Przydzielanie miejsca na dysku

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
BossMV
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Przydzielanie miejsca na dysku

Post autor: BossMV »

Witam

Otóż jestem początkującym w sprawach tego systemu. Mianowicie mam zainstalowanego Windowsa XP i chciałem zainstalować sobie Ubuntu jako drugi system. Mam ok. 20 GB nieprzydzielonego miejsca na dysku, które chciałem przeznaczyć właśnie na Ubuntu. Problemem jest to, że podczas instalacji nie pokazuje mi się to (http://www.ubuntu-pomoc.org/obrazki/ins ... 1_04/3.png) okienko tylko od razu to (http://www.ubuntu-pomoc.org/obrazki/ins ... 1_04/4.png) z tym że u mnie nie widać ŻADNEGO podziału na partycje ani nic. Przy próbie kliknięcia "zainstaluj teraz" wyskakuje komunikat, że nie wybrano systemu plików i że mam to zrobić w menadżerze jakimś. Nie mam pojęcia o co mu chodzi. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, 19:17 przez BossMV, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
andres88pl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Problem z przydzieleniem miejsca na dysku

Post autor: andres88pl »

Spróbuj jeszcze raz instalkę od nowa powinna wyskoczyć obcja usuń ubuntu bo masz go zainstalowanego jak widać i zainstaluj obok windowsa 7 Skopałeś 1 instalkę ubuntu
BossMV
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Niestety próbowałem już kilka razy od nowa i nic to nie daje - nadal jest tak samo.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEM
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
andres88pl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

A spróbuj zgrać ważne dokumenty zrób formacik usuń wszystko zainstaluj najpierw windowsa 7 bo takiego posiadasz anie xp co widać na twoim zdjęciu a potem obok zainstaluj ubuntu. Lub zaistaluj na windowsie partition manager( wpisz w przeglądarke i zainstaluj wersje testową) stwórz partcje nowa i spróbuj jeszcze raz wgrać ubunciaka ale już na gotową partycje
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Zacznij od zmiany tytułu wątku, następnie uzupełnij swój wątek informacjami o wersję Ubuntu oraz uzupełnij swój profil. Na razie to tylko możemy zgadywać.
andres88pl pisze:A spróbuj zgrać ważne dokumenty zrób formacik usuń wszystko zainstaluj najpierw windowsa 7 bo takiego posiadasz anie xp co widać na twoim zdjęciu a potem obok zainstaluj ubuntu. Lub zaistaluj na windowsie partition manager( wpisz w przeglądarke i zainstaluj wersje testową) stwórz partcje nowa i spróbuj jeszcze raz wgrać ubunciaka ale już na gotową partycje
Zaraz formacik. Każdy problem rozwiązujesz formatem? Poza tym, z tego co napisał ma XP, a zdjęcia, które podał, pochodzą z ubuntu-pomoc.org. Inną sprawą jest Partition Manager. Nie jestem pewny, czy wersja testowa pozwala na utworzenie partycji. Zresztą nie ma potrzeby bawić się z tym programem. Skoro ma płytę Ubuntu, to znaczy, że ma GParted. Wystraczy odpalić Ubuntu z płyty w trybie LiveCD. Pewne przyzwyczajenie trzeba zostawić wraz z Windows ;-)
Awatar użytkownika
andres88pl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Racja bear7 nie pomyślałem o GParted! Ot i kolego BossMV masz rozwiązanie! Zobacz na 1 fotkę pisze ten system ma zainstalowany windows 7 i ubuntu 10.04 lts
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

andres88pl pisze:Zobacz na 1 fotkę pisze ten system ma zainstalowany windows 7 i ubuntu 10.04 lts
A ja Ci napisałem, że fotki nie są jego autorstwa, tylko są to przykładowe fotki zaczerpnięte z ubuntu-pomoc.org. On się tylko odwołał do przykładowych, aby pokazać, jakiego okienka mu brak. No chyba że postanowił umieścić logo ubuntu-pomoc.org na każdym z nich.
Awatar użytkownika
andres88pl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Sorki masz rację nie wpatrywałem się
BossMV
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Przydzielanie miejsca na dysku

Tak, dokładnie. Zdjęcia, które podałem są tylko przykładowe.

Jeszcze raz:
- mam Windowsa XP z SP2 i dwie partycje: "C (Windows)" - 9,76 GB i "D" - 118 GB obie NTFS
- oprócz tego mam 21 GB nieprzydzielonego miejsca
- chcę zainstalować Ubuntu 11.04PL Niebiańska Nimfa wersja 32-bitowa pobrane z tej strony i wypalone na płytę DVD
- podczas próby instalacji po tym (http://www.ubuntu-pomoc.org/obrazki/ins ... 1_04/2.png) okienku pokazuje mi się od razu to (http://www.ubuntu-pomoc.org/obrazki/ins ... 1_04/4.png) z tym, że tak jak wspominałem w miejscu, gdzie na screenie są podane partycje, ich rozmiary itd. ja nie mam NIC (po prostu jest puste pole), tego górnego paseczka z podziałem również nie ma
- w miejscu, gdzie na screenie jest "/dev/sda ATA... (320.1 GB)" ja mam po prostu "/dev/sda"

Co mogę zrobić? Jak będą potrzebne jeszcze jakieś informacje to podam. Proszę o pomoc. :)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

oprócz tego mam 21 GB nieprzydzielonego miejsca
Troszkę mało miejsca.
- chcę zainstalować Ubuntu 11.04PL Niebiańska Nimfa wersja 32-bitowa pobrane z tej strony i wypalone na płytę DVD
troszkę za stary system polecam przeczekać jeszcze 9 dni.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Linuxoholic »

Podejrzewam skopana tablice partycji, tak jak wspomniał bear7, odpal Ubuntu LiveCD i użyj GParted, jeśli nic nie zdziałasz, możliwe, ze będziesz musiał zrobić cały dysk na świeżo, czyli nową tablice partycji.
Awatar użytkownika
Rafcio
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Rafcio »

Demonstracja Video Instalacji i przygotowania dysku programem GParted do Systemu Linux :)
Linux-Instalacja-systemu.DobreProgramy
Debian Jessie
Awatar użytkownika
andres88pl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Kolego Boss ale Ty miałeś stworzyć partycję g parted programem i na niej zainstalować systemik a nie na 21gb nieprzydzielonej przestrzeni! oj chyba nie obejdzie się bez formatu dysku:-( jak napisał Linuxoholic.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”