Kod: Zaznacz cały
uhci_hcd 0000:00:10:0: Unlink after no-IRQ? Controller is probably using the wrong IRQ.
usb 2-1: device descriptor read/64, error -110
ata2: lost interrupt (Status 0x58)
kern.log: http://pastebin.com/yKCSfpyT
Moderator: e X t 7 3
uhci_hcd 0000:00:10:0: Unlink after no-IRQ? Controller is probably using the wrong IRQ.
Chyba znowu błąd tego modułu kontrolera uhci w kernelu, co ext rozmawiał ze mną chyba w wersji 17 swojego kernela... naprawili to i znowu?Galvatron pisze:Przy bieżącym bootowaniu system zawiesił się na takim błędzie (dioda HDD świeciła ciągłym światłem):
dmesg: http://pastebin.com/SacV8tzWKod: Zaznacz cały
uhci_hcd 0000:00:10:0: Unlink after no-IRQ? Controller is probably using the wrong IRQ. usb 2-1: device descriptor read/64, error -110 ata2: lost interrupt (Status 0x58)
Nie masz żadnych ograniczeń ani dodatkowej roboty - robisz sobie paczkę DEB po swojemu i korzystasz z dobrodziejstw Dropboxa - pisałem ci o tym kiedyś, że wiem jak zrobić takie PPA bez korzystania np. launchpada.e X t 7 3 pisze:
Zatem tak, myślę nad usprawnieniem instalowania moich rozwiązań, albo w postaci graficznego instalatora, albo ppa. Jednak każde z tych rozwiązań skutkuje wzmożeniem pracy w początkowej fazie ich wdrożenia, na co teraz sobie pozwolić nie mogę. Ponadto ppa wprowadza pewne ograniczenia w procesie budowania paczek, a Ja dość ostro korzystam z dobrodziejstw jakie daje GCC
. Jednaka do końca roku muszę tu wprowadzić zmiany.
Pozdrawiam
-- 13 kwi 2012 10:26 --
Tak znam kernel Liquorix, to kernel Steven`a Barrett`a. Bazuje na jego źródłach zen-kernel. Ja poznałem Stevena właśnie w czasie, kiedy korzystałem z jego repozytorium git dla ZEN. Obecnie nie używam – o przyczynach już pisałem, a widać je w teście Phoronix. Właśnie Steven pochwalił się na Face`ię, że Jego kernel był testowany na Phoronix. Oczywiście mu pogratulowałem [widać na jego tablicy]
.
Pozdrawiam
Nie pamiętam jak to było: żeby działało dwukanałowo (dual layer czy jekoś) to obydwie kości pamięci muszą być jednakowej pojemności i częstotliwości?Galvatron pisze:Mam 1GB + 512MB - obydwie to GoodRAM DDR 400MHz. Może faktycznie warto by było przejechać je Memtestem, ale nie wydaje mi się, bo sam system jest stabilny jak skała.
hmm wysokie prawdopodobieństwo, ze to jakiś błąd w Biosie ... swego czasu raportowano ostro w Red Hatcie, ale się temu przyjże jeszcze. Zobaczymy, jak będzie pod v18.4 - będzie bazować na 3.2.15 - tiu zmodyfikowałem jeszcze ustawienia - powinien być wydajniejszy i bardziej responsywny od 18.3, nie wspominając v17.7.Galvatron pisze:Przy bieżącym bootowaniu system zawiesił się na takim błędzie (dioda HDD świeciła ciągłym światłem):
uhci_hcd 0000:00:10:0: Unlink after no-IRQ? Controller is probably using the wrong IRQ. usb 2-1: device descriptor read/64, error -110 ata2: lost interrupt (Status 0x58)
Kwestia uhci_usb to problem leżąca raczej po stronie VIA. Zobaczymy przy wersji v18.4.luk1don pisze:Chyba znowu błąd tego modułu kontrolera uhci w kernelu, co ext rozmawiał ze mną chyba w wersji 17 swojego kernela... naprawili to i znowu?Galvatron pisze:Przy bieżącym bootowaniu system zawiesił się na takim błędzie (dioda HDD świeciła ciągłym światłem):
Ty jeszcze walczysz z tym dyskiem... Jak dysk żyje i masz ciągłe błędy read/write to może masz coś z pamięcią RAM. Ile masz RAMU i po ile kości pamięci?
-- sobota, 14 kwietnia 2012, 10:11 --
Nie masz żadnych ograniczeń ani dodatkowej roboty - robisz sobie paczkę DEB po swojemu i korzystasz z dobrodziejstw Dropboxa - pisałem ci o tym kiedyś, że wiem jak zrobić takie PPA bez korzystania np. launchpada.e X t 7 3 pisze:
Zatem tak, myślę nad usprawnieniem instalowania moich rozwiązań, albo w postaci graficznego instalatora, albo ppa. Jednak każde z tych rozwiązań skutkuje wzmożeniem pracy w początkowej fazie ich wdrożenia, na co teraz sobie pozwolić nie mogę. Ponadto ppa wprowadza pewne ograniczenia w procesie budowania paczek, a Ja dość ostro korzystam z dobrodziejstw jakie daje GCC
. Jednaka do końca roku muszę tu wprowadzić zmiany.
Pozdrawiam
-- 13 kwi 2012 10:26 --
Tak znam kernel Liquorix, to kernel Steven`a Barrett`a. Bazuje na jego źródłach zen-kernel. Ja poznałem Stevena właśnie w czasie, kiedy korzystałem z jego repozytorium git dla ZEN. Obecnie nie używam – o przyczynach już pisałem, a widać je w teście Phoronix. Właśnie Steven pochwalił się na Face`ię, że Jego kernel był testowany na Phoronix. Oczywiście mu pogratulowałem [widać na jego tablicy]
.
Pozdrawiam
Co do kernela ZEN: używam nieprzerwanie i chwalę go sobie:) Obecna wersja 3.3.0-1 sprawuje się wyśmienicie.
Dziękuję bardzo.e X t 7 3 pisze:
Ponadto jeśli poniższy błąd:
pojawi się ponownie w v18.4 zgłoszę go.Kod: Zaznacz cały
Pozdrawiam
Tak! Takich wykładów aktualnych w internecie w pl trudno znaleźć a to ciekawe jeste X t 7 3 pisze: Może później lub jutro rozwinę temat.
Też nad tym myślałem ... i chyba tak zrobięGalvatron pisze:Osobiście chętnie poczekam na 19.x, ale może warto byłoby dodać trzecią gałąź - RC - i właśnie w niej wypuścić 18.4?
Zrobię i v18.4 i 19.0 ... ale to chwilę mi chwilę zajmie. Natomiast hibernacja pod 12.04 została defaultowo WYŁĄCZONA !sokarsg-1 pisze:Ja bym poprosił 18.4 atom w wersji 64 bity bo obecnie działam na 18.3 k8-64.
Działa wam na obecną chwile hibernacja i usypianie na Nvidi pod Kubuntu 12.04 bo jakiś czas temu znowu poszły aktualizacje, które coś skopały i u mnie na 1201n przestały działać te bajery? Pytam bo do premiery już nie długo i chyba paczki są już zamrożone więc chyba powinno już wszytko działać no chyba że ja coś mam skopane, używam sterów 295.20.
Masz racje, jak zawsze stabilizacja zajmuje od kilku tygodni do 2-3 miesięcy. Natomiast, co do sterowników 295.40 ... działają dziwnie - potrafią notować bardzo duże skoki w zakresie wydajności, tzn. działać o wiele szybciej niż poprzednie ... ale i o wiele wolniej od nich. Zależy od układu.Galvatron pisze:Premiera dopiero za tydzień, a usunięcie przynajmniej najbardziej irytujących błędów i pełna stabilizacja to kolejne kilka tygodni (prawdopodobnie gdzieś do wakacji). Dopóki system jest w fazie beta, pewne rzeczy mogą się jeszcze zmieniać. Jeśli sytuacja nie poprawi się z dniem 26 IV, wtedy można zgłosić błąd. Wcześniej jednak mimo wszystko polecałbym aktualizację sterowników do najnowszej wersji - 295.40.
Przygotowania idą ... choć nie tak szybko, jak bym sobie tego życzył. Mam nadzieje, że niedługo będę mógł stwierdzić, że już startujeGalvatron pisze:A właśnie - jak idą przygotowania do rozpoczęcia sprzedaży maszyn? Czy obok laptopów rozważasz także nettopy/HTPC/mini-PC?
Pod Pentium po co ci i486Galvatron pisze:Właśni jestem świeżo po testach 12.04 beta 2: Wygląda bardzo obiecująco, a samo Unity jakby mniej muli. Niestety Compiz jest jeszcze zbyt zabugowany, podobnie jak LightDM, gdzie za każdym razem wywalało mnie z powrotem do ekranu logowania (restar X'ów). Dopiero wymiana na GDM w ogóle pozwoliła w ogóle używać systemu.
-- 15 kwi 2012, o 19:59 --
e X t 7 3: Kiedyś mówiłeś, że Mint ma własny kernel kompilowany pod i486. Ostatnio natknąłem się na informację, że faktycznie, ale chodzi wyłącznie o wersję na czystym Debianie (Linux Mint Debian Edition - LMDE), nie tę na Ubuntu, oznaczaną damskim imieniem.
Witaj, ale nikt nei zamierza używać kernela zbudowanego dla i486luk1don pisze:Pod Pentium po co ci i486Galvatron pisze:Właśni jestem świeżo po testach 12.04 beta 2: Wygląda bardzo obiecująco, a samo Unity jakby mniej muli. Niestety Compiz jest jeszcze zbyt zabugowany, podobnie jak LightDM, gdzie za każdym razem wywalało mnie z powrotem do ekranu logowania (restar X'ów). Dopiero wymiana na GDM w ogóle pozwoliła w ogóle używać systemu.
-- 15 kwi 2012, o 19:59 --
e X t 7 3: Kiedyś mówiłeś, że Mint ma własny kernel kompilowany pod i486. Ostatnio natknąłem się na informację, że faktycznie, ale chodzi wyłącznie o wersję na czystym Debianie (Linux Mint Debian Edition - LMDE), nie tę na Ubuntu, oznaczaną damskim imieniem.To już i686 nie pasuje:) LMDE korzysta z repo Debiana, a w swoich repo nie ma chyba kerneli. Kernele tworzą np. deweloperzy dystrybucji opartych na Debianie - Aptosida czy Siduction (kernele znajdziesz w ich repo).
-- czwartek, 19 kwietnia 2012, 15:06 --
Tu macie kernel Siduction z numerkiem 3.3:
ftp://ftp.spline.de/pub/siduction/siduc ... 6_i386.deb
ftp://ftp.spline.de/pub/siduction/siduc ... 6_i386.deb
U mnie działa nieźle pod Intel Celeron Northwood.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości