Testujemy 12.04 LTS Precise
- skandyn
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Testujemy 12.04 LTS Precise
U mnie działa bardzo dobrze funkcja uśpienia komputera. Zarówna na zasilaniu stałym, jak również na baterii. Z czego jestem oczywiście wielce zadowolony. Jeśli chodzi o hibernację, to po prostu nie korzystam z tejże opcji, wskutek czego nie wiem, jak się sprawuje.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Linuxoholic
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.10
Pewnie problemy z obsługą acpi, rożnie z tym bywa. Ostatnio miałem taki przypadek z lapkiem eMachines, nawet najnowszy kernel i odpowiednie opcje nie rozwiązały problemu. Aktualizacja BIOS'u również nic nowego nie wniosła. Lapek fabrycznie przeznaczony pod Viśtę.snp88 pisze:Kurcze a mi uśpienie nie działa na 11.10 w ogóle sie nie wybudzał na 12.04 jest progres bo juz mi sie pokazuje pulpit ale zazwyczaj bez tapety i nic nie moge zrobić nic nie działajakieś pomysły ?? co moze być nie tak
- 123wilk
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
No ciekawie się zapowiada, wygląda jak mac, i jest za free, tak więc same plusy, dobra robota, na nowe kompy w sam raz, ramem się nie przejmujcie jak macie po 4 GB, ja mam 2GB i jakoś mi nie brakło pod Ubuntu, no niestety gorzej pod windowsem, tak więc ramem i tak unity lepiej zarządza od windowsa, a kopiowanie plików to coś co mi się najbardziej podoba, zamiast czekać 2 godziny , 3, 15 dni itd, kopiuje w 15 minut, no wiecie a windowsie czasami tak było że kopiowało tygodniami. Powolna śmierć flasha to plus bo to muliło mi ubuntu, jeden problem z głowy. Nowa wersja mi się podoba, jeśli przy aktualizacji się nie będzie sypało to będzie się dało z tego korzystać. Naprawdę należą się brawa dla Ubuntu które olało konserwatywnych userów i poszło drogą przyjazną dla użytkownika, używałem wiele dystrybucji i powiem tyle, szkoda czasu na coś innego, skoro ubuntu działa. Też tak macie że Unity 2D to w qt działa szybciej i
stabilniej od tego domyślnego ?
stabilniej od tego domyślnego ?
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2012, 12:39 przez 123wilk, łącznie zmieniany 1 raz.
- snp88
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Kurde no mój też był przeznaczony pod visteLinuxoholic pisze: Pewnie problemy z obsługą acpi, rożnie z tym bywa. Ostatnio miałem taki przypadek z lapkiem eMachines, nawet najnowszy kernel i odpowiednie opcje nie rozwiązały problemu. Aktualizacja BIOS'u również nic nowego nie wniosła. Lapek fabrycznie przeznaczony pod Viśtę.

Mi też to Unity się podoba naprawdę nie wiem co w nim ludziom przeszkadza123wilk pisze: Naprawdę nalezą się prawa dla Ubuntu które olało konserwatywnych userów i poszło droga przyjazna dla użytkownika, używałem wiele dystrybucji i powiem tyle, szkoda czasu na coś innego, skoro ubuntu działa.

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
ja mam szczęście ze nie kupiłam laptopa który jest przeznaczony pod vistę pomimo ze poprzedni był z vistą (sandy Bridge). Ja starannie sprawdzałam aby na takowy nie trafić. Mój wybór padł na Della.snp88 pisze:Kurde no mój też był przeznaczony pod visteLinuxoholic pisze: Pewnie problemy z obsługą acpi, rożnie z tym bywa. Ostatnio miałem taki przypadek z lapkiem eMachines, nawet najnowszy kernel i odpowiednie opcje nie rozwiązały problemu. Aktualizacja BIOS'u również nic nowego nie wniosła. Lapek fabrycznie przeznaczony pod Viśtę.szkoda bo usypianie by się mi jednak czasami przydało
ale tez nie ma tragedi bo system wstaje w trymiga
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
O jakie kopiowanie ci chodzi ? HDD - HDD czy może HDD - flash.123wilk pisze: a kopiowanie plików to coś co mi się najbardziej podoba, zamiast czekać 2 godziny , 3, 15 dni itd, kopiuje w 15 minut, no wiecie a windowsie czasami tak było że kopiowało tygodniami. Powolna śmierć flasha to plus bo to muliło mi ubuntu, jeden problem z głowy.
I pod którym windowsem ?
Bo z moich obserwacji wynika coś odwrotnego.Problem był, problem jest.
Pasek postępu trochę cię oszukuje i tyle.
Windows 7 to bardzo udany produkt.Używam go na jednym z kompów od kilku lat.
Można nie lubić Microsoftu z różnych powodów,ale pisanie,że Ubuntu przerasta Windows 7 to fanatyzm.
A to już jest niebezpieczne.
Flash też niech umiera.
Tylko za chwilę się okaże,że serwisy takie jak You Tube,Facebook nie wspominając już o serwisach z grami
(mój syn bardzo lubi pograć czasem np. w to http://www.dekster.pl/grymotory.html ) bez wsparcia najnowszego flasha nie odpalą połowy funkcji,jeśli wogóle "się odpalą" - np. gry-dexter.
I co powiem małemu,poczekaj , za 5 lat może odpali się to pod html5 ?
Za 5 lat kupi sobie konsolę.
Firma Adobe to gorszy troll niż Microsoft,bo ten przynajmniej rozdaje miliony na cele charytatywne ,prowadzi badania naukowe itd.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Owszem jest lepszy od przeklętej visty.Windows 7 to bardzo udany produkt.Używam go na jednym z kompów od kilku lat.
ja bardzo nie lubię tej firmy bo wymusza haracz (cena windowsa).Można nie lubić Microsoftu z różnych powodów
Mi początkowo nie podobało się Unity bo było niedopracowane ale od ubuntu 12.04 się to zmieni.Mi też to Unity się podoba naprawdę nie wiem co w nim ludziom przeszkadzaja się szybciutko przyzwyczaiłem
Przynajmniej dodaje kod do jądra linuxa.Firma Adobe to gorszy troll niż Microsoft,bo ten przynajmniej rozdaje miliony na cele charytatywne ,prowadzi badania naukowe itd.
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Pisanie że nie przerasta to też fanatyzm. :] Co kto lubi, ja mam 2 systemy i szlag mnie trafia jak muszę z Windowsa korzystać.Foka0111 pisze:Windows 7 to bardzo udany produkt.Używam go na jednym z kompów od kilku lat.
Można nie lubić Microsoftu z różnych powodów,ale pisanie,że Ubuntu przerasta Windows 7 to fanatyzm.
Youtube już sobie całkiem nieźle radzi bez Flasha.Tylko za chwilę się okaże,że serwisy takie jak You Tube,Facebook nie wspominając już o serwisach z grami
- elzear
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Że co? Mimo tego, że Microsoftu również nie lubię to nie można mu zarzucić tego, co mówisz:Przynajmniej dodaje kod do jądra linuxa.Firma Adobe to gorszy troll niż Microsoft,bo ten przynajmniej rozdaje miliony na cele charytatywne ,prowadzi badania naukowe itd.
http://www.dobreprogramy.pl/Microsoft-w ... 31338.html
- Linuxoholic
- Wytworny Kaczor
Dajcie se siana, kod który wprowadził M$, nijak się ma do potrzeb użytkowników Linuksa, bo jest nam zupełnie bezużyteczny, on ma służyć tylko M$, gdyby M$ było takie kochane, to dawno temu podzieliło by się specyfikacją NTFS.
A cytując fragment artykułu:
A cytując fragment artykułu:
Tak właśnie działa M$.Microsoft zdecydował się na uwolnienie kodu po tym, jak Stephen Hemminger z Vyatty zauważył, że sterownik to nie tylko autorski kod Microsoftu, ale również komponenty objęte licencją GPL (GNU Public License). Microsoft został wtedy oskarżony przez środowisko o łamanie licencji GPL, a w efekcie otworzył źródła sterownika.
-
- Przyjaciel
Powód jest inny... Wasze wypowiedzi nie mają nic wspólnego z testowaniem Ubuntu 12.04. Macie ochotę na konstruktywną krytykę poczynań Adobe i MS? Proszę bardzo, ale załóżcie osobny temat w odpowiednim miejscu...Linuxoholic pisze:Dajcie se siana(...)
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- Linuxoholic
- Wytworny Kaczor
O właśnie, pięknie to ująłeś.bear7 pisze:Powód jest inny... Wasze wypowiedzi nie mają nic wspólnego z testowaniem Ubuntu 12.04. Macie ochotę na konstruktywną krytykę poczynań Adobe i MS? Proszę bardzo, ale załóżcie osobny temat w odpowiednim miejscu...Linuxoholic pisze:Dajcie se siana(...)
Unity nie jest złe, ale bardziej do gustu przypadł mi Shell, u mnie w domu już wszystkie kompy pracują na 12.04 + Gnome 3 Shell i jak dotąd, żadnych problemów z nimi.
- 123wilk
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.04
Nie piszę że Windows to zły system, tylko nie idealny, a porównywanie czegoś co kosztuje 300zł do tego co jest za darmo to bezsens, html5 już wkracza, co prawda flash nie padnie po tygodniu, ale popularność smartfonów i tabletów szybciej go dobije niż ci się zdaje. Mi się podoba panel z boku, unity z wersji na wersje jest szybsze, co logiczne, a wersja pisana w qt moim zdaniem kiedyś powinna zastąpić tą domyślną bo jest wydajniejsza i z czasem ( znając możliwości qt ) dorówna efektom do zwykłego unity. Czekam na gg na ubuntu, tez pasowałoby przetestować, jakby je zintegrowali z obszarem powiadomień byłoby świetnie.
-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Architektura: x86
- Kontakt:
eee ale po co?gdyby M$ było takie kochane, to dawno temu podzieliło by się specyfikacją NTFS.

Panowie ma ktoś zainstalowane Lubuntu 12.04? Albo metapakiet lubuntu? Jak się sprawuje Lubuntu software center?
EDIT: Ok działa to Lubuntu SC na 11.10 też

-
- Serdeczny Borsuk
Kurczę od wczoraj zdarzyły mi się dwie twarde zwiechy. Pomógł na nie restart kompa. Też tak mieliście? Bo oprócz update'u systemu optymalizowałem ustawienia...
- snp88
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
co dokladnie zoptymalizowałes ??
-
- Serdeczny Borsuk
noatime do ext4 home dopisałem. Trochę tego było... Zauważyłem, że miałem ten problem przy otwartym firefoxie, na którym było odpalone youtube.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Kontakt:
Bedzie remix 12.04 dostepny na stronie glownej? Jesli tak to kiedy mniej wiecej orientacyjnie mozna sie go spodziewac? 

-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
viewtopic.php?f=220&t=150494&hilit=remix+12.04&start=40 Jest jakiś temat ale daty jeszcze nie padły. IMO strata czasu z tymi remixami i tyle.[/url] System ten sam zmianiony zestaw programów... I po coDeJoker pisze:Bedzie remix 12.04 dostepny na stronie glownej? Jesli tak to kiedy mniej wiecej orientacyjnie mozna sie go spodziewac?

- Klusek
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
No i na chwilę obecną poradziłem sobie z hibernacją. Działa znowu tak jak powinna
Skorzystałem ze starych, ale jak widać dobrych rad z tej strony.