Obecnie posiadam router Linksysa WAG200G. Do tej pory miałem zaledwie 2 Mbit na łączu i router sprawował się świetnie. Jednak od pewnego czasu Netia świadczy mi internet o najwyższej możliwej prędkości. Na początku osiągałem prędkość ok. 9 Mbit. Niestety taka taka wysoka osiągi poskutkowały dużą niestabilnością łącza. Opcją która pozwala na stabilne korzystanie z sieci jest 6 Mbit (mój dom jest niecałe 3 km od centrali). Dlatego zastanawiałem się czy zmiana routera na nowszy nie pomoże mi w osiągnięciu lepszych rezultatów. W sieci bardzo pozytywne opinie zbiera TP-Link W8960N. M.in.:
Czy myślicie, ze zmiana routera pomoże mi osiągnąć lepsze wyniki na łączu?To jest modem na chipsecie Broadcom, a to oznacza, że wspaniale trzyma synchronizację DSL. Pięknie obsługuje tryb ADLS2+, który dostracja prędkość do szumów i jakości łącza. Miałem poprzednio Pentagram Cerberus P6341, które niestety nie trzymał synchronizacji (restarty średnio co 1/2h). A ten model tp linka pracuje stabilnie na tym samym łączy i nie mam przebić szumu modemowego do rozmowy telefonicznej - jest idealnie cicho.
Poziom szumu do sygnału na łączu DSL wzrósł z 6db do 9db i mogę korzystać z 6Mb/s na 4km kablu od centrali. Jak bym dostroił trochę SNR, to można by i wycisnąć 10Mb. Rewelacja!