Blokada klawiatury po zwiększeniu głośności
Blokada klawiatury po zwiększeniu głośności
Jakieś dwie godziny temu zainstalowałam swojego pierwszego Ubuntu, więc na razie się z nim oswajam, niemniej zauważyłam dosyć dziwną przypadłość. Włączyłam jakiś utwór z płyty, dźwięk jest super, tylko chciałam zmienić głośność naciskając na klawiaturze Fn+F6 (ikonka zmniejszania głośności). Jak tylko dotknęłam klawisza, dźwięk od razu się wyłączył, potem chciałam zrobić głośniej, to momentalnie osiągnął maksymalny poziom i zupełnie nie mogłam go już zmiejszyć, ani klawiaturą, ani myszką. Co więcej, w samym odtwarzaczu też nie działała ikonka głośności. Najdziwniejsze jest jednak to, że zupełnie zablokowała mi się klawiatura. Nie działała ani w Office Writerze, ani w oknach Mozilli, nigdzie. Po uśpieniu komputera i włączeniu go ponownie, wszystko było znowu w normie. Powtórzyłam zabieg ze zmniejszaniem głośności i znów to samo, więc to raczej nie przypadek...
Wiem, że najprostszym sposobem jest zmniejszanie głośności kursorem (co będę od teraz robić), ale boję się, czy w innych sytuacjach sprawa się nie powtórzy. Czy komukolwiek przytrafiło się to samo i czy jest na to jakiś sposób?
Wiem, że najprostszym sposobem jest zmniejszanie głośności kursorem (co będę od teraz robić), ale boję się, czy w innych sytuacjach sprawa się nie powtórzy. Czy komukolwiek przytrafiło się to samo i czy jest na to jakiś sposób?
- ahzan
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Blokada klawiatury po zwiększeniu głośności
dziwne....
.... chyba nikt z nas się z takim czymś nie spotkał....
.... chyba nikt z nas się z takim czymś nie spotkał....
Jak się okazuje, tak dzieje się zawsze, gdy zmieniam głośność klawiaturą, czy to na banshee, czy na youtubie czy na filmie. No trudno, chyba sobie przykleję jakąś naklejkę na ten klawisz, żeby pamiętać, że nie mogę z niego korzystać 

-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Problem ten, występował w poprzednich wersjach. Był zgłaszany na launchpadzie. Zerknąłem tak szybko po zgłoszeniach i nigdzie nie było rozwiązania. Przynajmniej nie znalazłem. Google też tym razem nie pomaga. 12.04 zbliża się dużymi krokami. Może ten błąd będzie tam rozwiązany...
A tutaj masz odpowiedź od googla: https://www.google.com/#hl=en&sclient=p ... 20&bih=682
Jakbyś miała ochotę poszperać...
A tutaj masz odpowiedź od googla: https://www.google.com/#hl=en&sclient=p ... 20&bih=682
Jakbyś miała ochotę poszperać...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Dobrze wiedzieć, że to nie tylko z moim komputerem/linuxem jest coś nie tak. Zdecydowanie poszperam, dzięki za linki!