pojawienia się Serii 3.0
log w załaczniku

-- 28 mar 2012 22:51 --
Z powodów dyskowych zostałem zmuszony do tymczasowej rezygnacji z Ubuntu na rzecz Windowsa 7, ale już niedługo wracam z nową maszynką na Linuksa. :)
ja nie miałam ani jednego przypadku aby dysk mnie zmusiło instalowanie windowsa
Piszię krytycznie bo niestety jajko 18.2 działa gorzej bo więcej tych błędów
Załączniki
dmesg-linuxozaurus-kodak1-v17.7.log
(122.35 KiB) Pobrany 84 razy
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”