Całkowite usunięcie aplikacji.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Całkowite usunięcie aplikacji.
Jak całkowicie usunąć aplikację, tak aby nic po niej nie zostało?
Dokładnie chodzi mi o program radiotray. Przy pierwszym uruchomieniu pojawiało się pytanie dotyczące położenia aplikacji w systemie. Wybrałem źle i teraz nie mogę tego cofnąć. Tzn po reinstalacji pytanie się już nie pojawia a radiotray otwiera się w trayu.
Dodam że usunięcie za pomocą sudo apt-get purge + restart nie pomogło.
Dokładnie chodzi mi o program radiotray. Przy pierwszym uruchomieniu pojawiało się pytanie dotyczące położenia aplikacji w systemie. Wybrałem źle i teraz nie mogę tego cofnąć. Tzn po reinstalacji pytanie się już nie pojawia a radiotray otwiera się w trayu.
Dodam że usunięcie za pomocą sudo apt-get purge + restart nie pomogło.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Re: Całkowite usunięcie aplikacji.
Konfiguracja radiotray jest przechowywana w
folder .local zobaczysz w nautilusie naciskając Ctrl+H
Usuń ten katalog lub w pliku config.xml ustaw opcję enable_application_indicator_support na false/true w zależności co ci potrzebne.
Kod: Zaznacz cały
~/.local/share/radiotray
Usuń ten katalog lub w pliku config.xml ustaw opcję enable_application_indicator_support na false/true w zależności co ci potrzebne.
Toshiba C850 i3-3210M 4GB RAM, Intel HD4000, Ubuntu 14.04
Samsung N145 Lubuntu 14.04
www.bezpieczneubuntu.pl
www.bezpieczneubuntu.pl
- simon532
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Można ręcznie wyczyścić pozostałości, ale na przyszłość proponuję prostszą metodę, którą usuniesz pakiet wraz z jego konfiguracją:
lub opcja w Synaptic "Zaznacz do całkowitego usunięcia".
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get remove --purge [pakiet]
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Dzięki pomogło. Początkowo poradziłem sobie za pomocą rozszerzenia icon-manager dla Gnome Shell ale ikona była inna (czerwony okrąg z przekreśleniem coś jak zakaz).infort pisze:Konfiguracja radiotray jest przechowywana wfolder .local zobaczysz w nautilusie naciskając Ctrl+HKod: Zaznacz cały
~/.local/share/radiotray
Mam jeszcze pytanie czy da się zrobić podobnie z klientem poczty Evolution? W tym przypadku icon-manager nie działa tak jak powinien. Zresztą podobnie jak w przypadku kilku innych aplikacji np banshee i rhythmbox.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Podobnie to znaczy jak?WB83 pisze: Mam jeszcze pytanie czy da się zrobić podobnie z klientem poczty Evolution? W tym przypadku icon-manager nie działa tak jak powinien. Zresztą podobnie jak w przypadku kilku innych aplikacji np banshee i rhythmbox.
W Gnome Shell system tray nie dziala dokładnie tak jak w starym Gnome. Evolution wogóle nie umozliwia minimalizacji do traya, są obsługiwane tylko zdarzenia w notification area.
Gnome shell ma inną filozofię pracy - nie wystepuje minimalizacja jako taka, każde uruchomione zadanie powinno być jako okno widoczne w Activities. Takie było od początku założenie, że każdy program z GUI z wyjątkiem niektórych systemowych usług będzie jawnie uruchamiany i widoczny jako okno i na pasku Launchera. Różne dziwne rozszerzenia próbują zmienić to zachowanie, da się też napisać program, który będzie omijał ograniczenia shella. Ale zachowanie standardowych aplikacji jest celowe, zamierzone przez twórców.
Toshiba C850 i3-3210M 4GB RAM, Intel HD4000, Ubuntu 14.04
www.bezpieczneubuntu.pl
www.bezpieczneubuntu.pl
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Regulamin forum się kłania:WB83 pisze: Mam jeszcze pytanie czy da się zrobić podobnie z klientem poczty Evolution? W tym przypadku icon-manager nie działa tak jak powinien. Zresztą podobnie jak w przypadku kilku innych aplikacji np banshee i rhythmbox.
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.