Kernele testowe/stabilne wersja v18.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v18.x - atom oraz K8

Post autor: Galvatron »

Udała mi się migracja na XFS, metodą którą podałem wyżej. Niestety przy zgłaszaniu błędu ATA umknął mi bardzo istotny szczegół, że nastąpił on na etapie rutynowego fsck, jakie towarzyszy każdemu startowi, przy próbie sprawdzania partycji /home.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Galvatron pisze:Udała mi się migracja na XFS, metodą którą podałem wyżej. Niestety przy zgłaszaniu błędu ATA umknął mi bardzo istotny szczegół, że nastąpił on na etapie rutynowego fsck, jakie towarzyszy każdemu startowi, przy próbie sprawdzania partycji /home.
Witaj, ale którego błędu tego ?:

Kod: Zaznacz cały

end_request: I/O error, dev sda, sector 19600

Buffer I/O error on device sda1, logical block 2194
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2195
Buffer I/O error on device sda1, logical block 2196
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Mimo przeniesienia partycji systemowej na XFS, właśnie miałem to samo, tylko już przy pierwszej próbie użycia przez system fsck from util-linux-ng 2.17.2 (dla uproszczenia powtarzające się komunikaty dam tylko raz):

ata2.00: exception Emask0x0 SAct 0x0 $Err 0x0 action 0x6 frozen
ata2.00: cmd c8/00:00:e0:dd:42/00:00:00:00:00/e0 tag 0 dma 131072 in
            res 40/00:00:00:00:00/00:00:00:00:00/40 Emask 0x4 (timeout) 
Ten przewijał się cały czas - w ogóle stanowi on zasadniczą część moich błędów ATA - ale między praktycznie identycznymi komunikatami wyskakiwało też kilka innych:

udevd[234]: worker [248] failed while handling'/devices/pci0000:00/0000:00:11.1/host1/target1:0:0/1:0:0:0/block/sda/sda3

udevd[234]: worker [248] unexpectedly returned with status 0x0100

udevd[234]: worker [248] failed while handling'/devices/pci0000:00/0000:00:11.1/host1/target1:0:0/1:0:0:0/block/sda/sda1

end_request: I/0 error, dev sda, sector 4382176
dmesg: http://pastebin.com/F0tma4fx

kern.log: http://pastebin.com/258NmJEZ

Nie rozumiem tylko czemu na końcu drugiego loga jest ten komunikat, skoro systemowa sda1 jest w XFS:

Mar 29 10:38:15 ext73-kernel kernel: EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,commit=600
Mar 29 10:38:16 ext73-kernel kernel: EXT4-fs (sda3): re-mounted. Opts: commit=600
W związku z tym na wszelki wypadek dorzucam fstab:

# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=8a3dedc0-5472-485c-8853-9f9378766e27 /               xfs    errors=remount-ro 0       1
# /home was on /dev/sda5 during installation
UUID=f07e803a-fcc9-4c16-8638-9f6bb59437dd /home           ext4    defaults        0       2
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Szukałem rozwiązania, ale ... większość stawia, albo na fizycznie uszkodzony kontroler na płycie, albo dysk ... hmm zastanawiam mnie kwestia montowania dysku na ext4, podczas gdy on jest na XFS ?!?! ... wiesz Ja pokusiłbym sie o całkowite zdjęcie partycji postawienie wszystkiego na nowo. Wiem roboty od groma, ale tylko tak wyeliminujemy ewentualne błędy sprzętowe.

Co do kernela ... czekam "z utęsknieniem" na GCC 4.7.x ... ma parę opcji, dzięki którym dam niezłego kopa krenelom ;) w szczególności tym dedykowanym Brazos i i7 ;). Już teraz "podkręciłem" jescze bardziej wersje Brazos ;).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

EXT73 ze zajrzałeś do mojego loga dmesg jest na poprzedniej stronie
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

e X t 7 3 pisze:Szukałem rozwiązania, ale ... większość stawia, albo na fizycznie uszkodzony kontroler na płycie, albo dysk ... hmm zastanawiam mnie kwestia montowania dysku na ext4, podczas gdy on jest na XFS ?!?! ... wiesz Ja pokusiłbym sie o całkowite zdjęcie partycji postawienie wszystkiego na nowo. Wiem roboty od groma, ale tylko tak wyeliminujemy ewentualne błędy sprzętowe.

Co do kernela ... czekam "z utęsknieniem" na GCC 4.7.x ... ma parę opcji, dzięki którym dam niezłego kopa krenelom ;) w szczególności tym dedykowanym Brazos i i7 ;). Już teraz "podkręciłem" jescze bardziej wersje Brazos ;).

Pozdrawiam
Przypomniało mi się, że mam w szafie pożyczonego od kolegi drugiego, podobnego Seagate'a, tylko 40GB, którego mogę użyć na dwa sposoby:

1. Użyć go do przechowania maksymalnie skompresowanego obrazu partycji /home, wraz z zapisanym na niej obrazem systemowej, na czas formatowania głównego HDD.

2. Czasowo przenieść się na niego. Jeśli zrezygnuję z trzymania na HDD filmów, to powinienem się zmieścić.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Dominbik »

najlepiej opcja 2. a filmy trzymać na tym zepsutym . np.

tar -clvpz --exclude=/home/user/filmy --exclude=/home/user/Downloads -f /media/pen/backup.tgz /home/
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Wygląda na to, że jednak poszedł kontroler na płycie. Teraz nie tylko nie wykrywa tego drugiego HDD - kiedyś bez problemu - ale po jego podpięciu wręcz dostaje "głupawki" i zacina się zaraz na początku procedury POST, po teście pamięci. Ten objaw jest na tyle jednoznaczny, że dalsze zgłaszanie tutaj błędów raczej mija się z celem, bo po prostu czas najwyższy na nową maszynę.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Wygląda na to, że jednak poszedł kontroler na płycie. Teraz nie tylko nie wykrywa tego drugiego HDD - kiedyś bez problemu - ale po jego podpięciu wręcz dostaje "głupawki" i zacina się zaraz na początku procedury POST, po teście pamięci. Ten objaw jest na tyle jednoznaczny, że dalsze zgłaszanie tutaj błędów raczej mija się z celem, bo po prostu czas najwyższy na nową maszynę.
Zatem mam nadzieje,że w najbliższym czasie coś ciekawego będę mógł zaproponować ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

download/file.php?id=2591 mój log dmesg

Nie można zamontować KODAK EASYSHARE Z915 Digital Camera
taki komunikat ja mam na twoich jajkach 18.2 i 17.7
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:download/file.php?id=2591 mój log dmesg

Nie można zamontować KODAK EASYSHARE Z915 Digital Camera
taki komunikat ja mam na twoich jajkach 18.2 i 17.7
Widzę zatem, że to najprawdopodobniej nie jest problem po stronie kernela. To raczej błąd po stronie gvfs. Zobacz np. na to zgłoszenie.

Podobne błędy, u Ciebie:

usb 2-1.3: new high speed USB device number 10 using ehci_hcd
usb 2-1.3: usbfs: USBDEVFS_CONTROL failed cmd gvfsd-gphoto2 rqt 33 rq 102 len 0 ret -71
usb 2-1.3: usbfs: USBDEVFS_CONTROL failed cmd gvfsd-gphoto2 rqt 33 rq 102 len 0 ret -71
usb 2-1.3: USB disconnect, device number 10
W zgłoszeniu:

usb 1-1: usbfs: USBDEVFS_CONTROL failed cmd gvfsd-gphoto2 rqt 33 rq 102 len 0 ret -62
Sprawdź proszę pod generykiem i daj wynik dmesg.log

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

za raz dam logi spod generica 3.0.0.16
proszę bardzo tutaj przynajmniej montuje pomimo błędów a pod twoimi już nie
Załączniki
dmesg-linuxozaurus-kodak-grneric-3.0.0.16.log
(115.76 KiB) Pobrany 64 razy
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:za raz dam logi spod generica 3.0.0.16
proszę bardzo tutaj przynajmniej montuje pomimo błędów a pod twoimi już nie
hmm dziwne, rzeczywiście montuje, a błędami "wali". Zobaczymy w v18.3 wbije "na sztywno" Fuse. Natomiast widzę, że odnośnie hda-intel`a = układ dźwiękowy, błędami "jedzie" pod każdym kernelem, także pod generykiem ... ciekawe od kernela 3.0.x do 3.2.11.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

ja jak widzisz
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Moja wczorajsza "diagnoza" o uszkodzonym kontrolerze chyba jednak była błędna, "Chyba", bo dzisiaj, po kilku godzinach, odkryłem kilka ciekawych rzeczy. Mianowicie mam dwie bliźniacze Barracudy 7 - główna (120GB) i pożyczona od kolegi (40GB). Jeżeli obydwie podepnę pod ten sam kanał IDE (jedna taśma), to wykrywana jest tylko ta 40GB, zawsze jako "Slave" ("Primary" lub "Secondary"). Po odpięciu 40-tki, 120-ka jest wykrywana prawidłowo. Gdy natomiast podepnę je do dwóch różnych kanałów IDE, wykrywa obydwa, przy czym dysk na kanale nr.1 zawsze jest widoczny jako "Secendary Slave" (HDD-1 w BIOS'ie), niezależnie od wtyczki na taśmie.

Kiedy mam je obydwa podpięte - oczywiście po jednym na kanał - wyraźnie dłużej trwa wykrywanie urządzeń IDE na etapie POST, a potem jeszcze przez kilkanaście sekund mam czarny ekran z migającym kursorem, zanim zacznie się właściwe bootowanie, z HDD lub płyty.

Trudno jednoznacznie stwierdzić czy i gdzie leży problem: Chyba nigdy wcześniej nie miałem na tej płycie dwóch HDD na raz, więc nie wiem jak wygląda prawidłowe działanie. Płyta główna może "głupieć" od dwóch podobnych dysków, albo zwyczajnie nie radzić sobie z dwoma HDD, zwłaszcza na jednym kanale IDE. Może też faktycznie coś być z BIOS'em lub kontrolerem. Pomału głupieję... :pt36:
patrykos91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: patrykos91 »

Witam.
Zadam zapewne śmiesznie proste dla wielu pytanie, a mianowicie:

W jaki sposób wygenerować xorg.conf (nie mam go w /etc/X11) i jak/czy w ogóle wpłynie mi to jakoś na grafikę jeśli korzystam z fglrx Catalyst?

Potrzebuję tego pliku aby skonfigurować synaptiks (tak mi się wydaje??, urządzenia systemowe -> urządzenia wejściowe -> zakładka touchpad , zwraca mi taką jakby podpowiedź) ponieważ nie mogę się dostać do opcji touchpada.

Polecenie synaptics zwraca mi :

patrykos91@U270:~$ synaptiks
QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave.
QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave.
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/synaptiks/kde/trayapplication.py", line 260, in newInstance
    self.icon.show_configuration_dialog()
  File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/synaptiks/kde/trayapplication.py", line 241, in show_configuration_dialog
    self.touchpad, self.touchpad_manager, self._config)
AttributeError: 'SynaptiksNotifierItem' object has no attribute 'touchpad'
Touchpad jest wykrywany poprawnie:

patrykos91@U270:~$ xinput list
...
⎜   ↳ FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad         id=12   [slave  pointer  (2)]
...
i fragment pliku Xorg.0.log

[    36.016] (II) config/udev: Adding input device FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad (/dev/input/event8)
[    36.016] (**) FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad: Applying InputClass "evdev pointer catchall"
[    36.016] (II) Using input driver 'evdev' for 'FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad'
[    36.016] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[    36.016] (**) FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad: always reports core events
[    36.016] (**) FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad: Device: "/dev/input/event8"
[    36.016] (--) FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad: Found 11 mouse buttons
[    36.016] (--) FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad: Found scroll wheel(s)
[    36.016] (--) FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad: Found relative axes
[    36.016] (--) FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad: Found x and y relative axes
[    36.016] (II) FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad: Configuring as mouse
[    36.016] (II) FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad: Adding scrollwheel support
[    36.016] (**) FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[    36.016] (**) FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
[    36.016] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio1/input/input8/event8"
[    36.016] (II) XINPUT: Adding extended input device "FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad" (type: MOUSE)
[    36.016] (II) FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad: initialized for relative axes.
[    36.017] (**) FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad: (accel) keeping acceleration scheme 1
[    36.017] (**) FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad: (accel) acceleration profile 0
[    36.017] (**) FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad: (accel) acceleration factor: 2.000
[    36.017] (**) FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad: (accel) acceleration threshold: 4
[    36.017] (II) config/udev: Adding input device FSPPS/2 Sentelic FingerSensingPad (/dev/input/mouse1)
[    36.017] (II) No input driver/identifier specified (ignoring)
Jakby jeszcze miało to jakieś znaczenie , Kubuntu 11.10 , kernel v18.0 32bit

Czy problem leży tak jak myślę w konfiguracji xorg ? (jego braku ?) czy zupełnie gdzie indziej?
witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: witko »

U mnie problem montowania usb był po stronie polkita

sudo nano /usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.udisks.policy
i wyedytować co trzeba...

pozdr, wk
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Kolego patrykos91 w kernelu 17.7 i 18.0 u mnie tez zniknela zakladka Touchpad, sam on dzialal w podstawowym wymiarze bez tappingu, teraz w 18.2 wrocil na swoje miejsce i mozna korzystac z rozszerzonych mozliwosci :-D

A teraz do rzeczy: Mimo pochwal dla kernela 18.2 znalazl sie upierdliwy blad.
Moj net wifi zaczal wariowac, Skype nie moze sie polaczyc, Kadu co chwila sie rozlacza, strony w trakcie ladowania dostaja zwis i wyskakuje okno ze nie znaleziono serwera DNS.
Restart i wybralem 17.7 a tu podobnie, znowu restart i Win7 a tu net sobie ladnie dziala :(
Tak mam od 2-3 dni bo zaraz po instalacji tez bylo podobnie ale zwalilem na zasieg, teraz zasieg na modemie 3G jest ma max - ja sie lacze z routerem b/g/n.
Co moglo wplynac ze na wczesniejszym kernelu tez te same objawy co na 18.2 :confused:
Nie mam teraz czasu aby z backupowac ten obecny system a przywrocic z backupa czysty 17.7.
Potrzebuje neta a do tego pod Win7 w Total Commanderze nie dziala mi wtyczka pozwalajaca korzystac z partycji linuxowych, z tego co wyczytalem wina jest nowszy ext3 a w nim inny rozmiar inode :-x bo wrzucilbym koncowke dmesg-a.
Sterownik to brcmsmac z wlasnosciowych, bo gdy instaluje Twojego kolego eXt73 Broadcoma nie mam wogule neta wifi.
patrykos91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: patrykos91 »

Kolego JerryG , niestety ale u mnie problem ten jest trochę inny , ponieważ zakładka touchpad sama w sobie istnieje , jednak jej zawartość wygląda tak:
http://img85.imageshack.us/img85/5318/touchpad.jpg

Edit: Uhm , niestety ale wygenerowanie Xorg.conf powoduje że nie chce mi się uruchomić KDE (plymouth staje ..), uruchomiłem konsolowo , i skasowałem Xorg'a , pomogło ..

Ktoś ma jakieś wskazówki/doświadczenia z Sentelic touchpadem? Jak w nim włączyć jakiekolwiek opcje?
Ostatnio zmieniony 30 mar 2012, 19:00 przez patrykos91, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

W wypadku Radeonów xorg.conf generujesz komendą:

sudo aticonfig --initial
Po czym restart.
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”