Niekompatybilny Ubuntu z Radeon 9200 SE

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
DamianJoker
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Niekompatybilny Ubuntu z Radeon 9200 SE

Post autor: DamianJoker »

Witajcie, ostatnio jak byłem na Windzie wdarł mi się jakiś wirus który praktycznie zniszczył mi komputer (Mówiąc o systemie Win) i wziąłem ściąłem sobie Ubuntu 11.04 i tak, wziąłem wrzuciłem go na pendrive'a i dałem na niego zawartość pliku ISO programem "PendriveLInux" i zainstalowałem na kompie, i po resecie komputera... przy załączaniu systemu wyświetlił mi się komunikat że "moja karta graficzna nie obsługuje środowiska graficznego unity", i teraz otwiera mi się w "tradycyjnym środowisku graficznym", ale tak.... śćiągłem 2 byle jakie gry:
MineCraft
Tibia
I tak, MineCraft tak się tnie że się nie da grać, a w Tibii po zalogowaniu się do gry nie widać mapy tylko coś takiego:
Obrazek
Czy jest na to sposób? Szukałem sterowników pod Linuxa ale nic nie znalazłem :(

Prosze o odpowiedź i z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2012, 16:49 przez DamianJoker, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Niekompatybilny Ubuntu z Radeon 9200 SE

Post autor: Jusko »

Od bodaj 2009 sterowniki do tej karty nie są rozwijane a dyskusji o tym było zylion. Generalnie - ani pod Windows, ani pod Linuksa, ani pod Maka sterowniki nie są rozwijane. Dla Windows firma nie daje żadnej gwarancji działania pod Windows innym niż XP a to staroć i dlatego. Pod Linuksem nie da się już sterowników ze strony ATi zainstalować, gdyż Linux ewoluował i nie jest już z nimi kompatybilny (a samo ATi ich już nie rozwija, więc nie ma kto ich przystosować). Zostają sterowniki otwarte, czyli społecznościowe, które właśnie masz z systemem i używasz. Do normalnych czynności się nadają, jednak z grami różnie. Sterowniki ciągle się rozwijają, ale ideałem nie są. Na pocieszenie jak wspomniałem - dla Windows sterowniki też są ubite. Karta wrzucona przez ATi, razem z masą innych - do serii Legacy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”