Różne środowiska graficzne, a wifi

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
xyz_14
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Różne środowiska graficzne, a wifi

Post autor: xyz_14 »

Witam

Jak większość ludzi piszących tu z problemami mam Ubuntu od niedawna i nie wszystko jeszcze rozumiem :p Z góry przepraszam, jeżeli taki wątek już był, lub jeżeli pomyliłem działy.

Sprawa wygląda tak: mam wifi, z którym się łączę poprzez kartę TP-LINK TL-WN722N. Zainstalowałem Ubuntu 10.10 i w Gnome wifi połączyło się bez problemów po podaniu klucza WPA. Ponieważ mój blaszak demonem prędkości nie jest, postanowiłem spróbować jakiś "lżejszych" środowisk graficznych. XFCE działa bez zarzutów, natomiast LXDE oraz menedżery plików takie jak e17, fluxbox czy IceWM nie widzą w ogóle sieci. Próbowałem łączyć się poprzez Wicd ale też nic z tego. NetworkMenager i Wicd są dodane do autostartu. Czy spotkał się ktoś z was z czymś takim?

Pewnie chodzi o jakieś pakiety (?) które otwierają się automatycznie z Gnome i z xfce?

O ile rozumiem powstawanie takiego błędu w menedżerach plików, o tyle nie wiem dlaczego LXDE będący w sumie pełnoprawnym środowiskiem graficznym ma z tym problemy. Chyba, że ja coś źle rozumuje, to wyprowadźcie mnie z błędu ;)

Pozdrawiam i byłbym wdzięczny za pomoc :)
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Różne środowiska graficzne, a wifi

Post autor: Dominbik »

Jaki to komputer? Pierwsze: Wicd i Network Manager razem to może dość wybuchowy związek. Musisz się na któregoś z nich zdecydować. Co do lżejszych środowisk i słabszych komputerów - jeżeli łączysz się zawsze z tą samą siecią najlepiej pozbyć się wynalazków typu network manager lub od razu całego Ubuntu - zainstalować Debiana, lekkie środowisko i skonfigurować sieć niskopoziomowo. Działa to wydajniej i stabilnie - duży zysk jeżeli dysponujesz słabszym komputerem.
xyz_14
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Procesor: Pentium IV, 2 Ghz
RAM: 768mb
Grafika: Geforce 6200 128mb

PC może aż tak słaby nie jest żeby nie dać sobie rady z Ubuntu i Gnome, ale zależy mi na płynności działania.

Wicd i NM działają dobrze nawet obok siebie, ale jak jedno wywalę, to drugie i tak działa bez problemu. Sprawdzałem i Wicd i NM

Co do Debiana: znalazłem coś takiego jak Elive 2.0 ze środowiskiem e17 wiec dobrze się składa, tylko coś nie mogę tego uruchomić :/ Jakiś błąd z grafiką...niby się bootuje, rozpakowuje a jak ma przejść do trybu graficznego to błąd wyskakuje i nie mogę tego obejść...

Łączę się zawsze z tą samą siecią więc to połączenie niskopoziomowe może być dobrym rozwiązaniem, tylko nie bardzo wiem jak to skonfigurować...zaraz poszperam w Googlach ;)
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

No ja mam Pentium IV, 2,4 HT i 1GB RAM, nVidia MX440 więc zdaje sobię sprawę jak Ubuntu działa na takim sprzęcie.
daj wyniki

Kod: Zaznacz cały

lspci

cat /etc/network/interfaces
w wypadku jednej sieci kompletnie te managery sieci są zbędne. wystarczy edycja /etc/network/interfaces. I zdecyduj się czy bawisz się z lekkimi środowiskami + ewentualnie wywalenie nm, wicd i edycja /etc/network/interfaces co działa na wszystkich środowiskach, nawet bez środowiska czy instalujesz Debiana, lekkie środowisko + równie prosty niskopoziomowy konfig (również /etc/network/interfaces). dlatego piszę o tym Debianie gdyż trochę łatwiej jest zainstalować, i zrobić to tam niż wywalać te automaty z Ubuntu, zbędne środowiska itd...

możesz dać jeszcze wynik

iwlist wlan0 scan
oraz napisać jakie szyfrowanie jest w tej sieci wlan.

do tego gdybyś chciał np. połączenie przez modem gsm, wyłączyć wlan0 a połączyć przez kabel itd.. i boisz się, że bez żadnego managera trudno tym zarządzać to nie tak. wystarczy prosty skrypcik z np. gxmessage jako interfejs dla użytkownika (jbc mogę Ci go napisać) a po drugiej stronie narzędzia typu wvdial, wpa_supplicant, ifconfig, iwconfig itd... które zwykle działają lepiej i stabilniej
xyz_14
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

lspci

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE/PE DRAM Controller/Host-Hub Interface (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE/PE Host-to-AGP Bridge (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 82)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801DB/DBL (ICH4/ICH4-L) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801DB (ICH4) IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) SMBus Controller (rev 02)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV44A [GeForce 6200] (rev a1)
02:05.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401 100Base-T (rev 01)
cat /etc/network/interfaces

auto lo
iface lo inet loopback
iwlist wlan0 scan:

wlan0     Scan completed :
          Cell 01 - Address: 00:16:41:F1:F8:31
                    Channel:10
                    Frequency:2.457 GHz (Channel 10)
                    Quality=52/70  Signal level=-58 dBm  
                    Encryption key:on
                    ESSID:"neostrada_6ff4"
                    Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 18 Mb/s
                              24 Mb/s; 36 Mb/s; 54 Mb/s
                    Bit Rates:6 Mb/s; 9 Mb/s; 12 Mb/s; 48 Mb/s
                    Mode:Master
                    Extra:tsf=000000daea0399b2
                    Extra: Last beacon: 24300ms ago
                    IE: Unknown: 000E6E656F7374726164615F36666634
                    IE: Unknown: 010882848B962430486C
                    IE: Unknown: 03010A
                    IE: Unknown: 2A0100
                    IE: Unknown: 2F0100
                    IE: Unknown: 32040C121860
                    IE: Unknown: DD060010180200F0
                    IE: WPA Version 1
                        Group Cipher : TKIP
                        Pairwise Ciphers (1) : TKIP
                        Authentication Suites (1) : PSK
                    IE: Unknown: DD180050F2020101000003A4000027A4000042435E0062322F00
A jak właściwie edytować /etc/network/interfaces? Bo po wpisaniu w konsoli to tylko dwie linijki wyskoczyły, z którymi nie bardzo wiem co zrobic...
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Łączysz się do sieci neostrada_6ff4 ?

/etc/network/interfaces edytować możesz za pomocą

sudo nano /etc/network/interfaces
pokaż jeszcze

dpkg -l | grep wpasupplicant
xyz_14
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

dpkg -l | grep wpasupplicant:

ii  wpasupplicant         0.6.10-2            client support for WPA and WPA2 (IEEE 802.11i)
Tak, łączę się z neostrada_6ff4. Tego /etc/network/interfaces i tak nie potrafię edytować...tak to jest, że człowiek wypuszczony z "okienek" nie za bardzo umie odnaleźć się w konsoli :(

I tak będę raczej szukał lżejszego Debiana, ale z ciekawości chce ten problem rozwiązać. Teraz w LXDE i menedżerach widzi sieci wifi, ale po podaniu prawidłowego klucza WPA i tak wyskakuje, że błędne hasło. zmiana klucza na WEP też nic nie daje. Nawet do sieci bez zabezpieczeń nie chce się połączyć. Bez sensu...
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64

Post autor: brezniew »

Poszukaj pod hasłami gnome-kyring, policykit-1-gnome, libpolkit-agent-1-0 etc.
Podejrzewam, że to jest przyczyną i problem dotyczy tylko NM.

Jeśli to ciągle ta sama sieć to skonfiguruj sobie za pomocą /etc/network/interfaces i wpa_supplicanta.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

jak masz wpasupplicant. weź

sudo nano /etc/wpa_supplicant.conf
a tam;

network={
ssid="neostrada_6ff4"
pairwise=TKIP
group=TKIP
psk="hasło_do_sieci"
}

zapisz a potem;

sudo wpasupplicant -B -i wlan0 -c /etc/wpa_supplicant.conf
powinien połączyć z palca. jak połączy można

sudo nano /etc/network/interfaces
i tam do tego o lo dopisać niżej;

auto wlan0
allow-hotplug wlan0
iface wlan0 inet dhcp
wpa-ssid ssid_twojej_sieci
wpa-psk hasło_do_twojej_sieci
na końcu

sudo ifconfig down wlan0 && sudo ifup wlan0
by zobaczyć czy wstanie sieć przez /etc/network/interfaces

co do policyki gdybyś używał np. menadżera logowania XDM tam do .xinitrc możnaby dopisać właśnie ck-launch oraz dbus przed openbox-session. w innych nie wiem jak to jest bo używam zwykle najprostszych i najlżejszych rozwiązań.
naprawdę warto nauczyć się niskopoziomowo tą sieć konfigurować. nie sądzę, by zadziałało to w sąsiedztwie z network managerem, ale kiedyś tak robiłem na lapku gdy miałem debiana. obecnie jest tam Arch i prosty skrypcik (Arch domyślnie nie posiada żadnych takich narzędzi do wlan czy np /etc/network/interfaces) który łączy z moją WPA2 przez wpa_supplicant wrzucony do /etc/rc.local. do tego zero problemów z siecią plus prosta diagnoza. łatwo potem napisać skrypty w bashu do zarządzanai tym ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”