Tak, jeśli pod v18.3 będą nadal występować zgłoszę.linuxozaurus pisze:czy ty zamierzasz zgłosić te błędy co ci podałam (ALSA i usb-storege)
Pozdrawiam
Moderator: e X t 7 3
Tak, jeśli pod v18.3 będą nadal występować zgłoszę.linuxozaurus pisze:czy ty zamierzasz zgłosić te błędy co ci podałam (ALSA i usb-storege)
Myślę, że do piątku wypuszczę.linuxozaurus pisze:w takim razie kiedy nowe jajko? sama mam dosyć problemu z USB storage i ALSĄ
Kod: Zaznacz cały
ETPS/2 Elantech Touchpad
a na muszę narzekać na usb-storage bo jak podłączam cyfrówkę bo nie działa to prawidłowo i sypie błędamipodlaczalem pod USB 2.0 i 3.0 zewnetrzny dysk, nadajnik Logitecha myszki, telefon wszystko dziala.
u mnie tezJak juz pisalem uspienie i hibernacja bez problemow
Widzę, że cały czas w tym samym miejscu następuje zakończenie logowania - niezależnie od wartości commit:Galvatron pisze:Przy bieżącym starcie, po tym jak uszkodzony włącznik listwy zresetował mi komputer, znowu wyskoczył błąd ATA. Czyli to raczej na pewno nie kable, chyba że maja dokładnie ten sam defekt...
dmesg: http://pastebin.com/iYWTGA1p
kern.log: http://pastebin.com/44EQn9ZQ
Kod: Zaznacz cały
Mar 28 18:58:23 ext73-kernel kernel: eth0: no IPv6 routers present
Mar 28 18:58:45 ext73-kernel kernel: EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,commit=600
Mar 28 18:58:51 ext73-kernel kernel: EXT4-fs (sda3): re-mounted. Opts: commit=600
Co Ja Ci Koleżanko poradzę, że tyle zmian wprowadzili w linii 3.2.x, co niestety skutkuje także błędamilinuxozaurus pisze:... znowu twoje jajko sypie wróciłam narzazie do 17.7 tak złe nie było z twoimi jajkami
Wydaje mi się, że wystarczyłaby partycja systemowa. Możesz spróbować brtfs, albo lepiej XFS lub JFS. Zobacz test na Phoronix.Galvatron pisze:Jaki ew. system plików byś proponował? BTRFS i Reiser4 chyba jeszcze nie bardzo się nadają, a nie wiem czy jest jakiś równie dobry system ogólnego przeznaczenia.
Druga sprawa to czy zmiana musiałaby obejmować całość, czy wystarczy tylko partycja systemowa? Bo nie ukrywam, że manewr z całym HDD byłby trochę kłopotliwy.
Ja ciebie oto nie winę ale mimo wszystko to jedno z najgorszych twoich jajek bo nie nadaje się do użytku po tych błędach z usb-storage i nie tylkoCo Ja Ci Koleżanko poradzę, że tyle zmian wprowadzili w linii 3.2.x, co niestety skutkuje także błędami.
tylko oby było mniej błędów a wydajność tez jest ważna ale ważniejsze jest dla mnie aby nie było tak rażących błędów jak to nieszczęsne usb-storageZatem myślę, że v18.3 będzie odczuwalnie bardziej responsywny i odczuwalnie bardziej wydajny w stosunku zarówno do v18.2, jak i v17.7.
Cóż ... pech, że akurat na Twojej maszynie skumulowały się takie błędy. Wiem, że ostro pracują nad poprawami. Mam nadzieje, ze pod v18.3, albo będzie lepiej, albo już błędów nie uświadczysz ... zobaczymy. Ewentualnie problem, co do ALSY może także wynika z coraz większej rozbieżności - Alsa w Ubuntu 11.10 <-> Alsa w kernelu.linuxozaurus pisze:Ja ciebie oto nie winę ale mimo wszystko to jedno z najgorszych twoich jajek bo nie nadaje się do użytku po tych błędach z usb-storage i nie tylkoCo Ja Ci Koleżanko poradzę, że tyle zmian wprowadzili w linii 3.2.x, co niestety skutkuje także błędami.
![]()
tylko oby było mniej błędów a wydajność tez jest ważna ale ważniejsze jest dla mnie aby nie było tak rażących błędów jak to nieszczęsne usb-storageZatem myślę, że v18.3 będzie odczuwalnie bardziej responsywny i odczuwalnie bardziej wydajny w stosunku zarówno do v18.2, jak i v17.7.czy ta ALSA
(gdyby nie tak rażące błędy to to bym powiedziała co innego ale niestety pomimo większej wydajności oceniam negatywnie z powodu usb-storege (zepsuli) ale gdyby były tylko błędy dotyczące ALSY (bez dźwięku czasem można obejść ale nie na dłuższa metę to) bo pół biedy gorzej z tym usb-storage
![]()
![]()
jak znowu mi się pojawią błędy z usb-storage i masą innych to znowu cofnę go tego 17.7![]()
![]()
17.7 mogę ocenić pozytywnie![]()
i jeszcze dodam przez twoje jajko 18.2 powiesił mi się skype
Szczerze to nigdy tego nie rozbiłem z XFS ... zatem będziesz pionieremGalvatron pisze:Chyba wezmę XFS. Zastanawia mnie tylko czy do migracji wystarczy jedynie zrobienie obrazu partycji i przywrócenie go na nowy system plików, oraz zmiana w fstab, z ext4 na xfs.
Clonezilla - od dawna moje standardowe narzędzie do backupu.Dominbik pisze:tak z ciekawości jak wykonasz ten obraz partycji?
jak wydasz to sprawdzęWiem, że ostro pracują nad poprawami. Mam nadzieje, ze pod v18.3, albo będzie lepiej, albo już błędów nie uświadczysz ... zobaczymy.
oby tak byłoMam nadzieje, że pod kolejnymi wersjami kernela nie będziesz miała takich problemów.
ciekawe czemu w końcu to DELL a jak wiadomo ze DELL wspiera ubuntuco najciekawsze w sumie testowałem/instalowałem kernel v18.2 - w sumie - na ok 40 maszynach i tylko na Twojej pojawiają się takie problemy z usb i alsą ... widać zostałaś wybrana
taki komunikat się pojawia zarówno pod 18.2 i jak 17,7 a pod starszymi genericami było lepiej sprzed pojawienia się Serii 3.0Nie można zamontować KODAK EASYSHARE Z915 Digital Camera
ja nie miałam ani jednego przypadku aby dysk mnie zmusiło instalowanie windowsaZ powodów dyskowych zostałem zmuszony do tymczasowej rezygnacji z Ubuntu na rzecz Windowsa 7, ale już niedługo wracam z nową maszynką na Linuksa.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości