Nieaktywne oraz znikające ikony na pulpicie ( Lubuntu - LXDE )

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
tomaszek1983
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Nieaktywne oraz znikające ikony na pulpicie ( Lubuntu - LXDE )

Post autor: tomaszek1983 »

Witam
Taki problem toczy moje lubuntu 11.10 od jakiegoś czasu. Otóż w losowo wybranym momencie ( mogę nie robić nic i tak się to stanie ) ikony na pulpicie przestają być aktywne, nie reagują na podwójne kliknięcie :confused: ( np. nie da się otworzyć katalogu na pulpicie, kliknięcie PPM> Otwórz też nie pomaga - brak reakcji ) Dotyczy to zarówno ikonek utworzonych przeze mnie, jak i dodanych przez sam system ( np. Menedżer plików ) Co ciekawe: nie reagują tylko na lewy klawisz myszy, na prawy reagują doskonale. Jeżeli już taki problem wystąpi to pomaga tylko restart systemu. Problem dotyczy tylko samego pulpitu, bo już z menedżera plików ( uruchomionego menu startowego ), terminala i każdego innego miejsca można na te katalogi czy też skróty wejść zawsze i bez problemu.
Kilka razy zdarzyło się, że ikony całkowicie zniknęły z pulpitu ( stało się tak podczas przenoszenia plików metodą "przeciągnij-upuść" ) Pliki powiązane z tymi ikonami zostały nie ruszone co sprawdziłem np. w Gnome Commander czy nawet w Midnight Commanderze.

Pracuję na koncie użytkownika utworzonym podczas instalacji - nie aktywowałem konta root'a, ale jak zajdzie taka potrzeba to i konto roota się założy ;-)

Niby żyć się z tym da, można wejść spoza pulpitu, ale to chyba nie o to chodzi. Macie jakieś pomysły co z tym zrobić?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”