Błąd z java JDK przy instalacji Netbeans

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
xerxes15
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86_64

Błąd z java JDK przy instalacji Netbeans

Post autor: xerxes15 »

Siemka. Mam taki problem, zacząłem niedawno przygodę z Linuxem. Wybrałem dystrybucję Ubuntu, ponieważ już kiedyś na niej pracowałem (za kilka, może kilkanaście miesięcy mam zamiar przerzucić się na Fedorę) i chcę stworzyć sobie środowisko do tworzenia witryn WWW i odwzorowania serwera. Instalacja i konfiguracja apache, php, mysql i phpmyadmin poszła jak po maśle. Teraz chcąc zainstalować kombajn do programowania "Netbeans" napotkałem się na problem z Java JDK. Bez tego pakietu Netbeans nie ruszy. Po uruchomieniu instalacji kombajnu dowiedziałem się, że nie ma zainstalowanego JDK, ale zaraz, co to jest: "/etc/java-6-openjdk" ? Dobra, zostawiłem ten katalog i spróbowałem zainstalować poprzez terminal pakietu za pomocą

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install sun-java6-jdk

jak i zarówno z poziomu roota

sudo -i
apt-get install sun-java6-jdk
Tyle, że zostałem poinformowany, że dany składnik Java jest już zainstalowany w komplecie z innymi zestawami Java.

Ostatnia próba, ściągnąłem komplikację netbeansa i java JDK specjalnie pod dystrybucję linuxa ale nawet nie chce się uruchomić (chmody nadane).

Aktualnie, próbuję zainstalować poprzez

sudo apt-get install netbeans
Jednak nie wiem czy to się uda i jaka wersja się zainstaluje.

Proszę o pomoc.

PS. Zależy mi na pełnej wersji Netbeansa, czyli Java, C++, PHP i inne pakiety.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, 19:18 przez xerxes15, łącznie zmieniany 2 razy.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Problem z java JDK

Post autor: bear7 »

Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEM
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
B4rdzoF4jnyF4cet
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity

Re: Błąd z java JDK przy instalacji Netbeans

Post autor: B4rdzoF4jnyF4cet »

xerxes15 pisze: Po uruchomieniu instalacji kombajnu dowiedziałem się, że nie ma zainstalowanego JDK, ale zaraz, co to jest: "/etc/java-6-openjdk" ?
Prawdopodobnie masz zainstalowaną otwartą implementację Java, czyli OpenJDK. Sprawdzisz to za pomocą polecenia:

java -version
xerxes15 pisze: Dobra, zostawiłem ten katalog i spróbowałem zainstalować poprzez terminal pakietu za pomocą

sudo apt-get install sun-java6-jdk

jak i zarówno z poziomu roota

sudo -i
apt-get install sun-java6-jdk
Tyle, że zostałem poinformowany, że dany składnik Java jest już zainstalowany w komplecie z innymi zestawami Java.
Pakietu sun-java6-jdk nie ma już w repozytoriach ze względów bezpieczeństwa, a najnowszej wersji Java firma Canonical nie może rozpowszechniać ze względów licencyjnych. W repozytoriach znajduje się więc jedynie otwarty odpowiednik tego pakietu czyli OpenJDK. Niestety OpenJDK nie zawsze działa poprawnie.

Jeśli okaże się, że masz w systemie zainstalowane OpenJDK to spróbuj tak:
1. Usuń OpenJDK
2. Pobierz i zainstaluj najnowszą Jave z http://java.com/pl/
3. Zainstaluj Netbeans
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”