sis 672 (advent) a ubuntu 11.10

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
jarod32
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

sis 672 (advent) a ubuntu 11.10

Post autor: jarod32 »

Po pierwsze witam.
Od kilku lat zastanawiałem sie nad przesiadką z microsoftu na linux. po konsultacjach z kolega (on zdecydowanie BSD) padlo na ubuntu. pocztek , jakies pol roku temu acer one netbook, wypadlo niezle. Wydajnosc jak dla netbooka.. szalu nie bylo. Padl po jakims czasie .. grafika :P.. Teraz przyszla kolej na reszte sprzetu. Lenovo jak złoto. Przyjelo instalacje i smiga az milo (duzo!!!! lepiej niz vista). Nastepny wynalazek dixona uk Advent 9115. Chipset SIS 672.. Wyswietlanie w niskiej rozdzielczosci, rozmyte czcionki, etc . Wiem , ze ktos napisze malo przychylnie o tym sprzecie , ale jedzie sie na tym co sie posiada. Bylo na forum kilkanascie nawet postow w tej materii. stare... strona z driverem zablokowana (zreszta byl do wczesniejszych wersji) .. Lub .. i tu uwaga .. wylaczenie trybu graficznego powoduje kompletny balagan w wyswietlaniu. Efekt latajacych skosnych pasow chyba kazdy zna.. Nic sie nie da zrobic .. Bez wielkiej nadziei, prosze o pomoc kolegów którzy maja doswiadczenie... Pozdrawiam
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: sis 672 (advent) a ubuntu 11.10

Post autor: bear7 »

jarod32 pisze: ale jedzie sie na tym co sie posiada.
Nikt tutaj raczej palcami nie wytyka...
jarod32 pisze:Bylo na forum kilkanascie nawet postow w tej materii. stare... strona z driverem zablokowana (zreszta byl do wczesniejszych wersji)
Przede wszystkim, to mało opisałeś ten swój sprzęt. Chipset akurat mi nic nie mówi. W tym przypadku przydałby się wynik polecenia lspci -k (jak możesz, to wrzuć - może czegoś się dowiemy). To co wujek google podpowiedział to, to że masz tam kartę graficzną SIS Mirage3 integrated graphics (256MB shared). Następnie mając już to na uwadze, google znalazło mi to:
http://www.ubuntugeek.com/how-to-instal ... lucid.html
Wiem, że jest to dla Ubuntu 10.04, ale tak sobie myślę, że z 11.10 możesz mięć problemy na tym sprzęcie. Być może będziesz musiał jeszcze skorzystać z innego środowiska graficznego...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
jarod32
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: sis 672 (advent) a ubuntu 11.10

Post autor: jarod32 »

Dokladnie jest tak jak piszesz.. Pozniej postaram sie cos wiecej na ten temat . Karta dokladnie taka jak piszesz. W opisach przewaznie jest (chyba nawet w tym co piszesz bo wiele przecwiczylem) w pewnym momencie wylaczenie trybu graficznego, a w tym kompie i na tym sterowniku w trybie tekstowym widac .. nic.. :( . A swoja drogą .. przykre jest to , ze taka firma jak SiS nie wspiera swego sprzetu w kategorii linux. Mi osobiscie dalo to do myslenia na przyszlosc.... No i dziekuje za szybka odpowiedz ;)

-- 1 kwi 2012, o 10:05 --

a to co mi sie pokazalo:

Kod: Zaznacz cały

krzysiek@krzysiek-DIXONSXP:~/Pulpit$ lspci -k
00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 671MX
	Subsystem: Elitegroup Computer Systems Device 5050
	Kernel driver in use: agpgart-sis
	Kernel modules: sis-agp
00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] AGP Port (virtual PCI-to-PCI bridge)
	Kernel modules: shpchp
00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS968 [MuTIOL Media IO] (rev 01)
	Subsystem: Elitegroup Computer Systems Device 5a00
00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE] (rev 01)
	Kernel driver in use: pata_sis
00:03.0 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f)
	Kernel driver in use: ohci_hcd
00:03.1 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f)
	Kernel driver in use: ohci_hcd
00:03.3 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 2.0 Controller
	Kernel driver in use: ehci_hcd
00:04.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems [SiS] 191 Gigabit Ethernet Adapter (rev 02)
	Kernel driver in use: sis190
	Kernel modules: sis190
00:05.0 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] SATA Controller / IDE mode (rev 03)
	Subsystem: Silicon Integrated Systems [SiS] SATA Controller / IDE mode
	Kernel driver in use: sata_sis
	Kernel modules: sata_sis
00:0f.0 Audio device: Silicon Integrated Systems [SiS] Azalia Audio Controller
	Kernel driver in use: HDA Intel
	Kernel modules: snd-hda-intel
01:00.0 VGA compatible controller: Silicon Integrated Systems [SiS] 771/671 PCIE VGA Display Adapter (rev 10)
	Subsystem: Elitegroup Computer Systems Device 5050
//bear7: Staraj się (rada na przyszłość) wrzucać wyniki poleceń pomiędzy znaczniki

Kod: Zaznacz cały

. Łatwiej się to czyta...  ;-) [/color]

-- 2 kwi 2012, o 16:30 --

ok.. ale widze, ze i tak niewiele to dalo ... :( 
Da sie zyc , ale ..hmm w windzie wyswietlanie bylo lepsze .... no ale...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”