używanie komendy dist-upgrade do aktualizacji

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Zielosz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

używanie komendy dist-upgrade do aktualizacji

Post autor: Zielosz »

witam

Otóż na pewnym forum znalazłem wątek odnośnie aktualizacji i różnych poleceń do tego służących i zastanawiam się czy to co tam piszą ja dobrze rozumię i czy pomoże w moim przypadku.

mianowicie używam 10.04 ale ostatnio przestał mi się łączyć z siecią bezprzewodową...stwierdziłem że to dobry moment żeby się zaktualizować ale oczywiście już nie mam opcji w aktualizatorze aby zainstalował nową dystrybucję więc chciałbym przeskoczyć od razu na coś z 2011 lub nawet z tego roku.

na wspomnianym forum piszą: "dist-upgrade używasz przy zmianach wersji np. 9.10 → 10.04."
więc czy tym sposobem mógłbym się ładnie , łatwo i bez strat danych zaktualizować...?
ważne info:nie działa mi napęd CD bo dziecko grzebało paluszkami; mogę się łączyć z netem po kablu więc powinno się dać przeprowadzić jakąśaktualizację online. :pt36:
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: używanie komendy dist-upgrade do aktualizacji

Post autor: bear7 »

Temat z wczoraj...
viewtopic.php?f=133&t=157498&p=899219#p899219
Zielosz pisze: więc czy tym sposobem mógłbym się ładnie , łatwo i bez strat danych zaktualizować...?
Z aktualizacjami nigdy nie wiadomo. Przyznam szczerze, że nigdy nie miałem problemów - odpukać w niemalowane drewno x 3. Ale na forum, czasami pojawiają się tematy, że aktualizacja nie przebiegła pozytywnie. Zazwyczaj powodem są problemy z siecią. Wracając jednak do twojego pytania, jak "home" jest na osobnej partycji, to danych nie stracisz, nawet w przypadku niepowodzenia podczas aktualizacji.
Zielosz pisze:nie działa mi napęd CD bo dziecko grzebało paluszkami; mogę się łączyć z netem po kablu więc powinno się dać przeprowadzić jakąśaktualizację online. :pt36:
Masz pendrive? Nie myślałeś o takiej możliwości?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
kondziu jah
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Fluxbox
Kontakt:

Post autor: kondziu jah »

Nie.

upgrade: aktualizuje tylko i wyłącznie te pakiety, do których trzeba pobrać nową paczkę i zainstalować
przykład: aktualizacja firefoksa - pobranie i instalacja nowej paczki

dist-upgrade: aktualizuje wszystkie pakety, czyli także takie, którym zmieniły się zależności, czyli może doinstalować nowo wymagane paczki i usunąć te, które będą kolidować z nowymi.
przykład: aktualizacja gimpa - nowa wersja wymaga dodatkowej biblioteki, czyli doinstalowania nowej paczki
przykład2: aktualizacja compiza: compiz-gnome jest niewspierany, więc zostaje usunięty, a w zamian automatycznie instaluje się compiz-kde

do aktualizacji wersji Ubuntu służy polecenie

Kod: Zaznacz cały

do-release-upgrade
Skrypt pobierający najnowszy sterownik nvidia -> http://adf.ly/Y8HRT
http://adf.ly/Y8HMh -> zaproszenie do dropboksa -> 500MB gratis.
http://adf.ly/?id=5385762 -> zarabiaj na linkowaniu
http://adf.ly/YIOh1 -> UIQ3 is not dead!
Zielosz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

dzięki za wskazówki wyszukiwarka nie znalazła mi żadnego postu z wyrażeniem dist-upgrade...

niestety na osobną partycję nie mam szans z powodu niewielkiej ilości miejsca na dysku bo jeszcze pewien kawał windows zajmuje...
pendrajwa mam tylko do 1 giga pojemności ale ściągnąłem wersję 11.04 i mam ją na dysku jak również na karcie pamięci...

sudo do-release-upgrade -d
znalazł dużo do aktualizacji ale nie mogę się doczytać do jakiej wersji...no ale trzeba będzie spróbować bo trza być twardym a nie mientkim jak to mawiają... :P :lol:
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: salvadhor »

Takie upgrade z reguły mogą przysporzyć później problemów (stare konfigi, itp). Zawsze instalowałem system na świeżo, mając oddzielny /home to pestka. W inny przypadku, zrobiłbym kopię /home (w całości - zachowają się ustawienia personalne, atrybuty plików, itp) i przekopiował tymczasowo gdzieś na partycję Windowsa (archiwum, nie sam /home). Potem świeża instalka systemu z podaniem jakiegoś innego usera niż był poprzednio (nie bawiłbym się już w 11.04 lub 11.10, lecz bez ceregieli wersję beta 12.04). Następnie z powrotem katalogi z archiwum do /home rozpakować, dodać poprzedniego użytkownika, przelogować się, usera zrobionego na potrzeby instalacji - usunąć (albo zostawić jako zapasówkę na jakiś czas, gdyby coś się sypło).
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: brezniew »

Zacznij od wykonania kopii zapasowej najważniejszych dokumentów.

Zainstaluj aptitude:

sudo apt-get install aptitude 
sudo aptitude update
Pousuwaj wszystkie nieoficjalne repozytoria z /etc/apt/sources.list i /etc/apt/sources.list/*
Poszukaj pakietów przejściowych i porzuconych:

LANG=C aptitude search ~dtransitional.*removed~i
aptitude search ?obsolete
Przejrzyj wyniki i powywalaj niepotrzebne pakiety.

Możesz jeszcze dla pewności poszukać tak:

aptitude search '?narrow(?installed, !?origin(Ubuntu))!?obsolete'
Znajdzie Ci zainstalowane nieoficjalne pakiety i postaraj się ich pozbyć.
Wyłącz zamknięte sterowniki i wtedy już możesz zacząć modlitwy o powodzenie aktualizacji ;-)
Zielosz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

a da się z terminala odpalić instalację z neta konkretnej wersji...? tudzież jakoś z pliku iso...?

zasysam wlaśnie 12.04 i szok że ma 700 mega...bo 11.04PL waży ponad 1,1giga...w takim wypadku wejdzie mi na pendriv'a i będę walczył dalej... :D
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zielosz pisze:a da się z terminala odpalić instalację z neta konkretnej wersji...? tudzież jakoś z pliku iso...?
Nie za bardzo (pomijając Wubi i inne takie wynalazki). Z terminala odpalisz tylko upgrade systemu i to tylko do wersji +1 wyżej (czyli np. z 10.04 do 10.10). Jeżeli ktoś zna tajemne moce, to podmieni sobie repozytoria i jako tako jakiś upgrade o dwie, trzy wersje zrobi, choć w takim przypadku jest 20 - 30 % szans, że wszystko zadziała jak należy.

Nie wiem, na ile sprawnie poruszasz się w technicznych programikach i jakie masz rozmiary swojego katalogu /home, ale zakładając, że większość danych (muzyka, filmy itp) trzymasz na partycji windowsowej, pokusiłbym się o zrewidowanie ułożenia partycji - czyli z tego co masz teraz na Ubuntu i o ile masz więcej niż 6GB, wydzieliłbym jakieś 1GB na oddzielny /home. Wtedy przyszłościowe wydania nie frustrowałby Cię tak bardzo, bo po prostu... robiłbyś świeżutką instalkę, aTwoje ustawienia personalne na oddzielnej partycji /home byłby nietknięte.
Root walks behind you.
Zielosz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

no to nagrałem 12.04 na usb jako .iso i nie odpala się...rozpakowałem iso i...też się nie odpala...jak bootuję z usb oczywiście...w każdym przypadku pojawia się migający kursor i nic się nie dzieje...coś źle zrobiłem jeszcze...?
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ale jak nagrałeś. Pod Linuksem masz narzędzie: Asystent nośnika rozruchowego, albo Unetbootin. Pod Windowsem to pojęcia nie mam (może jest Unetbootin). Po uruchomieniu programu wskazujesz pobrany obraz ISO, pokazujesz pendrive na który ma nagrać i całą resztę robi program. Przynajmniej mi tak się udawało odpalać różne dystrybucje :)
Root walks behind you.
Zielosz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

problem kolejny się pojawił...
w moim przypadku jeśli nie było by kilku problemów to podejrzewał bym że coś jest nie tak... :P

no ale do sedna sprawy docierając...
zrobiłem pena startowego asystentem...na 2 penach, a na jednym 2 razy nawet i przy odpalaniu cud...nie ma kursora ale za to jest motyw:
"SYSLINUX 3.36(...)
BOOT: (a jak wpiszę cokolwiek lub nic to)
Could find kernel image: linux"

doczytałem się o pliku syslinux i podmianie nazwy...problem w tym że na moim startowym owy plik nie występuje...
wgrałem go ręcznie znajdując go na iso i nic i podmiama nazwy i nic...chyba ten 12.04 nie za bardzo mnie lubi chociaż nawet mnie nie zna jeszcze... :P

(ładnych kilka godzin później...)

wykorzystując inne narzędzie do nagrania mojej instalki na pena pojawił się owy komunikat lecz-tu przełom w sprawie-po naciśnięciu ENTER'a pokazało się ładne menu i odpaliła się wersja live...bardzo ładna i od razu zachęciła mnie do instalacji po czym instalacja się zacięła, zawiesiła czy jak zwał... i jednak nie udało się nagrać nowego systemu na starym z zachowaniem /home'a...

przy kolejnej próbie udało się zainstalować system leć nie było mnie przy tym więc nie wiedziałem czy wszystko przebiegło pomyślnie do końca czy coś mnie ominęło...w każdym razie po restarcie nie ma w grubie na liście nowego systemu, są tylko narzędzia do testowania dysku i nieszczęsna winda z której teraz wypisuję...po czym zainstalowałem jeszcze raz i bez zmian...
poddaję się na ten czas i spać idę bo córę do przedszkola rano transportować trzeba i zacznie się walki część dalsza... :pt36:

...kolejny dzien zmagan...tym razem jestem ja ubunciaku z pena i szukam i probuje jakos namowic go do pokazania tego systemu w grubie ale narazie bez rezultatow...czytalem zeby dopisac do jakiegos pliku ale ciezko mam znalezc co dokladnie trzeba by wpisac...
jak zauwazylem wiekszosc ma problem odwrotny do mojego czyli windowsa nie pokazuje...
a tymczasem zbierac sie do roboty trzeba powoli... :mrgreen:

próbowałem updejta gruba i :

root@ubuntu:/home/ubuntu# sudo update-grub
/usr/sbin/grub-probe: error: cannot find a device for / (is /dev mounted?).
do tego wynik fdisc -l :

root@ubuntu:/home/ubuntu# sudo fdisk -l 

Disk /dev/sda: 250.1 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders, total 488397168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x096b096b

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *          63    81915434    40957686    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2        81915902   488392064   203238081+   f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5       163830933   165822929      995998+  82  Linux swap / Solaris
/dev/sda6       165822993   488392064   161284536    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda7        81915904   163829759    40956928   83  Linux

Partition table entries are not in disk order

Disk /dev/sdb: 1011 MB, 1011220480 bytes
32 heads, 61 sectors/track, 1011 cylinders, total 1975040 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x00000000

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1   *          61     1973471      986705+   c  W95 FAT32 (LBA)
i nie wiem co jeszcze bo już się gubię w tych wszystkich tekstach które czytałem i czego próbowałem...
Awatar użytkownika
kondziu jah
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: kondziu jah »

http://debian.linux.pl/threads/24705-Na ... owego-Grub

Wykonaj do polecenia "chroot..." włącznie, następnie wykonaj update-grub i reboot.

Jakby nie pomogło, to wykonaj wszystko z w/w strony, pamiętając, że ciebie dotyczą słowa o Grub 2 (v 1.99).
Skrypt pobierający najnowszy sterownik nvidia -> http://adf.ly/Y8HRT
http://adf.ly/Y8HMh -> zaproszenie do dropboksa -> 500MB gratis.
http://adf.ly/?id=5385762 -> zarabiaj na linkowaniu
http://adf.ly/YIOh1 -> UIQ3 is not dead!
Zielosz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

zrobiem część pierwszą i lipa...

odpaliłem zaś z pena i zacząłem od nowa i pociągnąłem akcję aż do punktu III i z wyników widać że kolejna lipa...

root@ubuntu:/# update-grub
Generating grub.cfg ...
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Found Microsoft Windows XP Professional on /dev/sda1
done
ciągle brak widocznego linuxa możliwego do odpalenia...
dla pewności zrobię restarta ale nie wróżę żadnych rewelacji... :cry:

(następnego dnia gdy słonko jest na samym czubku drzewa...)

Byłem od rana pełen nadzieji iż III punkt owego przewodnika uczyni cuda jako że znalazłem za pomocą

kernel /boot/ [tab]
jakieś obiecujące na moje oko pliki...mianowicie:
  • System.map-3.2.0-23-generic-pae
    abi-3.2.0-23-generic-pae
    config-3.2.0-23-generic-pae
    initrd.img-3.2.0-23-generic-pae
niestety komendy search.file nie dawały efektu (ale teraz działają więc to może literówka moja)...
doszedłem do połozenia hd0,msdos7 (przy pomocy klawisza tabulatora) :P
no i klops się pojawił przy ładowaniu kernela...próbowałem wcześniej wspomniane pliki załadować ale wyrzuca błąd:

error: invalid magic number
no i niestety moje magiczne numerki z totolotka też się nie sprawdzają i rozwiązania nie znalazłem chociaż google pokazuje jakieś wyniki ale są mało użyteczne... :???:

ogłaszam koniec mojej batalii...po wielu bitwach często przegranych wojna zakończona zostaje moim zwycięstwem...
dziękuję wszystkim którzy pomagali, poznałem dużo nowych narzędzi i trików które może jeszcze się przydadzą... :D
a całą sprawę zakończyłem ściągając 12.04 wersję beta2 . Po nagraniu na powolnego starego i wątpliwej jakości empecza i instalacji obarczonej dużym prawdopodobieństwem niepowodzenia (z powodu wspomnianego nośnika danych) wszystko narazie działa jak powinno... :D

dużo różności było w tym temacie więc jeśli szefostwo stwierdzi iż może on być przydatny to będzie trwał, a jeśli jednak zbyt dużo wątków i odmiennych tematów porusza to pewnie zostanie zakończony i wrzucony do lamusa... :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”