Problem wygląda następująco:
Na świeżo postawionym Xubuntu zainstalowałem xampp (albo jak kto woli lampp) 1.7.7, chciałem skopiować wcześniej zrobiony backup folderu zawierającego stronę nad którą pracowałem do folderu /opt/lampp/htdocs/ i tu mogiła, bo okazuje się że nie mogę - brak uprawnień. We właściwościach folderu htdocs w zakładce "Prawa dostępu" wszystko jest nieaktywne a właściciel ustawiony na nobody.
Próbowałem zastosować w konsoli sudo chown <moja nazwa> /opt/lampp/htdocs/*, ale komenda nie działa, folder jest nadal nietykalny.
Próbowałem już wszystkiego, spędziłem już nad tym dobre kilka godzin i na tym etapie jestem bezradny i wku***** do granic możliwości, może ktoś będzie w stanie mi pomóc?
P.S. Nie wiem czy to właściwy dział dla tej kwestii, ale nie bardzo wiedziałem gdzie to wrzucić.
Uprawnienia folderu htdocs - XAMPP
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Uprawnienia folderu htdocs - XAMPP
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2012, 13:41 przez Nospoon, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Problem z uprawnieniami - XAMPP
Spróbuj: sudo chown -R <twoj login>: /opt/lampp/htdocsNospoon pisze: Próbowałem zastosować w konsoli sudo chown <moja nazwa> /opt/lampp/htdocs/*, ale komenda nie działa, folder jest nadal nietykalny.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Problem z uprawnieniami - XAMPP
Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEM
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Zmień tytuł tematu na zgodny z REGULAMINEM
Zwróć uwagę głównie na słowa, których używasz
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Zwróć uwagę głównie na słowa, których używasz
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.