Jestem nowym członkiem forum i przyszłym użytkownikiem linuxa (jestem uzbrojony w spore chęci, ogromną awersję do Windy i brak kasy na Mac'a). Korzystając z z live USB przetestowałem wstępnie kilka dystrybucji i padło na Ubuntu. A przekonał mnie do niego przede wszystkim wasz remix, który pokazał, że linux nie jest straszny i może od razu działać:)
Pytanie jest jak w temacie: "Czy szanowna społeczność to zrzeszona ma w planach zremiksowanie dystrybucji Precyzyjny Pangolin?"
Pytanie uzasadniam następująco:
1. Jestem totalnie zielony jeżeli idzie o linuxa i chciałbym startować z wersją, która podczas instalacji poprowadzi mnie za rączkę i bez mojej ingerencji zainstaluje mi wszystkie kodeki, pliki i programy pozwalające cieszyć się od razu podstawowymi funkcjami komputera (internet, media).
2. Chciałbym korzystać z wersji która jest nowa i będzie miała możliwie długie wsparcie (nowa wersja LTS).
3. Z licznych tekstów wiem, że nowe Ubuntu jest uważane przez użytkowników za szalenie proste w obsłudze i nowe remixy uznawane są za zbędne. Pozwolę sobie wyrazić inne zdanie. Osoby, które chciałyby dopiero zacząć przygodę z linuxem, a nie mają w domu zbędnego komputera, na którym będą mogły przez kilka dni poeksperymentować (lub po prostu: czasu) są niejako postawione pod ścianą. Albo poświęcisz swój czas i zasoby, albo jesteś skazany na Gates'a. Brak takiej wersji będzie ogromną stratą dla potencjalnych użytkowników.
4. Testowana przeze mnie Niebiańska Nimfa miała wszystko, lecz jej wsparcie niedługo się kończy. Testowana beta 2 wersji 12.04 nie miała kodeków, problem z polskimi znakami itd.
PS. Piszę na tym forum, a nie w przedszkolu linuxa, bo wydaje mi się bardziej odpowiednie na moje pytanie.
PPS. Szukałem wątku na ten temat - nie znalazłem. Być może słabo korzystam z wyszukiwarek i proszę mnie za to nie kamienować.
PPPS. Precyzyjny Pangolin? Dziwna nazwa. Dla stabilnego systemu wprowadzającemu zmiany (rozwój hud i unity) pasowałaby bardziej przewrotna nazwa jak Poczciwy Padalec