Kernele testowe/stabilne wersja v18.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v18.x - atom oraz K8

Post autor: Galvatron »

Przy bieżącym bootowaniu system zawiesił się na takim błędzie (dioda HDD świeciła ciągłym światłem):

Kod: Zaznacz cały

uhci_hcd 0000:00:10:0: Unlink after no-IRQ? Controller is probably using the wrong IRQ.
usb 2-1: device descriptor read/64, error -110
ata2: lost interrupt (Status 0x58)
dmesg: http://pastebin.com/SacV8tzW

kern.log: http://pastebin.com/yKCSfpyT
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

Galvatron pisze:Przy bieżącym bootowaniu system zawiesił się na takim błędzie (dioda HDD świeciła ciągłym światłem):

uhci_hcd 0000:00:10:0: Unlink after no-IRQ? Controller is probably using the wrong IRQ.

Chyba znowu błąd tego modułu kontrolera uhci w kernelu, co ext rozmawiał ze mną chyba w wersji 17 swojego kernela... naprawili to i znowu?
Ty jeszcze walczysz z tym dyskiem... Jak dysk żyje i masz ciągłe błędy read/write to może masz coś z pamięcią RAM. Ile masz RAMU i po ile kości pamięci?

-- sobota, 14 kwietnia 2012, 10:11 --
e X t 7 3 pisze:
Zatem tak, myślę nad usprawnieniem instalowania moich rozwiązań, albo w postaci graficznego instalatora, albo ppa. Jednak każde z tych rozwiązań skutkuje wzmożeniem pracy w początkowej fazie ich wdrożenia, na co teraz sobie pozwolić nie mogę ;). Ponadto ppa wprowadza pewne ograniczenia w procesie budowania paczek, a Ja dość ostro korzystam z dobrodziejstw jakie daje GCC ;). Jednaka do końca roku muszę tu wprowadzić zmiany.

Pozdrawiam

-- 13 kwi 2012 10:26 --

Tak znam kernel Liquorix, to kernel Steven`a Barrett`a. Bazuje na jego źródłach zen-kernel. Ja poznałem Stevena właśnie w czasie, kiedy korzystałem z jego repozytorium git dla ZEN. Obecnie nie używam – o przyczynach już pisałem, a widać je w teście Phoronix. Właśnie Steven pochwalił się na Face`ię, że Jego kernel był testowany na Phoronix. Oczywiście mu pogratulowałem [widać na jego tablicy :P] ;).

Pozdrawiam
Nie masz żadnych ograniczeń ani dodatkowej roboty - robisz sobie paczkę DEB po swojemu i korzystasz z dobrodziejstw Dropboxa - pisałem ci o tym kiedyś, że wiem jak zrobić takie PPA bez korzystania np. launchpada.
Co do kernela ZEN: używam nieprzerwanie i chwalę go sobie:) Obecna wersja 3.3.0-1 sprawuje się wyśmienicie.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2012, 10:14 przez luk1don, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Mam 1GB + 512MB - obydwie to GoodRAM DDR 400MHz. Może faktycznie warto by było przejechać je Memtestem, ale nie wydaje mi się, bo sam system jest stabilny jak skała.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Galvatron pisze:Mam 1GB + 512MB - obydwie to GoodRAM DDR 400MHz. Może faktycznie warto by było przejechać je Memtestem, ale nie wydaje mi się, bo sam system jest stabilny jak skała.
Nie pamiętam jak to było: żeby działało dwukanałowo (dual layer czy jekoś) to obydwie kości pamięci muszą być jednakowej pojemności i częstotliwości?
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Moja płyta nie obsługuje dual channel, bo tak to się nazywa. działa to tak, że obsadzasz identyczne kości w bankach tego samego koloru, i każda z nich ma własny, 64-bitowy kanał, co daje łącznie szynę danych 128-bit. Od Core i7 9xx wszedł także triple channel (3x 64-bit = 192-bit), a najnowsze i7 3xxx, oraz Opterony na architekturze "Bulldozer", mają nawet quad channel (4x 64-bit = 256-bit).
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Galvatron pisze:Przy bieżącym bootowaniu system zawiesił się na takim błędzie (dioda HDD świeciła ciągłym światłem):

hmm wysokie prawdopodobieństwo, ze to jakiś błąd w Biosie ... swego czasu raportowano ostro w Red Hatcie, ale się temu przyjże jeszcze. Zobaczymy, jak będzie pod v18.4 - będzie bazować na 3.2.15 - tiu zmodyfikowałem jeszcze ustawienia - powinien być wydajniejszy i bardziej responsywny od 18.3, nie wspominając v17.7.

Pozdrawiam

-- 14 kwi 2012 13:26 --
luk1don pisze:

Chyba znowu błąd tego modułu kontrolera uhci w kernelu, co ext rozmawiał ze mną chyba w wersji 17 swojego kernela... naprawili to i znowu?
Ty jeszcze walczysz z tym dyskiem... Jak dysk żyje i masz ciągłe błędy read/write to może masz coś z pamięcią RAM. Ile masz RAMU i po ile kości pamięci?

-- sobota, 14 kwietnia 2012, 10:11 --
e X t 7 3 pisze:
Zatem tak, myślę nad usprawnieniem instalowania moich rozwiązań, albo w postaci graficznego instalatora, albo ppa. Jednak każde z tych rozwiązań skutkuje wzmożeniem pracy w początkowej fazie ich wdrożenia, na co teraz sobie pozwolić nie mogę ;). Ponadto ppa wprowadza pewne ograniczenia w procesie budowania paczek, a Ja dość ostro korzystam z dobrodziejstw jakie daje GCC ;). Jednaka do końca roku muszę tu wprowadzić zmiany.

Pozdrawiam

-- 13 kwi 2012 10:26 --

Tak znam kernel Liquorix, to kernel Steven`a Barrett`a. Bazuje na jego źródłach zen-kernel. Ja poznałem Stevena właśnie w czasie, kiedy korzystałem z jego repozytorium git dla ZEN. Obecnie nie używam – o przyczynach już pisałem, a widać je w teście Phoronix. Właśnie Steven pochwalił się na Face`ię, że Jego kernel był testowany na Phoronix. Oczywiście mu pogratulowałem [widać na jego tablicy :P] ;).

Pozdrawiam
Nie masz żadnych ograniczeń ani dodatkowej roboty - robisz sobie paczkę DEB po swojemu i korzystasz z dobrodziejstw Dropboxa - pisałem ci o tym kiedyś, że wiem jak zrobić takie PPA bez korzystania np. launchpada.
Co do kernela ZEN: używam nieprzerwanie i chwalę go sobie:) Obecna wersja 3.3.0-1 sprawuje się wyśmienicie.
Kwestia uhci_usb to problem leżąca raczej po stronie VIA. Zobaczymy przy wersji v18.4.

Natomiast kwestia kernela Stevena. Jest naprawdę oki. Choć tak jak wspominałem korzysta z dość eksperymentalnych rozwiązań, jest bardziej stockowy, ma aktywny rts5139 i w przypadku kernela 3.3.x posiada błąd o którym poniżej.

Zatem teraz na szybko [mam mało czasu], rts5139 = wywalenie usb-storage, w przypadku, gdy mamy czytnik kard Realteka o w/w nazwie. Za namową Grega K-H opisałem problem Developerom Realteka [ze wskazaniem koniecznych do modyfikacji plików .h i .c aby była możliwa prawidłowa budowa sterownika) i teraz czekam na odpowiedź.

Ponadto kwestia kernela 3.3.x ... jest tu błąd na pewno btusb, skutkujący także wywaleniem usb-storage. Ostatnimi dniami dość intensywnie omawiałem problem z Gregiem K-H i staneło na tym, że raczej na pewno pierwotny błąd tkwi w btusb, ale nie wiadomo, czy w jakieś korelacji z usb-storage, bo wywalanie w/w skutkuje całkowitym wywaleniem usb-storage. Teraz czekamy na odpowiedź Developerów podsystemu bluetooth. Do tego czasu raczej nie wydam kernela bazującego na 3.3.x ... zbyt duża liczba userów ma moduł Bluetooth aktywny.

Jeszcze odnoście instalacji moich paczek, rozważam także Twoją propozycje.

Co do wydajności kernela Stevena - musi być niższa w pewnych zastosowaniach - wynika to z przyjętych rozwiązań. Podobnie responsywność - po przekroczeniu określonego progu obciążenia procesora, na słabszych maszynach nastąpi jej gwałtowne załamanie.

Może później lub jutro rozwinę temat.

Pozdrawiam

-- 14 kwi 2012 13:32 --

Ponadto jeśli poniższy błąd:

pojawi się ponownie w v18.4 zgłoszę go.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

e X t 7 3 pisze:
Ponadto jeśli poniższy błąd:

pojawi się ponownie w v18.4 zgłoszę go.

Pozdrawiam
Dziękuję bardzo.:)
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Dominbik »

e X t 7 3 pisze: Może później lub jutro rozwinę temat.
Tak! Takich wykładów aktualnych w internecie w pl trudno znaleźć a to ciekawe jest
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Właśni jestem świeżo po testach 12.04 beta 2: Wygląda bardzo obiecująco, a samo Unity jakby mniej muli. Niestety Compiz jest jeszcze zbyt zabugowany, podobnie jak LightDM, gdzie za każdym razem wywalało mnie z powrotem do ekranu logowania (restar X'ów). Dopiero wymiana na GDM w ogóle pozwoliła w ogóle używać systemu.

-- 15 kwi 2012, o 19:59 --

e X t 7 3: Kiedyś mówiłeś, że Mint ma własny kernel kompilowany pod i486. Ostatnio natknąłem się na informację, że faktycznie, ale chodzi wyłącznie o wersję na czystym Debianie (Linux Mint Debian Edition - LMDE), nie tę na Ubuntu, oznaczaną damskim imieniem.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zbudowałem 64-bitową wersje 3.2.15-ext73-f1-18.4-atom-ags-cfs. Uruchomiłem pod Kubuntu 12.04 postawionym na 1201n i powiem szczerze bardzo ładnie działa - sporo responsywniej niż wersja 32-bit i odczuwalnie lepiej niż wersja generic ;). Oczywiście nie wszystkie atomy będą mogły skorzystać z jej dobrodziejstwa, ale wersja 32 bit także odczuwalnie powinna działać "lepiej" niż poprzednie. Najprawdopodobniej udostępnię kernel v18.4 do środy.

Pozdrawiam

-- 17 kwi 2012 14:07 --

Zatem tak, mam już dwa patche na kernel 3.3.x, które rozwiązują "wywalanie się" btusb i usb-storage - zrealizowane już w marcu, ale dopiero dziś do mnie wysłane przez ich Twórcę Andrei`a Emeltchenkę. Mam nadzieje, że z kernelem 3.3.3 trafią do głownje linii - już napisałme w tej sprawie do Grega K-H. Mogę zatem już budować stabilny kernel opraty o linux-3.3.2. Powstaje pytanie, czy wypuszczać v18.4 oparty o 3.2.15 - działa bardzo dobrze i jeśli działa, jak należy uznać go za stabilny ? Czy też, wstrzymać się z jego realizacją i jescze poczekacie na v19.0 oparty o w/w 3.3.2 ?

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Osobiście chętnie poczekam na 19.x, ale może warto byłoby dodać trzecią gałąź - RC - i właśnie w niej wypuścić 18.4?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Osobiście chętnie poczekam na 19.x, ale może warto byłoby dodać trzecią gałąź - RC - i właśnie w niej wypuścić 18.4?
Też nad tym myślałem ... i chyba tak zrobię ;).

Pozdrawiam

sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: sokarsg-1 »

Ja bym poprosił 18.4 atom w wersji 64 bity bo obecnie działam na 18.3 k8-64.
Działa wam na obecną chwile hibernacja i usypianie na Nvidi pod Kubuntu 12.04 bo jakiś czas temu znowu poszły aktualizacje, które coś skopały i u mnie na 1201n przestały działać te bajery? Pytam bo do premiery już nie długo i chyba paczki są już zamrożone więc chyba powinno już wszytko działać no chyba że ja coś mam skopane, używam sterów 295.20.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

sokarsg-1 pisze:Ja bym poprosił 18.4 atom w wersji 64 bity bo obecnie działam na 18.3 k8-64.
Działa wam na obecną chwile hibernacja i usypianie na Nvidi pod Kubuntu 12.04 bo jakiś czas temu znowu poszły aktualizacje, które coś skopały i u mnie na 1201n przestały działać te bajery? Pytam bo do premiery już nie długo i chyba paczki są już zamrożone więc chyba powinno już wszytko działać no chyba że ja coś mam skopane, używam sterów 295.20.
Zrobię i v18.4 i 19.0 ... ale to chwilę mi chwilę zajmie. Natomiast hibernacja pod 12.04 została defaultowo WYŁĄCZONA ! ;P ... da się włączyć pod Ubuntu, np. tu Kolega bear7 opisał ten sposób ... natomiast pod Kubuntu mi nie działa ... właśnie szukam rozwiązania. W kwestii usypiania - to jest błąd sterowników Nvidii ... mi pod 1201n też na razie nie działa prawidłowo ... ponoć w 295.40 jest oki ... ale one znowu mają inne problemy - na niektórych sprzętach spadek mocy jest "zatrważający" :P. Zatem czekam na poprawki do nich.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Premiera dopiero za tydzień, a usunięcie przynajmniej najbardziej irytujących błędów i pełna stabilizacja to kolejne kilka tygodni (prawdopodobnie gdzieś do wakacji). Dopóki system jest w fazie beta, pewne rzeczy mogą się jeszcze zmieniać. Jeśli sytuacja nie poprawi się z dniem 26 IV, wtedy można zgłosić błąd. Wcześniej jednak mimo wszystko polecałbym aktualizację sterowników do najnowszej wersji - 295.40.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Premiera dopiero za tydzień, a usunięcie przynajmniej najbardziej irytujących błędów i pełna stabilizacja to kolejne kilka tygodni (prawdopodobnie gdzieś do wakacji). Dopóki system jest w fazie beta, pewne rzeczy mogą się jeszcze zmieniać. Jeśli sytuacja nie poprawi się z dniem 26 IV, wtedy można zgłosić błąd. Wcześniej jednak mimo wszystko polecałbym aktualizację sterowników do najnowszej wersji - 295.40.
Masz racje, jak zawsze stabilizacja zajmuje od kilku tygodni do 2-3 miesięcy. Natomiast, co do sterowników 295.40 ... działają dziwnie - potrafią notować bardzo duże skoki w zakresie wydajności, tzn. działać o wiele szybciej niż poprzednie ... ale i o wiele wolniej od nich. Zależy od układu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

A właśnie - jak idą przygotowania do rozpoczęcia sprzedaży maszyn? Czy obok laptopów rozważasz także nettopy/HTPC/mini-PC?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:A właśnie - jak idą przygotowania do rozpoczęcia sprzedaży maszyn? Czy obok laptopów rozważasz także nettopy/HTPC/mini-PC?
Przygotowania idą ... choć nie tak szybko, jak bym sobie tego życzył. Mam nadzieje, że niedługo będę mógł stwierdzić, że już startuje ;). Tak rozważam taką możliwość - mam nadzieje, że będę mógł coś zaproponować.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Galvatron pisze:Właśni jestem świeżo po testach 12.04 beta 2: Wygląda bardzo obiecująco, a samo Unity jakby mniej muli. Niestety Compiz jest jeszcze zbyt zabugowany, podobnie jak LightDM, gdzie za każdym razem wywalało mnie z powrotem do ekranu logowania (restar X'ów). Dopiero wymiana na GDM w ogóle pozwoliła w ogóle używać systemu.

e X t 7 3: Kiedyś mówiłeś, że Mint ma własny kernel kompilowany pod i486. Ostatnio natknąłem się na informację, że faktycznie, ale chodzi wyłącznie o wersję na czystym Debianie (Linux Mint Debian Edition - LMDE), nie tę na Ubuntu, oznaczaną damskim imieniem.
Pod Pentium po co ci i486 :razz: To już i686 nie pasuje:) LMDE korzysta z repo Debiana, a w swoich repo nie ma chyba kerneli. Kernele tworzą np. deweloperzy dystrybucji opartych na Debianie - Aptosida czy Siduction (kernele znajdziesz w ich repo).

-- czwartek, 19 kwietnia 2012, 15:06 --

Tu macie kernel Siduction z numerkiem 3.3:
ftp://ftp.spline.de/pub/siduction/siduc ... 6_i386.deb
U mnie działa nieźle pod Intel Celeron Northwood.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

luk1don pisze:
Galvatron pisze:Właśni jestem świeżo po testach 12.04 beta 2: Wygląda bardzo obiecująco, a samo Unity jakby mniej muli. Niestety Compiz jest jeszcze zbyt zabugowany, podobnie jak LightDM, gdzie za każdym razem wywalało mnie z powrotem do ekranu logowania (restar X'ów). Dopiero wymiana na GDM w ogóle pozwoliła w ogóle używać systemu.

Pod Pentium po co ci i486 :razz: To już i686 nie pasuje:) LMDE korzysta z repo Debiana, a w swoich repo nie ma chyba kerneli. Kernele tworzą np. deweloperzy dystrybucji opartych na Debianie - Aptosida czy Siduction (kernele znajdziesz w ich repo).

-- czwartek, 19 kwietnia 2012, 15:06 --

Tu macie kernel Siduction z numerkiem 3.3:
U mnie działa nieźle pod Intel Celeron Northwood.
Witaj, ale nikt nei zamierza używać kernela zbudowanego dla i486 ;). Tylko była mowa o ty, że taki kernel w Mincie jest i w niektórych wersjach był , jako defaultowy.

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”